Sokeriliuos ja äidin syli näyttäisivät olevan parhaita kivunlievityskeinoja vastasyntyneille, tuore tutkimus osoittaa. Tulos on tervetullut, sillä vauvoille tehdään usein kivuliaita toimenpiteitä ensimmäisen elinvuoden aikana.Tutkimuksen tavoite oli selvittää eri kivunlievityskeinojen keskinäinen paremmuus, ja tätä varten tutkijat satunnaistivat 80 tervettä vastasyntynyttä neljään eri ryhmään. Yhdessä ryhmässä vauvat saivat suuhunsa sokeriliuosta kantapääpistoksen yhteydessä ja toisessa sokeri annettiin vauvan ollessa äidin sylissä. Muissa ryhmissä vauvaa joko imetettiin pistoksen aikana tai hänelle annettiin äidinmaitoa pullosta.Tutkijat tarkastelivat vauvojen kipureaktioita silmämääräisesti, mutta myös mittaamalla aivoreaktioita kivuliaan toimenpiteen aikana. Mittausten perusteella suuhun annettu sokeriliuos oli tehokkain kivunlievittäjä yksistään tai äidin sylissä annettuna. Tällöin kantapääpistos ei aiheuttanut aktivaatiota vauvojen aivokuoressa. Muut menetelmät eivät olleet yhtä tehokkaita. Ulkoisesti vauvat reagoivat kipuun vähiten ollessaan äitinsä sylissä joko sokeriliuosta saadessaan tai imetyksen aikana.Italialaistutkijoiden tulokset ovat tervetullut varmistus sokeriliuoksen tehokkuudesta vauvojen kivunlievityksessä, mutta ne korostavat myös äidin sylin ja läheisyyden merkitystä kivuliaiden toimenpiteiden aikana.Suomessa vauvojen kivunlievitykseen käytetään usein sokeriliuosta, mutta etenkin keskosvauvat hyötyvät myös vanhempien käsikapalosta, joka on suomalaistutkimuksessa todettu yhtä tehokkaaksi kuin paljon käytetty glukoosiliuos. Keskosille ja pienille vauvoille sylihoito on turvallisin, sillä keskosvauvat eivät usein pysty nielemään kunnolla.Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim(Pediatrics 2018;DOI:10.1542/peds.2017-3416)http://pediatrics.aappublications.org/content/142/3/e20173416

(2018912) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla