Pieni ylipaino ei väistämättä tarkoita lyhyempään elinikää verrattuna normaalipainoisiin, mutta se todennäköisesti tarkoittaa enemmän sairauksia ja pitempää sairastamista. Varsinainen lihavuus sen sijaan näkyy myös eliniässä, tuore tutkimus osoittaa.
Tutkimuksen tulokset julkaistiin JAMA Cardiology -lehdessä, ja ne perustuvat yli 190 000 potilaan seurantatietoihin.Ylipainoiset ja lihavat miehet ja naiset sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin todennäköisemmin ja aikaisemmin kuin samanikäiset normaalipainoiset, tulokset osoittivat. Sairastuminen oli sitä todennäköisempää mitä enemmän liikakiloja henkilöllä oli.
Lihavien potilaiden riski menehtyä seurannan aikana oli suurempi kuin muiden osallistujien, mutta pelkkään lievempään ylipainoisuuteen ei liittynyt vastaavaa lisäkuolleisuutta. Ylipainoiset kuitenkin sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin selvästi nuorempina kuin normaalipainoiset, ja tämän vuoksi myös sairastivat selvästi pitempään.Havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne kyseenalaistavat lihavuusparadoksina tunnetun ilmiön, jossa ylipainoisuus on yhdistetty pitempään elinikään. Näkemys on perustunut tutkimuksiin, joissa ylipainoisten on havaittu elävän normaalipainoisia pitempään sydän- ja verisuonitautiin sairastumisen jälkeen. Nyt julkaistut tulokset kuitenkin osoittavat tämän todennäköisesti johtuvan siitä, että ylipainoiset sairastuvat nuorempina ja siksi elävät sairautensa kanssa pitempään.
Suomalaisaikuisista yli puolet on vähintään ylipainoisia (painoindeksi yli 25) ja joka viides täyttää varsinaisen lihavuuden (painoindeksi vähintään 30) kriteerit.

Painoindeksi lasketaan jakamalla paino pituuden neliöllä. Esimerkiksi: 78 kg / (1,70 m × 1,70 m) = painoindeksi 27.Uutispalvelu Duodecim
(JAMA Cardiology 2018;DOI:10.1001/jamacardio.2018.0022)http://jamanetwork.com/journals/jamacardiology/fullarticle/10.1001/jamac...

(2018228) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla