Sepelvaltimotautia potevat alle 50-vuotiaat naiset ovat poikkeuksellisen herkkiä stressin aiheuttamalle sydänlihaksen hapenpuutteelle. Havainto saattaa mm. selittää miksi sydäninfarktit ovat vaarallisempia nuorille naisille kuin samanikäisille miehille.

Tiedot käyvät ilmi 686 sepelvaltimotautia sairastavan 34–79-vuotiaan sydäntutkimuksista. Osallistujista 191 oli naisia.

Tutkijat kuvasivat potilaiden sydämiä stressiä aiheuttavan testin aikana, ja havaitsivat sydänlihaksen verenvirtauksen heikentyvän enemmän nuorilla naisilla kuin miehillä tai vanhemmilla naisilla. Ero miehiin oli huomattava, sillä 33 prosentilla alle 50-vuotiaista naisista stressi heikensi sydänlihaksen hapensaantia, mutta niin kävi vain 8 prosentille samanikäisistä miehistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat huomauttavat tulosten perustuvan suhteellisen pieneen aineistoon, mutta tästä huolimatta tuloksia voi pitää uskottavina. Jos ne varmistuvat lisätutkimuksissa, lääkäreiden olisi hyvä huomioida stressi etenkin nuorten naispotilaiden riskitekijänä. Sydänlihaksen hapenpuute aiheuttaa mm. sydäninfarkteja, joten on mahdollista, että alle 50-vuotiaat naiset ovat erityisen alttiita stressin aiheuttamille sydänoireille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Journal -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Heart Journal 2016;5:e003630)
http://dx.doi.org/10.1161/JAHA.116.003630

Sisältö jatkuu mainoksen alla