Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio ehkäisee monien muiden sairauksien ohella myös kroonista munuaistautia, tuore tutkimus vahvistaa. Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.Tulokset perustuvat 12 000 keski-ikäisen 24-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 4 000 osallistujaa sairastui krooniseen munuaistautiin.Osallistujien ruokavalioita arvioitiin kolmella eri arviointityökalulla, ja niiden kaikkien perusteella terveellisimmin syövät sairastuivat munuaistautiin 13–20 prosenttia epätodennäköisemmin kuin osallistujat, joiden ruokavalio oli epäterveellisin.Terveellistä ruokavaliota noudattavat olivat muita todennäköisemmin naisia, korkeakoulutettuja ja hyvätuloisia sekä savuttomia ja fyysisesti aktiivisia, mutta he sairastivat myös todennäköisemmin diabetesta. Diabeteksesta huolimatta havainnot viittaavat siihen, että ainakin osa ruokavalioon liitetystä vaikutuksesta selittyy osallistujien muilla terveellisillä elintavoilla.Osittain sama tutkijaryhmä osoitti aiemmin tänä vuonna kroonisen munuaistaudin olevan harvinaisempi henkilöillä, joiden ruokavalio oli kasvispainotteinen. Kasvisten lisäksi munuaisten kannalta terveellinen ruokavalio sisälsi hedelmiä, täysjyväviljoja, pähkinöitä sekä papuja tai muita palkokasveja.Krooninen munuaistauti tarkoittaa munuaisten toiminnan heikentymistä. Jos tauti pääsee etenemään pitkälle ja munuaisten toiminta heikkenee liikaa, potilas joutuu loppuelämäkseen dialyysiin eli keinomunuaishoitoon tai tarvitsee munuaissiirron. Munuaissairaus altistaa myös muille sairauksille, muun muassa sydän- ja verisuonitaudeille.Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Clinical Nutrition 2019;110:71–721)https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz146

(2019919) 2019 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla