päänahan kuivuus, hilse, rasvoittuva tukka
Kuva Shutterstock

Ilma on talvella kuivempaa, ja se näkyy ja tuntuu hiuksissa. Ne menettävät kosteuttaan ja pehmeyttään ja näyttävät sameilta. Päänahka voi kuivua kutisevaksi tai innostua tuottamaan ylenmäärin talia.

Jos tukka kuivuu koppuraksi

Kuivat hiukset katkeilevat herkästi ja niitä on hankala muotoilla tai saada pysymään kuosissaan. Koska hiuksissa on vähän kosteutta, ne sähköistyvät herkästi. Päänahkakin kuivuu ja kutisee.

Taltuta sähköisyys hiuksiin jätettävällä, kosteuttavalla hoitosuihkeella. Voit lisätä sitä latvoihin pitkin päivää. Älä yritä kosteuttaa kuivia hiuksia vedellä, se vain lisää ongelmaa.

Käytä kosteuttavia hoitotuotteita. Helli myös hiuspohjaa hoitoaineella. Tee kerran tai kaksi viikossa hiuksille tehonaamio tai tehohoito.

Jos tukka on kuiva, vältä kuumaa pesuvettä, fööniä ja muotoilurautaa. Lisää hiuksiin aina lämpösuojaa tai käytä lämpösuojan sisältäviä muotoilutuotteita ennen kuin käsittelet niitä kuumilla laitteilla.

Jos tukka rasvoittuu nopeasti

Kun hiukset ovat tyvestä rasvaiset, ne makaavat päätä vasten. Silti etenkin latvat ovat usein liiasta pesusta kuivat. Pese hiukset rasvoittuville hiuksille tarkoitetulla sampoolla ja käytä rasvoittuville hiuksille tarkoitettua hoitoainetta.

Voit pidentää pesuväliä kuivasampoolla, joka imee rasvaa itseensä. Suihkauta kuivasampoota hiusten tyveen, anna vaikuttaa ja harjaa hiukset. Samalla myös hiuspohja raikastuu.

Pestessä vaahdota hiukset ja päänahka kahteen kertaan. Ensimmäinen vaahdotus poistaa lian, toinen rasvaisuuden. Käytä poishuuhdeltavaa hoitoainetta ja lisää latvoihin tarpee mukaan jätettävää hoitoainetta.

Älä lisää hoitoainetta suoraan päänahkaan. Vältä myös öljypohjaisia muotoilutuotteita lähellä hiuspohjaa.

kutina, atopia, kuiva iho, kortisoni

Miksi korvanlehdet ja -taustat kutisevat. Voiko se olla allergiaa? Miten asian voi tutkia? Bepanthen-, Sibicort- ja kosteuttavia voiteita olen kokeillut, eivät auta.

Korvataustaihon kutinalle voi olla monia syitä. Tavallisimpia ovat seborroinen dermatiitti eli taliköhnäihottuma, atooppinen ihottuma tai infektioekseema.

Hiusvärit, lakat, pesuaineet ja hajusteet voivat aiheuttaa ärsytystä tai allergista reaktiota. Myös itsehoitovalmisteet, mm. Sibicort ja Bepanthen voivat aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja ihottumaa.

Mikäli kyse on taliköhnäihottumasta, kaikki rasvaiset voiteet voivat lisätä hilseilyä. Tässä vaiheessa kannattaisi kääntyä yleislääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. Itsehoitona voi käyttää kutinaa lievittämään antihistamiinilääkitystä.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Käyn 2 kertaa viikossa vesijuoksemassa ja ihoni alkaa kihelmöidä tunnin jälkeen. Onko jotain tuotetta tai ennaltaehkäisytapaa kuivan ihon ja kloorin yhdistelmälle? Rasvaan ihoni heti uinnin jälkeen Aqualanilla tai Decubalilla.

Kloorilla on herkkää ihoa ja limakalvoja ärsyttävä vaikutus, jota on vaikea estää. Voisit kokeilla ihon rasvausta myös edellisenä iltana hieman rasvaisemmalla kosteusvoiteella (esim. Locobase Repair ja Ceridal-lipogeeli). Nykyään monessa uimahallissa puhdistetaan vesi kloorin sijaan otsonilla, joka ärsyttää vähemmän.
 

Lue lisää veden vaikutuksesta kuivaan ihoon.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.