Sokeriliuos ja äidin syli näyttäisivät olevan parhaita kivunlievityskeinoja vastasyntyneille, tuore tutkimus osoittaa. Tulos on tervetullut, sillä vauvoille tehdään usein kivuliaita toimenpiteitä ensimmäisen elinvuoden aikana.Tutkimuksen tavoite oli selvittää eri kivunlievityskeinojen keskinäinen paremmuus, ja tätä varten tutkijat satunnaistivat 80 tervettä vastasyntynyttä neljään eri ryhmään. Yhdessä ryhmässä vauvat saivat suuhunsa sokeriliuosta kantapääpistoksen yhteydessä ja toisessa sokeri annettiin vauvan ollessa äidin sylissä. Muissa ryhmissä vauvaa joko imetettiin pistoksen aikana tai hänelle annettiin äidinmaitoa pullosta.Tutkijat tarkastelivat vauvojen kipureaktioita silmämääräisesti, mutta myös mittaamalla aivoreaktioita kivuliaan toimenpiteen aikana. Mittausten perusteella suuhun annettu sokeriliuos oli tehokkain kivunlievittäjä yksistään tai äidin sylissä annettuna. Tällöin kantapääpistos ei aiheuttanut aktivaatiota vauvojen aivokuoressa. Muut menetelmät eivät olleet yhtä tehokkaita. Ulkoisesti vauvat reagoivat kipuun vähiten ollessaan äitinsä sylissä joko sokeriliuosta saadessaan tai imetyksen aikana.Italialaistutkijoiden tulokset ovat tervetullut varmistus sokeriliuoksen tehokkuudesta vauvojen kivunlievityksessä, mutta ne korostavat myös äidin sylin ja läheisyyden merkitystä kivuliaiden toimenpiteiden aikana.Suomessa vauvojen kivunlievitykseen käytetään usein sokeriliuosta, mutta etenkin keskosvauvat hyötyvät myös vanhempien käsikapalosta, joka on suomalaistutkimuksessa todettu yhtä tehokkaaksi kuin paljon käytetty glukoosiliuos. Keskosille ja pienille vauvoille sylihoito on turvallisin, sillä keskosvauvat eivät usein pysty nielemään kunnolla.Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim(Pediatrics 2018;DOI:10.1542/peds.2017-3416)http://pediatrics.aappublications.org/content/142/3/e20173416

(2018912) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Avioliitossa ja pitkissä parisuhteissa olevien tiedetään säästyvän monilta sairauksilta muita todennäköisemmin. Nyt tämä on jälleen varmistettu ainakin sydän- ja verisuonitautien sekä aivoverenkiertohäiriöiden osalta. Tuoreessa Heart-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 34 aikaisemman tutkimuksen ja yli kahden miljoonan osallistujan tietoihin.Tulosten mukaan eronneet, ikänsä naimattomana olleet ja leskeytyneet sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin noin 40 prosenttia todennäköisemmin kuin naimisissa olevat. He myös menehtyvät sepelvaltimotautiin, sydänkohtauksiin ja aivoverenkiertohäiriöihin todennäköisemmin.Noin 80 prosenttia sydän- ja verisuonitaudeista liittyy perinteisiin riskitekijöihin, kuten korkeaan ikään, verenpaineongelmiin, diabetekseen ja tupakointiin, mutta loput 20 prosenttia on epäselvempiä tapauksia. Ainakin osa tästä 20 prosentista voikin tulosten valossa selittyä potilaiden parisuhdetilanteella. Tämä olisi hyvä huomioida, kun sairastumisriskejä arvioidaan.Avioliittoon ja pitkiin parisuhteisiin liittyvää suojavaikutusta on selitetty monilla seikoilla, ja luultavasti se on yhdistelmä useita tekijöitä, jotka yhdessä parantavat potilaan ennustetta. Parisuhteessa elävät mm. hakeutuvat hoitoon varhemmin ja noudattavat hoitojaan paremmin kuin yksin elävät. Lisäksi elintavoissa on usein eroja. Uutispalvelu Duodecim(Heart 2018;DOI:10.1136/heartjnl-2018-313005)http://doi.org/10.1136/heartjnl-2018-313005

(2018919) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Uutispalvelu Duodecim esittelee uusimpia lääketieteellisiä tutkimuksia ja niiden tuloksia syyskuusta alkaen viikoittain ilmestyvinä tiiviinä videouutisina. Uutiset pureutuvat myös ajankohtaisiin ja keskustelua herättäviin lääketieteellisiin teemoihin ja tutkimukseen niiden taustalla.Ensimmäisessä uutiskoosteessa tutustutaan Itämeren ruokavalioon ja kuullaan hyvän fyysisen kunnon vaikutuksista keski-ikäisten miesten eliniän ennusteeseen.Videouutiset ilmestyvät keskiviikkoisin ja niitä voi seurata Uutispalvelun YouTube-kanavalla.

(000.000) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.