Tupakoinnin lopettaminen näyttäisi parantavan aivoinfarktipotilaan ennustetta, tuore tutkimus osoittaa. Vaikutus näkyy, jos lopettamisesta on vähintään kaksi vuotta

Tupakointi on tunnettu aivoinfarktien riskitekijä, mutta tupakoinnin vaikutukset aivoinfarktipotilaan ennusteeseen ovat jääneet vähemmälle tutkimukselle. Tuoreet tulokset viittaavat tupakoinnin heikentävän potilaiden ennustetta, mutta riskejä ei näy, jos tupakoinnin on lopettanut muutama vuosi ennen sairastumista.

Japanilaistutkijoiden havainnot perustuvat runsaan 10 000 keskimäärin 70-vuotiaan aivoinfarktipotilaan seurantaan, ja sen perusteella sairastumisen aikaan tupakoivien toimintakyky oli selvästi todennäköisemmin heikentynyt kolme kuukautta sairaalahoidon alkamisesta. Tämä havaittiin verrattuna potilaisiin, jotka olivat olleet savuttomia koko elämänsä. Riskit myös suurenivat mitä enemmän potilas tupakoi.
Tupakoinnin lopettaneiden riskit olivat savuttomien tasolla senkin jälkeen, kun monet taustamuuttujat huomioitiin analyysissa, mutta tarkemmassa tarkastelussa tämä koski vain potilaita, jotka olivat lopettaneet tupakoinnin vähintään kaksi vuotta ennen sairastumistaan.Japanilaisten tulokset vahvistavat tupakoinnin olevan haitaksi vielä aivoinfarktiin sairastumisen jälkeenkin, mutta ne osoittavat riskien myös pienentyvän muutamassa vuodessa lopettamisen jälkeen. Tupakoinnin lopettaminen pienentää myös riskiä sairastua aivoinfarktiin.
Tulokset julkaistiin Stroke-lehdessä.
Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Maailmanlaajuisesti aivoinfarktiin menehtyy vuosittain noin 6,5 miljoonaa ihmistä.
Uutispalvelu Duodecim(Stroke 2020;DOI:10.1161//STROKEAHA.119.027230)https://doi.org/10.1161/STROKEAHA.119.027230

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla