MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastavat voivat mahdollisesti helpottaa oireitaan noudattamalla monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Myös muut elämäntavat saattavat vaikuttaa oireiluun, tuore tutkimus vihjaa.Tutkimuksen mukaan suotuisassa ruokavaliossa painottuvat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet, ja siinä on vähänlaisesti lihatuotteita ja lisättyjä sokereita.Kun tutkijat vertasivat luokittelun mukaan terveellisimmin ruokailevia epäterveellisimmin syöviin, he havaitsivat terveellisesti syövien toimintakyvyn ja mielialan paremmaksi. Vaikutukset olivat vielä suuremmat, jos potilas eli muutenkin terveellisesti, eli liikkui runsaasti ja oli normaalipainoinen ja savuton. Tällöin potilaiden riski potea pahaa uupumusta oli 30 prosenttia pienempi ja heillä oli 50 prosenttia epätodennäköisemmin masennusta. Myös kivut ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä olivat heillä harvinaisempia kuin potilailla, joiden elämäntavat eivät olleet yhtä terveellisiä.Tutkijoiden havainnot viittaavat terveellisten elintapojen ja ruokavalion voivan vaikuttaa MS-potilaiden oireiluun, mutta niiden lisäksi moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset pitäisi varmistaa lisätutkimuksissa.Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui 7 000 MS-potilasta.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat mm. halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.Uutispalvelu Duodecim (Neurology 2017;DOI:10.1212/WNL.0000000000004768)https://doi.org/10.1212/WNL.0000000000004768

(000.000) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla