Kuvat
Shutterstock

Ensiapuna ruusun turvottamaa aluetta jalassa, kädessä tai päässä voi hoitaa viileällä kääreellä, mutta tauti paranee vain antibiooteilla.

Ruusuinfektio alkaa pahoinvoinnilla ja korkealla kuumeella. Moni kuumeen takia sairaalan päivystykseen tulevista kärsii ruususta.

Ruusu on helppo tunnistaa toispuoleisesta äkäisesti punottavasta ja kivuliaasta turvotuksesta.

Se tuntuu joko jalassa, kädessä tai päässä. Ruusu (erysipelas) on vakava bakteeri-infektio, jota ei pidä sekoittaa vyöruusuun tai  ruusufinniin.

Ruusun aiheuttaa stafylo- tai streptokokkibakteeri, joka pääsee rikki menneestä ihosta verinahan yläkerroksiin ja pinnallisiin imusuoniin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Esimerkiksi jalkasilsa voi rikkoa ihoa varvasvälissä, ja sitä kautta elimistöön pääsevä bakteeri saa jalan turpoamaan, punoittamaan ja pistelemään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lieviin oireisiin voi riittää suun kautta otettava penisilliinipohjainen antibiootti.

Huomattavasti useammin hoito kuitenkin aloitetaan suonensisäisesti. Antibioottia saatetaan myös pistää suoraan lihakseen.

– Ruusu on vaarallinen tauti, joka voi hoitamattomana muuttua yleisinfektioksi ja aiheuttaa vaurioita moniin elimiin sekä verenmyrkytyksen. Onneksi tilanne pääsee niin pitkälle vain harvoin, yleislääkäri Toni Vänni toteaa.

Ruususta kärsivät keski-ikäisetkin, mutta yleensä se on iäkkäiden vaiva.

Ikä heikentää elimistön lämmönsäätelykeskuksen reagointia, ja siksi ruusu voi joskus olla kuumeetonkin. Yleisoireet voivat olla toisinaan myös lieviä, esimerkiksi toistuvassa tai kasvojen alueen ruusussa

– Ruusu tuhoaa aina imusuonia ja heikentää imunesteen kiertoa tulehtuneella alueella. Siksi turvottelua voi jatkossakin olla samassa kohtaa.

Pitkään vaivaavia oireita ehkäistään hoitamalla ruusu mahdollisimman varhain.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Lue lisää ruususta Terveyskirjastosta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla