Leikkaushoito ei todennäköisesti paranna varhaista ja paikallista eturauhassyöpää sairastavien ennustetta. Verrattuna pelkkään seurantaan leikkauksesta aiheutuu myös enemmän haittoja, tuore tutkimus osoittaa.
Havainnot perustuvat lähes 20 vuotta kestäneeseen seurantaan, jossa 730 eturauhassyöpää sairastavaa miestä satunnaistettiin joko radikaalileikkaukseen tai seurantaryhmään, jossa syövän etenemistä vain seurattiin. Tutkimus perustuu PIVOT-tutkimuksen aineistoihin.
Kahdenkymmenen vuoden seurannan aikana 60 - 70 prosenttia miehistä menehtyi, mutta kuolemantapauksia oli käytännössä saman verran kummassakin ryhmässä. Myöskään erot eturauhassyövästä johtuvissa kuolemissa eivät olleet tilastollisesti merkitseviä.
Radikaalileikkaus ei tulosten perusteella parantanut miesten ennustetta, mutta se aiheutti heille monia haittavaikutuksia. Muun muassa virtsankarkailu, erektiovaikeudet ja seksielämän ongelmat olivat yleisempiä leikkausryhmässä. Toisaalta heidän syöpänsä ei myöskään edennyt niin todennäköisesti ja heille annettiin harvemmin syöpähoitoja kuin pelkässä seurannassa oleville.
Tutkijoiden havainnot viittaavat radikaalileikkausten olevan turhia suurelle osalle paikallista ja varhaista eturauhassyöpää sairastavista, mutta aiemmissa tutkimuksissa on saatu myös leikkaushoitoa tukevia tuloksia. Erot tutkimuksissa saattavat johtua siitä, että osa niistä on aloitettu ennen kuin PSA-tutkimukset yleistyivät eturauhassyövän diagnosoinnissa. Nyt julkaistussa tutkimuksessa miesten eturauhassyövät oli diagnosoitu PSA-testien varhaisaikoina. PSA-testit ovat kiisteltyjä, sillä valtaosa seulonnoissa löydetyistä syövistä on paikallisia ja hitaasti kasvavia, ja niiden ennuste on yleensä hyvä ilman hoitoakin.
Eturauhassyöpä on yleisin miesten syöpä Suomessa. Siihen kuolee noin 850 miestä joka vuosi. Uusia tapauksia todetaan vuosittain runsaat viisi tuhatta. Sairastuneiden keski-ikä on 70 vuotta.
Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.Uutispalvelu Duodecim
(NEJM 2017;377:132 - 142)http://dx.doi.org/10.1056/NEJMoa1615869

(201782) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kansainvälisten ponnistelujen ansiosta tuberkuloosiin kuolee entistä vähemmän ihmisiä. Myös uusien tartuntojen ja tautia sairastavien määrät ovat laskemassa, mutta selvästi hitaammin kuin kuolleisuus.

Tuoreen selvityksen perusteella tuberkuloosikuolleisuus on laskenut vuosittain noin 4 prosenttia edellisen vuosikymmenen aikana. Suotuisa kehitys johtuu todennäköisesti parantuneesta lääkkeiden saatavuudesta, mutta tästä huolimatta tuberkuloosiin menehtyy vuosittain noin 1,3 miljoonaa ympäri maailmaa. Uudet tuberkuloositartunnat ovat nekin vähentyneet, mutta tahti on noin puolet kuolleisuuden vähentymisestä. Nykyään uusia tartuntoja todetaan noin 10 miljoonaa joka vuosi. Jotta tilanne paranisi, tuberkuloosi pitäisi monissa maissa diagnosoida aiemmin ja hoito aloittaa varhaisemmin kuin nykyään. Näin potilaita estettäisiin levittämästä tartuntaa.

Tuberkuloosin leviämiseen ja kuolleisuuskehitykseen vaikuttavat myös tupakointi ja alkoholi sekä diabetes, jonka tiedetään suurentavan tuberkuloositartunnan riskin kolminkertaiseksi. Tuberkuloosi on yleinen varsinkin Aasian ja Afrikan köyhän väestön keskuudessa.

Tiedot julkaistiin lääketieteellisessä Lancet Infectious Diseases -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim
(Lancet Infectious Diseases 2018;DOI:10.1016/S1473-3099(17)30703-X)http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(17)30703-X/fulltext

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Jalkojen suonikohjuista kärsivät voivat sairastua laskimoveritulppiin tavallista todennäköisemmin. Myös riski sairastua keuhkoveritulppiin ja ääreisvaltimotautiin on heillä suurentunut, tuore taiwanilaistutkimus osoittaa. Tulokset perustuvat 212 000 suonikohjuista kärsivän ja yhtä monen terveen verrokin rekisteritietoihin.
Suonikohjuja potevien riski sairastua laskimoveritulppaan kahdeksanvuotisen seurannan aikana oli viisi kertaa suurempi kuin terveiden verrokkien. Keuhkoveritulppa tai ääreisvaltimotauti kehittyi heille kaksi kertaa todennäköisemmin kuin verrokeille.Samantapaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhteyden tarkkaa syytä ei tiedetä. On esimerkiksi mahdollista, että taustalla on yhteisiä riskitekijöitä, jotka altistavat suonikohjuille sekä sairastumisille. Suonikohjuja potevat saattavat olla alttiita myös sydämen vajaatoiminnalle.
Suonikohjuilla tarkoitetaan alaraajojen laskimoiden vajaatoimintaa. Vajaatoimintaan johtavat laskimoiden seinämissä tapahtuvat rakenteelliset muutokset ja laskimoiden läppien rappeutuminen. Suonikohjut näkyvät ihon läpi pullistuneina suonina, ja ne vaivaavat noin 20–30 prosenttia aikuisista.
Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(JAMA 2018;319:807–817) https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2673551

(2018314) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.