Päivittäin punaista lihaa syövät naiset voivat sairastua endometrioosiin muita todennäköisemmin. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan riski liittyy punaisen lihan lisäksi teollisiin lihatuotteisiin kuten makkaroihin. Yhteys saattaa selittyä lihan hormonaalisilla vaikutuksilla.

Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot perustuvat NHS II -tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuvat 82 000 naispuolisen sairaanhoitajan seurantatiedoista vuosilta 1991–2013. Naisten ruokavalioista kyseltiin neljän vuoden välein, ja seurannan aikana endometrioosi todettiin 3 800 naisella.

Punaista lihaa päivittäin nauttivien riski sairastua endometrioosiin oli noin 60 prosenttia suurempi kuin naisten, jotka söivät lihaa korkeintaan kerran viikossa. Myös teollisesti prosessoitujen lihatuotteiden päivittäinen syöminen liittyi suurentuneeseen sairastumisriskiin, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas. Kana ja muu siipikarja, kala ja merenelävät tai kananmuna eivät vaikuttaneet endometrioosiriskiin.Endometrioosin suomenkielinen nimi on kohdun limakalvon sirottumatauti. Siinä kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella, tavallisesti vatsakalvon pinnalla pikkulantiossa, emättimen ja peräsuolen välissä tai munasarjojen pinnalla. Pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion, alavatsakipuja, vuotohäiriöitä ja mm. yhdyntäkipua. Endometrioosia sairastaa noin joka kymmenes nainen.Tutkimus julkaistiin American Journal of Obstetrics and Gynecology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Obstetrics and Gynecology 2018;DOI:10.1016/j.ajog.2018.05.034)https://doi.org/10.1016/j.ajog.2018.05.034

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018629) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla