Muutamalla yksinkertaisella neuvolla saat arkeesi enemmän hyviä hetkiä. Terveyskin siitä kiittää. Kannattaa kokeilla!

Materia, raha ja menestys lisäävät onnellisuutta vain tiettyyn rajaan asti. Kun elämän perustarpeet on tyydytetty, elo ja olo eivät juuri enää parane, vaikka statusta ja omaisuutta kertyisi miten.

Hyvä elämä koostuu pohjimmiltaan niinkin edullisista asioista kuin positiivisten tunteiden kokemisesta ja taidosta vaalia niitä. Kun arki on usein kiireistä suorittamista, pienellä harjoituksella se voisi olla useammin juhlaa.

Mieti, mistä tulee mukava olo

Onnellisten hetkien lisäämisen voi aloittaa pysähtymällä ja analysoimalla omaa arkeaan. Useimmilla on luonnostaankin tapana tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja rentouttavat, vaikka niitä ei heti miellä sellaisiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensin voisi miettiä, että mitä tekee heti, kun pääsee töistä kotiin. Joku laittaa lempilevyn soimaan ja toinen vaihtaa löysemmät vaatteet päälle. Molemmista tulee saman tien mukavampi ja rennompi olo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huomaa hyvä ja kaunis

Myönteisten tunteiden voimaan luottaminen voi kuulostaa huuhaalta. Siitä on kuitenkin tutkitusti apua. Esimerkiksi kiitollisuuden on todettu lisäävän fyysistä hyvinvointia ja onnellisuutta.

Kuka tahansa pystyy myönteisiin ajatuksiin, ne eivät ole vain onnellisina syntyneitä varten. Se, mihin huomio kiinnittyy, myös vahvistuu.

Vaikeinta on päästä hyvän huomaamisessa alkuun.  Kun näkee hyvää yhdessä asiassa, on helpompi huomata sitä muuallakin. Kauneuden bongaamisen voit aloittaa vaikka luonnosta.

Ripottele myönteisiä pisaroita

Asioiden ei tarvitse olla suuria tai edes uusia. Ehkä sinua ilahduttaa kynttilä aamiaispöydässä tai pulla iltapäiväkahvilla. Mitä enemmän näkee hyviä juttuja ympärillään, sitä vähemmän negatiiviset tunteet pääsevät vaikuttamaan.

Aina voi muistella jotakin iloista ja pitää edes muutaman minuutin hengähdystaukoja. Määrän sijaan tärkeintä on ripotella myönteisiä pisaroita elämään, jotka sitten alkavat kasvaa ja vahvistaa itse itseään. Kun johonkin alkaa kiinnittää huomiota, se alkaa lisääntyä.

Älä unohda näitä:

  • Kannusta itseäsi. Pidä aina mukana jotain muistuttamassa onnistumisesta tai itselle mieluisasta asiasta. Se voi olla vaikka hienona hetkenä napattu kännykän taustakuva tai rentouttavalta lomalta hommattu avaimenperä.
  • Muista ystävällisyys. Jos maailman tylyys ärsyttää, päätä itse sanoa yksi kohteliaisuus päivässä. Tervehdi bussikuskia, vaikka kukaan muu ei niin tekisikään, tai tee tai sano jotain muuta ystävällistä. Maailma ei ehkä muutu, mutta ainakin kaksi saa hetkeksi paremman mielen.
  • Keskity kauneuteen. Esteetikon kannattaa päättää aina pysähtyä hetkeksi ihailemaan jotain tiettyä kaunista asiaa, kun sen ohi kulkee. Jää hetkeksi tuoksuttelemaan ja järjestelemään maljakon tuoreita kukkia tai silmäilemään mieluista taideteosta. Tai pysähdy kotimatkalla aina minuutiksi seuraamaan vuodenaikojen etenemistä kauniissa puistossa tai peltoaukealla.
  • Ota ilo irti hemmottelusta. Älä tunne syyllisyyttä, jos sallit itsellesi jonkun herkun, päiväunet tai vaikka liian lyhyet yöunet, että saat dekkarin luettua loppuun. Jos muuten elät suhteellisen terveellisesti ja säännöllisesti, syyllisyys on ihan turhaa ja vain pilaa ilosi.

Hyötyä myös terveydelle

Positiivisilla tunteilla on yllättävän paljon vaikutuksia paitsi mielen hyvinvointiin myös fyysiseen terveyteen. Negatiivisten tunteiden huonot vaikutukset vain tunnetaan yleensä paremmin.

Jos on koko ajan huono fiilis, se käy tutkitusti sydämen päälle ja voi jopa lyhentää elinikää. Myönteiset tunteet taas alentavat stressihormonitasoja ja laskevat verenpainetta.

Mielen ohjaaminen johonkin positiiviseen onkin tavallaan vastalääkettä ikäville tunteille ja niiden huonoille vaikutuksille terveyteen.

Asiantuntijana psykologian tohtori ja psykoterapeutti Susanna Anglé

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla