Erilaisiin stressioireyhtymiin sairastuvat ovat tavallista alttiimpia sairastumaan myös sydän- ja verisuonitauteihin, tuore ruotsalaistutkimus osoittaa. Yhteys koskee etenkin alle 50-vuotiaiden sydänoireita.Tulokset perustuvat lähes 140 000 stressioireyhtymään sairastuneen ja 170 000 terveen sisaruksen rekisteritietoihin vuosilta 1987–2013. Sairastuneita verrattiin myös 1,4 miljoonaan terveeseen yleisväestön edustajaan. Stressioireyhtymät syntyvät useimmiten jonkin traagisen elämäntapahtuman seurauksena. Tässä tutkimuksessa niihin luettiin traumaperäinen stressireaktio, akuutti stressireaktio, sopeutumishäiriö ja muut stressihäiriöt.

Tulosten perusteella stressioireyhtymiä potevien riski sairastua mihin tahansa sydän- ja verisuonitautiin oli noin 60 prosenttia suurempi kuin terveiden sisarusten tai terveen yleisväestön. Voimakkain yhteys havaittiin stressioireiden toteamista seuraavan vuoden aikana. Yhteydet näkyivät riippumatta potilaan iästä, mutta ne olivat voimakkaampia alle 50-vuotiailla eli potilailla, joiden sydänoireet alkoivat varhain. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemminkin, mutta tutkimukset ovat rajoittuneet pääosin miehiin ja traumaperäistä stressireaktiota poteviin. Nyt julkaistut tulokset vahvistavat ja laajentavat näyttöä, ja osoittavat samanlaisten yhteyksien näkyvän myös naisilla ja koskevan myös muita stressioireyhtymiä.Tulokset eivät paljasta, miksi stressioireet altistavat sydänoireille, mutta mahdollisia mekanismeja on useita. Stressi voi esimerkiksi nostaa verenpainetta ja sitä kautta edistää sydän- ja verisuonitautien kehittymistä. Myös pitkäaikainen tulehdus, joka liittyy stressiin, saattaa selittää ilmiötä.Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(BMJ 2019;365:l255)http://www.bmj.com/content/365/bmj.l1577

(2019410) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla