Torjunta-ainejäämiä sisältävien hedelmien ja kasvisten syöminen saattaa yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan liittyä naisten hedelmällisyyden heikkenemiseen ja altistaa raskausongelmille. Yhteys näkyy pitoisuuksilla, jotka ovat nykyisten turvallisena pidettyjen rajojen puitteissa. Tulokset julkaistiin arvostetussa JAMA Internal Medicine -lehdessä.
Tutkimukseen osallistui 325 keskimäärin 35-vuotiasta hedelmöityshoidoissa käyvää naista, joiden syömien hedelmien ja kasvisten torjunta-ainepitoisuudet arvioitiin vuosina 2007–2016. Hedelmät ja kasvikset ovat ruokavaliossa merkittävimpiä torjunta-ainejäämien lähteitä.Verrattuna naisiin, jotka söivät lähinnä luomuhedelmiä ja luomukasviksia, joissa torjunta-ainejäämiä on hyvin vähän, suuremmille pitoisuuksille altistuvat tulivat raskaaksi viidenneksen epätodennäköisemmin. Lisäksi heidän raskautensa päättyi kesken noin neljänneksen todennäköisemmin.Tutkijoiden havainnot pitää varmistaa uusissa tutkimuksissa, mutta ne ovat huolestuttavia, koska naiset eivät altistuneet poikkeuksellisen suurille torjunta-ainepitoisuuksille vaan tyypillisille Yhdysvalloissa turvallisena pidetyille pitoisuuksille. Onkin mahdollista, että nykyiset tasot eivät ole niin turvallisia kuin on luultu.
Ennen lisätutkimuksia havaintoja kannattaa tulkita varoen, sillä pelkästään nyt julkaistut tulokset eivät riitä osoittamaan, että vain ja ainoastaan torjunta-ainejäämät olivat vastuussa havaituista raskausongelmista. Torjunta-ainealtistus on tosin aiemmin yhdistetty raskausongelmiin eläinkokeissa.
Suomessa kasvatetut kasvikset ovat eurooppalaistutkimusten mukaan puhtaita ja sisältävät vähemmän torjunta-aine- ja kasvinsuojeluaineiden jäämiä kuin EU-maiden kasvikset yleensä, mutta muualta maailmasta tulevissa tuotteissa voi jäämiä olla enemmän. Uutispalvelu Duodecim (JAMA Internal Medicine 2017;DOI:10.1001/jmainternmed.2017.5038)https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine

(20171030) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla