Jalkahoito pehmentää kovettumat ja helpottaa hikoilua - ja onnistuu kotona. Käytä pieni hetki jalkojen hoitoon ja koipesi kiittävät.

1 PESUJA JA KYLPYJÄ HIKOILUUN

Normaalisti jalkamme hikoilevat peräti desin tai pari päivässä. Hikoilun tehtävä on pitää iho kosteana ja joustavana. Jos hygieniasta ei huolehdita, se voi synnyttää kasvuympäristön bakteereille.

Näin hoidat: Tee jalkakylpy vähintään kerran kuussa lämpimään veteen, jossa on jalkakylpyyn tarkoitettua suolaa, öljyä tai geeliä. Hillittömästi hikoilevien tassujen pesuveteen voit lorauttaa hapanta pesunestettä, kuten apteekin Lactasydiä tai Sebamediä. Kuivaa varpaanvälit huolella, jottei kosteus haudo niitä rikki: rikkoutunut iho on altis tulehduksille. Varpaiden välejä ei rasvata, mutta talkkia niihin voi laittaa.

2 KUORI JA VOITELE PEHMEÄKSI

Kuorinta poistaa kuollutta iho­solukkoa ja vie voiteiden tehon paremmin perille. Kuori jalat samalla kun kuorit muun vartalon.

Tee näin: Hiero jalkavoide tai naamio aina puhtaaseen ihoon pyörivin liikkein varpaista nilkkoihin unohtamatta jalkapohjan paksua ihoa. Laadukas voide tekee ihon joustavaksi ja vähentää turvotusta. Rasvaa nilkan ja polven väli pitkittäisin vedoin alhaalta ylöspäin.

3 OLE HELLÄ KOVETTUMILLE

Kovettumia syntyy toistuvan hankauksen tai paineen alaisena, esimerkiksi epäsopivissa kengissä. Hyvin kevyt raspaus kerran kuussa on maksimi, sillä liiallinen rapsuttelu saattaa paksuntaa jalkapohjan ihoa entisestään. Kun muistaa rasvata, ei tarvitse raspata!

Hoida näin: Jo syntyneitä kovettumia ja känsiä voi hoitaa kuorivaa salisyylihappoa ja kosteutta sitovaa karbamidia sisältävillä apteekkivalmisteilla sekä erikoislaastareilla. Kivuliaille rakoille voi levittää rakon­estopuikkoa tai silikonisen tai fleecestä valmistetun suojan. Rakkoa ei saa puhkaista, jottei iho tulehdu. Vedellä suihkuttelu ja alueen suojaaminen riittää. Pahat kovettumat ja rakot kannattaa poistattaa jalkojenhoitajalla tai jalka­terapeutilla.

4 SUOJAUDU KYNSISIENILTÄ

Jalkasilsaksi kutsuttu jalkasieni tuppaantuu tyypillisesti varvasväleihin, mutta voi levitä myös kynsiin. Sen oireita ovat voimakas punoitus, kutina, ihorikko ja epämiellyttävä haju. Sienet leviävät lämpimässä ja kosteassa, joten uimahalleissa ja jumppakeskuksissa kannattaa käyttää tossuja.

Hoida näin: Jos sienitartunta iskee, ota avuksi apteekin ulkoisesti käytettävät itsehoitolääkkeet tai hae lääkäriltä antibioottikuuri. Kynteen päivittäin hierottu tippa teepuuöljyä on tutkimuksillakin todettu hyvä itsehoito.

5 KYNNET KUNTOON

Varpaiden suojelusenkeleitä ei saa leikata liian usein eikä liian lyhyiksi. Liian lyhyt kynsi voi painua kasvaessaan kynsivalliin ja aiheuttaa tulehduksen.

Toimi näin: Leikkaa varpaankynnet suoraan ja viilaa yhdensuuntaisin vedoin hankaamatta liikaa. Hiero sitten kynsinauhavoidetta tai -geeliä kevyin pyörivin liikkein 15 sekunnin ajan ja pyyhi kynnet veteen kostutetulla vanulla.

Kokeile myös rentouttavaa jalkajumppaa.

  • 2 miljoonaa suomalaista kärsii iho-oireista
  • 40 % potee ihoärsytystä, ihon hankaumia ja hiertymiä
  • 50 % iho-oireista on jalkapohjissa ja kantapäissä
  • 20 % oirehtii varpaista
  • suurin syy iho-ongelmiin on huonosti istuvat jalkineet

 

Lähde: Taloustutkimus Oy. ja ihonhoitoyhtiö Dr. Kurt Wolff.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.