Viikonloppuna kannattaa nukkua pitkään – kumoaa univajeen terveyshaittoja

Työviikon aikana alle viisituntisia yöunia nukkuvat voivat pienentää terveysriskejään nukkumalla viikonloppuna pitkään, tuore tutkimus osoittaa.

Aiemmissa tutkimuksissa sekä lyhyet että pitkät yöunet on yhdistetty terveysriskeihin, mutta harvoissa tutkimuksissa on huomioitu viikonloppu-unien vaikutuksia. Nyt julkaistut tulokset ovatkin todennäköisesti aiempia tarkempia ja kuvastavat tosielämää paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lähes 44 000 osallistujaa kattavan tutkimuksen perusteella alle viisituntisia yöunia nukkuvan riski menehtyä 13 vuoden seurannan aikana oli 65 prosenttia suurempi kuin seitsemäntuntisia yöunia nukkuvan. Myös yli kahdeksantuntisia yöunia joka yö nukkuvan riski menehtyä oli suurentunut, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.Tarkemmassa analyysissa lyhyisiin yöuniin liitetyt riskit koskivat vain osallistujia, jotka nukkuivat alle viisi tuntia myös viikonloppuöisin. Univajeensa pitkillä unilla viikonloppuna korjaavat sen sijaan välttyivät lyhyisiin uniin liitetyiltä haitoilta. Yli 65-vuotiailla yöunien pituus ei vaikuttanut kuolleisuuteen lainkaan.Univaje voi aiempien tutkimusten perusteella altistaa muun muassa lihomiselle ja diabetekselle, mitkä puolestaan lyhentävät elinikää. Myös tulehdustiloihin viittaavan interleukiini 6:n pitoisuus suurenee univajeen aikana, mutta palaa normaalitasolle univajeen korjaamisen jälkeen.Uutispalvelu Duodecim(Journal of Sleep Research 2018;e12712)https://doi.org/10.1111/jsr.12712

Sisältö jatkuu mainoksen alla

(201875) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla