Pystyasentoon liittyvä verenpaineen lasku eli ortostaattinen hypotensio ei tuoreen tutkimuksen mukaan suurenna vanhusten riskiä menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin tai muihin syihin. Havainto on mielenkiintoinen, sillä aiemmissa tutkimuksissa on saatu myös toisenlaisia tuloksia.Ortostaattinen hypotensio on yleinen ilmiö, mutta useimmilla se on satunnaista. Jatkuvaa ortostaattista hypotensiota potevien verenpaine puolestaan laskee lähes aina, kun he nousevat pystyasentoon. Verenpaineen laskeminen aiheuttaa ohimenevää huimausta.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat runsaan kahdensadan yli 80-vuotiaan kotonaan asuvan miehen ja naisen seurantaan. Osallistujista 35–45 prosentilla todettiin verenpaineen alenemista 1–3 minuutin sisällä seisomaan nousemisesta.Kun tutkijat yhdistivät nämä tiedot tietoihin seurannan aikaisista kuolemista, he havaitsivat ortostaattista hypotensiota potevien kuolleisuuden olleen samalla tasolla kuin muidenkin osallistujien. Riski menehtyä 2–3 vuoden seurannan aikana oli sen sijaan selvästi pienempi osallistujilla, jotka olivat intensiivisellä, vähintään kahden lääkkeen verenpainelääkityksellä. Tässäkään potilasryhmässä ortostaattinen verenpaine ei vaikuttanut kuolleisuuteen.Havainnot viittaavat siihen, ettei pystyasentoon liittyvä verenpaineen lasku ole vaaraksi iäkkäille kotonaan asuville, mutta tutkimuksen pienen koon vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. Tulokset julkaistiin Journal of Hypertension -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Hypertension 2018;DOI:10.1097/HJH.0000000000001878)http://doi.org/10.1097/HJH.0000000000001878

(2018816) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla