kynsienhoito
Kuva Shutterstock

Pieni kysely tuttavapiirissä paljastaa, että kovin moni hoitaa kynsiään silloin kun muistaa. Ja kyllä, lähes jokainen valittaa, kuinka kynnet ja kynsinauhat ovat kuivat.

Kynsipulmat ratkeavat kuin itsestään, kun alkaa hoitaa kynsiään ja käsiään. Eikä kyse ole pelkästä kauneudesta, sillä kynsien tehtävä on suojata sormen ja varpaiden ihoa hankaukselta ja paineelta.

Kesä kasvattaa

Kynnet kasvavat nopeammin kesällä kuin talvella. Tarkkaa syytä ei tiedetä. Erilaiset kuumetaudit voivat heikentää kasvua. Kynsiin voi ilmestyä kuoppia, pilkkuja tai juovia. Vanhemmiten niihin saattaa tulla pitkittäisiä harjanteita ja uria. Ne ovat normaaleja ilmiöitä, eikä niitä kannata hioa pois, jotta kynsi ei ohene liikaa.

Monipuolinen ravinto riittää pitämään yllä kynsien hyvinvointia. Vain harvoin syy hauraisiin kynsiin löytyy jonkin ravintoaineen puutoksesta, mutta jotkut kokevat saavansa apua ravintolisistä. Hoitamaton anemia, anoreksia ja erilaiset imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat vaikuttaa kynsien kuntoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuivat kynsinauhat

Kynsinauhat pitävät kynttä paikoillaan ja suojaavat kynsijuurta. Hyväkuntoinen kynsi on vaaleanpunainen, joustava, pinnaltaan sileä ja se kiiltää kevyesti. Jos kasvu häiriintyy, kiilto katoaa. Kynsien kuntoa on hyvä seurata. Esimerkiksi liian lyhyeksi tai vääränmalliseksi leikattu varpaan kynsi saattaa kasvaa ihon sisään ja aiheuttaa tulehduksen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kylmä, kuuma, ahkera peseminen ja käsillä työskentely kuivattavat ja rasittavat kynsinauhoja. Hoitotuotteet pehmittävät niitä ja irrottavat kynsilevyyn kiinni kasvanutta kynsinauhaa. Pykiviä kynsinauhoja kannattaa tehokosteuttaa voiteella tai öljyllä päivittäin.

Älä leikkaa tai revi kynsinauhoja, sillä ne tulehtuvat helposti. Sen sijaan voit kuoria kuivaa solukkoa pois kynsinauhoista ja kynsistä. Näin hoitoaineet pääsevät paremmin kosteuttamaan.

Lopeta pureskelu

Kynsien pureskelu on opittu tapa, josta kannattaa yrittää päästä eroon mahdollisimman varhain. Liiallinen pureskelu hidastaa kynnen kasvua ja altistaa ihotulehduksille.

Lasta kannattaa yrittää johdatella pois pureskelusta opettamalla kynsien oikeaa hoitoa.

Kynsiin voi levittää pahanmakuista nestettä, jolloin pureskelu ei maistu hyvältä.

Myös rakennekynnet voivat auttaa, sillä ne ovat niin kovat, ettei niitä voi pureskella. Rakennekynnet voidaan tehdä oman kynnen pituisiksi, jolloin ne eivät herätä huomiota.

Onko kynsilakasta hyötyä vai haittaa?

Kynsilakka suojaa kynttä, joten haittaa siitä ei yleensä ole. Päinvastoin lakka estää kosteuden haihtumista ja siten vahvistaa kynttä. Tästä on hyötyä etenkin, jos joutuu pesemään käsiään usein.

  1. Jos lakkaat, tee se huolella. Puhdista kynsinauhat ja kynnet. Muotoile viilalla ja työnnä hellävaraisesti kynsinauhat pois kynneltä.
  2. Pyyhkäise pinta puhtaaksi kynsilakanpoistoaineella, sillä lakka ei pysy rasvaisessa kynnessä.
  3. Levitä pohjalle väritön aluslakka. Vedä se myös kynnen päähän, jotta kynsilevy sulkeutuu. Aluslakka silottaa pintaa, estää kynnen värjäytymisen ja helpottaa etenkin värillisen tai hileisen lakan levittyvyyttä ja parantaa värilakan kestoa.
  4. Levitä värilakkaa kerros pari. Lakkaa myös kynnen päät.
  5. Viimeistele kestäväksi kirkkaalla päällyslakalla. Lisää päällyslakkaa uudelleen vanhan lakan päälle parinpäivän päästä. Näin lakkaus kirkastuu, eikä ala rispaantua.

Poistotapa lakan mukaan

Tavallinen kynsilakka lähtee peruslakanpoistoaineella. Hippusia tai metallisia pigmenttejä sisältävät lakat tarttuvat tiukemmin.

Useimmat poistoaineet ovat nykyisin asetonittomia, jotkut sisältävät myös hoitavia öljyjä. Kostuta vanulappu kynsilakanpoistoaineella ja laita lappu kynnen päälle. Pyyhkäise lakka tovin kuluttua pois. Kokeile myös poisrepäistäviä tai päivän kestäviä aluslakkoja.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla