Psoriaasi-ihosairautta potevien raskaudet sujuvat yhtä hyvin kuin muidenkin naisten huolimatta heidän lääkityksistään. Tuoreen tutkimuksen tulokset vahvistavat aiempia havaintoja ja osoittavat myös psoriaasin biologisten lääkkeiden olevan turvallisia.Tutkimuksessa hyödynnettiin 220 naisen seitsenvuotisia seurantatietoja. Seurannan aikana naisilla oli yhteensä 298 raskautta.Tutkijat eivät löytäneet viitteitä siitä, että psoriaasia potevien raskaudet olisivat sujuneet huonommin kuin muun väestön. Eroja ei ollut keskenmenoissa, kohtukuolemissa tai ennenaikaisissa synnytyksissä. Myöskään vauvojen epämuodostumat tai muut terveysongelmat eivät olleet psoriaasia sairastavilla yleisempiä.Naisista yli puolet oli käyttänyt psoriaasin biologisia lääkkeitä, mutta lääkitykset eivät vaikuttaneet raskauksiin tai vauvan terveyteen. Tämä havaittiin verrattaessa biologisia lääkkeitä käyttäneitä potilaisiin, joita hoidettiin muilla psoriaasilääkkeillä.Tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta yhdessä aikaisempien havaintojen kanssa ne vahvasti viittaavat psoriaasipotilaiden raskauksien olevan lääkityksistä riippumatta yhtä turvallisia kuin muidenkin. Tutkimuksen pienuudesta huolimatta se on suurin tästä aiheesta tehty selvitys.

Psoriaasi on tulehduksellinen ihon ja nivelten sairaus, jota sairastaa noin kaksi suomalaista sadasta. Iholla se aiheuttaa hilseläiskiä eri puolille kehoa. Nivelissä tauti voi tuntua mm. arkuutena ja aamujäykkyytenä.Tutkimus julkaistiin JAMA Dermatology -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Dermatology 2021;DOI:10.1001/jamadermatol.2020.5595)https://doi.org/10.1001/jamadermatol.2020.5595

(000.000) 2021 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla