Tupakointi edelleen yleistä raskauden aikana – eurooppalaiset pahimpia

Tupakoinnin haitat sikiölle ovat kiistattomat, mutta silti monet äidit jatkavat tupakointia raskauden ajan. Tuoreen selvityksen perusteella tähän syyllistyvät varsinkin eurooppalaisäidit. Selvityksessä yhdistettiin lähes 300 aikaisemman tutkimuksen aineistot 43 eri maasta.Globaalisti hieman alle 2 prosenttia kaikista äideistä tupakoi raskauden aikana, mutta Euroopassa luku on selvästi korkeampi, keskimäärin 8 prosenttia. Raskauden aikana tupakoivista suurin osa tupakoi päivittäin ennen raskautta.
Huonoin tilanne on Irlannissa, missä lähes 40 prosenttia äideistä tupakoi raskauden aikana, sekä Bulgariassa ja Uruguayssa, missä luku on 30 prosentissa. Suomalaisäideistä noin 15 prosenttia tupakoi raskauden aikana.Raskauden aikana tupakoivat altistavat lapsensa monille vaaroille. Muun muassa sikiön kasvuhäiriöt, ennenaikainen synnytys ja lapsen äkkikuolemat ovat yleisempiä tupakoivien raskauksissa. Raskausaikana tupakoineiden äitien lapset ovat myös muita alttiimpia hengitystieinfektioille ja heillä on tavallista enemmän oppimishäiriöitä ja ylivilkkautta kouluiässä.

Tutkimus julkaistiin Lancet Global Health -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(Lancet Global Health 2018;6:e769–776)https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(18)30223-7/fulltext

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

(2018629) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla