Korventaako rintalastan alta? Närästyksessä vatsan hapanta sisältöä nousee herkkään ruokatorveen. Mutta ongelmia tulee siitäkin, jos vatsan hapot katoavat. Mitkä ovat oireet ja mikä auttaa?

Hapan maku suussa ja polte nielussa voivat herättää vaikka kesken unien. Aamulla kurkku on mystisesti kipeä ja ääni menee käheäksi päivän mittaan. Hampaiden kiillekin voi alkaa syöpyä.

Refluksitauti aiheuttaa kaikkia mainittuja oireita. Sen syy voi olla jostain syytä löystynyt ruokatorven sulkijalihas tai paine vatsaontelossa,  jonka aiheuttaja on usein ylipaino tai raskaus.

– Refluksitaudin oireet eivät niinkään johdu vatsahapon liian suuresta määrästä vaan siitä, että vatsansisältöä joutuu väärään paikkaan, kertoo sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mahan limakalvo on paksu ja tehty kestämään vatsahappoa. Ruokatorven limakalvo on ohuempi, joten happo vaurioittaa sitä helposti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pelkistä oireista ei voi päätellä mitään ruokatorven kunnosta.

Alle puolella refluksitautia sairastavista on ruokatorven tulehdus, joka on jopa kolmasosalla oireeton. Lievä refluksitauti oireilee usein jopa enemmän kuin vaikea.

Turvallisia happosalpaajia voi kokeilla itsekin

Refluksitautia hoidetaan happosalpaajilla. Ne vähentävät mahalaukun happoisuutta, jolloin hapon nousun aiheuttamat oireet lievenevät. Ne eivät kuitenkaan tee vatsasta täysin hapotonta.

Mutta onko niitä turvallista syödä jatkuvasti?

– Mitään lääkettä ei pidä syödä turhaan, mutta happosalpaajat ovat yksi vaarattomimmista lääkeryhmistä.

Lääkkeisiin liittyy kuitenkin aina sivuvaikutuksia, jopa lumelääkkeeseen. Happosalpaajien kohdalla ne kuitenkin ovat harvinaisia ja vaarattomia.

– Närästyslääkkeistä liikkuu harhaanjohtavaa tietoa, joka ei ole linjassa lääketieteellisten tutkimusten kanssa. Yli miljardi ihmistä on käyttänyt happosalpaajia yli 27 vuoden aikana, ja niitä on tutkittu laajasti.

Happosalpaajia myydään apteekeissa myös ilman reseptiä. Lääkettä voi omatoimisesti kokeilla kahden viikon kuurina. Jos oireet lievittyvät sinä aikana, lääkkeen syömistä voi jatkaa kuukaudenkin ja lopettaa sitten asteittain.

Jos kovat oireet palaavat nopeasti eivätkä lievene muutamassa päivässä, on hyvä käydä lääkärissä. Lääkäri arvioi, onko syytä tehdä lisätutkimuksia ja kannattaako happosalpaajakuuria vielä jatkaa. Jotkut joutuvat syömään niitä jatkuvastikin.

Pitkäaikainen happosalpaajalääkitys on tutkimusten valossa vaarallinen vain, jos sairastaa hapotonta vatsaa tai vatsalaukun limakalvo on surkastunut. Silloin lääkitys voisi lisätä vatsasyöpäriskiä. Limakalvon kuntoa voidaan selvittää tähystämällä tai alustavasti verikokeella.

Vatsahappojen nousu suuhun on inhottavaa, mutta toimivia hoitokeinoja siihen löytyy. Hapottoman vatsan tilanne on hankalampi.

Helikobakteeri voi viedä hapot

Mahalaukun hapot voivat aiheuttaa ongelmia myös katoamalla. Hapoton vatsa liittyy usein helikobakteeriin.

– Hapottomuus lisääntyy iän myötä. Yli 65-vuotiaista sitä kärsii jopa 10 prosenttia.

Hapoton vatsa on monesti oireeton, mutta joskus se saa vatsan turpoamaan.

Osalla vaiva on hyvinkin kiusallinen, eikä siihen tunnu auttavan oikein mikään.

Suurin ongelma liittyy kuitenkin B12-vitamiiniin. Hapoton vatsalaukku ei pysty tuottamaan tekijää, jota sen imeytymiseen suolistossa tarvittaisiin.

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa anemiaa tai hermosto-oireita, kuten lihasheikkoutta ja tuntoaistin tai muistin häiriöitä.

Hapon puuttuessa myös vatsalaukun ja suoliston yläosan bakteerit riehaantuvat lisääntymään.

– Vatsahapoilla on merkittävä tehtävä ruoansulatuksessa, mutta ne myös puolustavat elimistöä steriloimalla ruoan sisältämiä viruksia ja

bakteereja. Jos vatsahappoja on vähän, saa helpommin esimerkiksi viruksen aiheuttaman vatsataudin.

Vitamiinilisä ja tiivis seuranta

Hapotonta vatsaa hoidetaan B12-vitamiinin korvauksella. Vitamiinia voi ottaa tabletteina tai kolmen kuukauden välein pistoksina.

– Oireita helpottaa, jos syö vastakypsennettyä, -höyrytettyä tai -kuumennettua ruokaa. Silloin ruoassa on vähemmän bakteereja, joten se myös turvottaa vähemmän, Koivurova neuvoo.

Hapottomuus on seurausta mahalaukun runko-osan limakalvon surkastumisesta.  Limakalvolta puuttuu kokonaan tai siinä on tavallista vähemmän

happoa tuottavia soluja.

Tilanteen etenemistä seurataan ja vaivan vaikeusastetta tutkitaan mahalaukun tähystyksessä otettujen koepalojen avulla. Surkastuminen

lisää vatsasyövän riskiä.

– Jos vatsaoireita tai närästystä tulee uutena yli 50-vuotiaalle, niistä kannattaa kertoa lääkärille. Siinäiässä syöpäriski alkaa lisääntyä. ◆

Hoida itse refluksioireita

 • Pyri normaalipainoon.
 • Lopeta tupakointi ja nuuskan käyttö.
 • Käytä alkoholia vain vähän.
 • Pidä aterioiden koko pienenä, mutta syö useita kertoja päivässä.
 • Vältä hyvin mausteisia tai rasvaisia ruokia sekä herkkuja, kuten suklaata.
 • Vältä syömistä ja runsasta juomista 3–4 tuntia ennen nukkumaan menemistä.
 • Korota sängyn päätyosaa 10–15senttimetrillä.
 • Kokeile nukkua vasemmalla kyljellä. Se vähentää joillakin oireilua.
 • Vältä suuria voimanponnistuksia tai kyykistelyä heti aterioiden jälkeen.
 • Vähennä kahvinjuontia tai lopeta se kokonaan.
 • Jos oireita on paljon, vältä myös paprikaa, valkosipulia, sipulia, kurkun kuorta, tomaattia, piparminttua ja hiilihapotettuja juomia.

Asiantuntija: Olli-Pekka Koivurova, sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri, Terveystalo.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla