Jalkahoito pehmentää kovettumat ja helpottaa hikoilua - ja onnistuu kotona. Käytä pieni hetki jalkojen hoitoon ja koipesi kiittävät.

1 PESUJA JA KYLPYJÄ HIKOILUUN

Normaalisti jalkamme hikoilevat peräti desin tai pari päivässä. Hikoilun tehtävä on pitää iho kosteana ja joustavana. Jos hygieniasta ei huolehdita, se voi synnyttää kasvuympäristön bakteereille.

Näin hoidat: Tee jalkakylpy vähintään kerran kuussa lämpimään veteen, jossa on jalkakylpyyn tarkoitettua suolaa, öljyä tai geeliä. Hillittömästi hikoilevien tassujen pesuveteen voit lorauttaa hapanta pesunestettä, kuten apteekin Lactasydiä tai Sebamediä. Kuivaa varpaanvälit huolella, jottei kosteus haudo niitä rikki: rikkoutunut iho on altis tulehduksille. Varpaiden välejä ei rasvata, mutta talkkia niihin voi laittaa.

2 KUORI JA VOITELE PEHMEÄKSI

Kuorinta poistaa kuollutta iho­solukkoa ja vie voiteiden tehon paremmin perille. Kuori jalat samalla kun kuorit muun vartalon.

Tee näin: Hiero jalkavoide tai naamio aina puhtaaseen ihoon pyörivin liikkein varpaista nilkkoihin unohtamatta jalkapohjan paksua ihoa. Laadukas voide tekee ihon joustavaksi ja vähentää turvotusta. Rasvaa nilkan ja polven väli pitkittäisin vedoin alhaalta ylöspäin.

3 OLE HELLÄ KOVETTUMILLE

Kovettumia syntyy toistuvan hankauksen tai paineen alaisena, esimerkiksi epäsopivissa kengissä. Hyvin kevyt raspaus kerran kuussa on maksimi, sillä liiallinen rapsuttelu saattaa paksuntaa jalkapohjan ihoa entisestään. Kun muistaa rasvata, ei tarvitse raspata!

Hoida näin: Jo syntyneitä kovettumia ja känsiä voi hoitaa kuorivaa salisyylihappoa ja kosteutta sitovaa karbamidia sisältävillä apteekkivalmisteilla sekä erikoislaastareilla. Kivuliaille rakoille voi levittää rakon­estopuikkoa tai silikonisen tai fleecestä valmistetun suojan. Rakkoa ei saa puhkaista, jottei iho tulehdu. Vedellä suihkuttelu ja alueen suojaaminen riittää. Pahat kovettumat ja rakot kannattaa poistattaa jalkojenhoitajalla tai jalka­terapeutilla.

4 SUOJAUDU KYNSISIENILTÄ

Jalkasilsaksi kutsuttu jalkasieni tuppaantuu tyypillisesti varvasväleihin, mutta voi levitä myös kynsiin. Sen oireita ovat voimakas punoitus, kutina, ihorikko ja epämiellyttävä haju. Sienet leviävät lämpimässä ja kosteassa, joten uimahalleissa ja jumppakeskuksissa kannattaa käyttää tossuja.

Hoida näin: Jos sienitartunta iskee, ota avuksi apteekin ulkoisesti käytettävät itsehoitolääkkeet tai hae lääkäriltä antibioottikuuri. Kynteen päivittäin hierottu tippa teepuuöljyä on tutkimuksillakin todettu hyvä itsehoito.

5 KYNNET KUNTOON

Varpaiden suojelusenkeleitä ei saa leikata liian usein eikä liian lyhyiksi. Liian lyhyt kynsi voi painua kasvaessaan kynsivalliin ja aiheuttaa tulehduksen.

Toimi näin: Leikkaa varpaankynnet suoraan ja viilaa yhdensuuntaisin vedoin hankaamatta liikaa. Hiero sitten kynsinauhavoidetta tai -geeliä kevyin pyörivin liikkein 15 sekunnin ajan ja pyyhi kynnet veteen kostutetulla vanulla.

Kokeile myös rentouttavaa jalkajumppaa.

  • 2 miljoonaa suomalaista kärsii iho-oireista
  • 40 % potee ihoärsytystä, ihon hankaumia ja hiertymiä
  • 50 % iho-oireista on jalkapohjissa ja kantapäissä
  • 20 % oirehtii varpaista
  • suurin syy iho-ongelmiin on huonosti istuvat jalkineet

 

Lähde: Taloustutkimus Oy. ja ihonhoitoyhtiö Dr. Kurt Wolff.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.