Jalkahoito pehmentää kovettumat ja helpottaa hikoilua - ja onnistuu kotona. Käytä pieni hetki jalkojen hoitoon ja koipesi kiittävät.

1 PESUJA JA KYLPYJÄ HIKOILUUN

Normaalisti jalkamme hikoilevat peräti desin tai pari päivässä. Hikoilun tehtävä on pitää iho kosteana ja joustavana. Jos hygieniasta ei huolehdita, se voi synnyttää kasvuympäristön bakteereille.

Näin hoidat: Tee jalkakylpy vähintään kerran kuussa lämpimään veteen, jossa on jalkakylpyyn tarkoitettua suolaa, öljyä tai geeliä. Hillittömästi hikoilevien tassujen pesuveteen voit lorauttaa hapanta pesunestettä, kuten apteekin Lactasydiä tai Sebamediä. Kuivaa varpaanvälit huolella, jottei kosteus haudo niitä rikki: rikkoutunut iho on altis tulehduksille. Varpaiden välejä ei rasvata, mutta talkkia niihin voi laittaa.

2 KUORI JA VOITELE PEHMEÄKSI

Kuorinta poistaa kuollutta iho­solukkoa ja vie voiteiden tehon paremmin perille. Kuori jalat samalla kun kuorit muun vartalon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tee näin: Hiero jalkavoide tai naamio aina puhtaaseen ihoon pyörivin liikkein varpaista nilkkoihin unohtamatta jalkapohjan paksua ihoa. Laadukas voide tekee ihon joustavaksi ja vähentää turvotusta. Rasvaa nilkan ja polven väli pitkittäisin vedoin alhaalta ylöspäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 OLE HELLÄ KOVETTUMILLE

Kovettumia syntyy toistuvan hankauksen tai paineen alaisena, esimerkiksi epäsopivissa kengissä. Hyvin kevyt raspaus kerran kuussa on maksimi, sillä liiallinen rapsuttelu saattaa paksuntaa jalkapohjan ihoa entisestään. Kun muistaa rasvata, ei tarvitse raspata!

Hoida näin: Jo syntyneitä kovettumia ja känsiä voi hoitaa kuorivaa salisyylihappoa ja kosteutta sitovaa karbamidia sisältävillä apteekkivalmisteilla sekä erikoislaastareilla. Kivuliaille rakoille voi levittää rakon­estopuikkoa tai silikonisen tai fleecestä valmistetun suojan. Rakkoa ei saa puhkaista, jottei iho tulehdu. Vedellä suihkuttelu ja alueen suojaaminen riittää. Pahat kovettumat ja rakot kannattaa poistattaa jalkojenhoitajalla tai jalka­terapeutilla.

4 SUOJAUDU KYNSISIENILTÄ

Jalkasilsaksi kutsuttu jalkasieni tuppaantuu tyypillisesti varvasväleihin, mutta voi levitä myös kynsiin. Sen oireita ovat voimakas punoitus, kutina, ihorikko ja epämiellyttävä haju. Sienet leviävät lämpimässä ja kosteassa, joten uimahalleissa ja jumppakeskuksissa kannattaa käyttää tossuja.

Hoida näin: Jos sienitartunta iskee, ota avuksi apteekin ulkoisesti käytettävät itsehoitolääkkeet tai hae lääkäriltä antibioottikuuri. Kynteen päivittäin hierottu tippa teepuuöljyä on tutkimuksillakin todettu hyvä itsehoito.

5 KYNNET KUNTOON

Varpaiden suojelusenkeleitä ei saa leikata liian usein eikä liian lyhyiksi. Liian lyhyt kynsi voi painua kasvaessaan kynsivalliin ja aiheuttaa tulehduksen.

Toimi näin: Leikkaa varpaankynnet suoraan ja viilaa yhdensuuntaisin vedoin hankaamatta liikaa. Hiero sitten kynsinauhavoidetta tai -geeliä kevyin pyörivin liikkein 15 sekunnin ajan ja pyyhi kynnet veteen kostutetulla vanulla.

Kokeile myös rentouttavaa jalkajumppaa.

  • 2 miljoonaa suomalaista kärsii iho-oireista
  • 40 % potee ihoärsytystä, ihon hankaumia ja hiertymiä
  • 50 % iho-oireista on jalkapohjissa ja kantapäissä
  • 20 % oirehtii varpaista
  • suurin syy iho-ongelmiin on huonosti istuvat jalkineet

 

Lähde: Taloustutkimus Oy. ja ihonhoitoyhtiö Dr. Kurt Wolff.

Sisältö jatkuu mainoksen alla