Ruokavalio ja muut elintavat vaikuttavat muistin heikkenemiseen ja dementian kehittymiseen vielä seitsemänkymppisilläkin, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä. Tutkimuksen perusteella yksittäiset terveelliset elämäntavat pienentävät dementiariskiä, mutta yhdessä niiden vaikutus on selvästi suurempi. Mitä useampi osa-alue henkilöllä on kunnossa, sitä pienempi sairastumisriski. Paras tilanne on normaalipainoisilla ja savuttomilla, jotka syövät paljon kalaa, kasviksia ja hedelmiä, liikkuvat säännöllisesti ja ovat kolesteroli-, glukoosi- ja verenpainelukemien perusteella kunnossa. Nämä kaikki ovat keskeisiä myös sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä sekä monien muidenkin sairauksien välttämisessä. Ranskalaisten tulokset vahvistavat entisestään vahvaa näyttöä elintapojen merkityksestä sairauksien ehkäisyssä.Muisti ja muut kognitiiviset mielentoiminnot ovat lievästi heikentyneet arviolta 120 000 suomalaisella. Suurin piirtein yhtä monella on jonkinasteinen dementia.Uutispalvelu Duodecim(JAMA 2018;320:657–664)https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2697696

(2018828) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla