Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Ruusufinni on kiusallinen ja hankala ihosairaus, joka saa naaman näpyille ja silmät punoittamaan kypsässä iässä. Nyt siihen on tarjolla uusi hoito.

Vanhenemisessa on se hyvä puoli, että näppylävuodet ovat takanapäin. Ei koskaan enää finnimäisiä patteja naaman täydeltä!

Niinhän sitä toivoisi. Keski-iässä moni havahtuu kuitenkin outoihin iho-oireisiin. Ykskaks tulee kutinaa, kuumotusta ja kirvelyä. Kasvot lehahtavat punaisiksi pienimmästäkin ärsykkeestä. Poskipäihin, otsaan, nenään ja leukaan puhkeaa aknemaisia näppylöitä, jotka voivat olla kipeitä ja niin tulehtuneen näköisiä, että hävettää.

Rosacea eli ruusufinni on ihosairaus, joka puhkeaa tavallisesti 30-50-vuotiaana. Ensioire on yleensä kasvojen äkillinen punoitus. Ihon pienet hiussuonet tulevat näkyviin ja taudin pahentuessa myös märkiviä näppyjä voi nousta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillistä on aaltoilevuus - välillä iho on pahana, välillä oireilu laantuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 Aurinko tekee pahaa viiveellä

Tarkkaa syytä ruusufinnin synnylle ei tunneta. Altistavia tekijöitä arvellaan olevan useita, yhtenä suurimmista auringon UV-säteily.

- Ruusufinni puhkeaa juuri niihin kohtiin kasvoissa, jotka saavat eniten aurinkoa, ihotautien erikoislääkäri Kari Saarinen sanoo.

Ruusufinnin lievin muoto muistuttaa couperosaa. Saarisen mukaan näin onkin.

 - Kosmetologit käyttävät sanaa couperosa, vaikka kyseessä on usein ruusufinnin ensioire. On mahdollista, että hoitamalla couperoottista ihoa hyvin voidaan estää varsinaisen ruusufinnin puhkeaminen.

Kaiken a ja o on ennalta ehkäisy. Kesällä, kun aurinko kunnolla porottaa, iho tulee suojata riittävän suurella suojakertoimella, sillä UV-säteily on ruusufinnille ehdottoman petollista.

- Jos ruusufinni on aktiivisessa vaiheessa, auringonsäteily voi rauhoittaa tulehdusta. Mutta haittavaikutukset näkyvät viiveellä ja tauti pahenee.

Vastaanotolla käy eniten potilaita syys-lokakuussa, Saarinen sanoo.

 

Vältä saunaa ja stressiä

Herkkä ruusufinni-iho ei pidä muistakaan lämpötilan vaihteluista: pakkasesta, viimasta tai saunasta. Lähes jokainen ruusufinniä sairastava tuntee löylyn haitat nahoissaan.

- Kun verisuonet toistuvasti laajenevat kuumassa ja niihin kohdistuu ärsytystä, tauti pikkuhiljaa pahenee. Silti ymmärrän, jos ei halua luopua saunomisesta. Silloin voi lauteilla istuessaan viilentää kasvoja vaikka kostealla pyyhkeellä. Kovia löylyjä en suosittele.

Kaikki, mikä kiihdyttää verisuonien toimintaa, pahentaa ruusufinniä. Esimerkiksi punaviinilasillisen tai mausteisen ruoan nauttimisen jälkeen iho voi lehahtaa hetkessä tulipunaiseksi. Myös stressaantuneena pintaverisuonet aktivoituvat ja iholle voi nousta läikkiä. Iho rauhoittuu, kun ärsytys loppuu.

- Jos täysin kielletään punaviini, se on ihmisen kiusaamista. Mikäli kahdesta lasillisesta tulee punoitus, voi vähentää yhteen. Sama mausteiden kanssa. Ei tauti sillä parane kuitenkaan, että lopettaa chilin syömisen.

 

Punaiset silmät, muhkurainen nenä

Joskus ruusufinni iskee ensimmäiseksi silmiin. Ne alkavat punoittaa ja verestää. Luomien reunat voivat turvota ja hilseillä. Näärännäpyn näköisiä pieniä patteja alkaa nousta silmien ympärille.

Silmät ovat usein valonarat ja kuivat, minkä vuoksi silmärosaceaa saatetaan hoitaa virheellisesti kuiva­silmäisyytenä.

- Silmistä alkanutta rosaceaa ei ole helppo tunnistaa. Kuitenkin jopa puolella potilaista on silmäoireita. Tavallisesti ruusufinni leviää ennen pitkää myös muualle kasvoihin, mutta on niitäkin potilaita, joilla on oireita vain silmissä, Kari Saarinen sanoo.

Harvinaisin ruusufinnin muoto ilmenee useimmiten nenään kohdistuvana sidekudoksen ja talirauhasten liikakasvuna. Nenästä tulee muhkurainen, epäsymmetrinen ja suuri. Kyseessä on hankala kosmeettinen haitta, mutta onneksi perin harvinainen.

Lievänäkin ruusufinni voi olla vaikea seuralainen. Punaiset kasvot voivat harhaanjohtavasti kieliä siitä, että on tissutellut viikon putkeen. Turvonneet silmät saavat näyttämään siltä, kuin olisi itkeä vollottanut päiväkausia.

- Ruusufinni huonontaa elämänlaatua, rajoittaa elämää ja koettelee itsetuntoa. On vaikea hakea vaikka töitä silloin, kun iho on pahana.

Henkiseltä kuormitukseltaan ruusufinniä voi verrata vaikeaan akneen, joka voi aiheuttaa masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

Iho-oireet ovat kuitenkin erilaiset.

- Aknessa tulee komedoja, ruusufinnissä ne puuttuvat.

 

Uutta apua punoitukseen

Vaikka ruusufinni on krooninen ja parantumaton sairaus, taudin kanssa voi oppia elämään sulassa sovussa. Ihotautilääkärin kanssa kannattaa etsiä itselle parhaiten sopiva hoito. Moni saa kivuliaisiin tulehdusnäppyihin avun antibiootti tetrasykliinista, jota syödään kuuriluontoisesti muutaman kuukauden ajan. Usein oireet häviävät kuukausiksi tai jopa vuosiksi ennen kuin tarvitaan uusi kuuri.

Tuorein lääkehoito ruusufinniin on ivermektiinivoide. Kyseessä on ikivanha lääkeaine, jota on käytetty tablettimuodossa mm. syyhyn hoitoon. Sillä on tulehdusta poistava vaikutus sen lisäksi, että se tuhoaa ihon talipunkkeja.

- Pitkään on tiedetty, että ruusufinni-ihon talirauhasissa on paljon enemmän talipunkkeja kuin terveessä ihossa. Ei kuitenkaan olla varmoja onko tämä ilmiö syy vai seuraus.

Ivermektiinivoidetta levitetään kerran päivässä iltaisin ja hoitoa voi jatkaa kuukausien ajan tarvittaessa. Kyseessä on reseptilääke.

Punoitusta tetrasykliini tai ivermektiini  ei yleensä  poista. Brimonidiini on verisuonia supistava geeli, jolla voidaan kiusallinen kasvojen punotus saada jopa 12 tunniksi häipymään.

- Se on ainoa valmiste, joka auttaa punoitukseen. Geeliä levitetään iholle aamulla. Se imeytyy nopeasti ja jo puolen tunnin päästä punoitus alkaa heiketä selvästi.

Kyseessä on kosmeettinen reseptilääke, joka ei paranna ruusufinniä mutta voi tuoda helpotusta, kun iholle ei tarvitse enää kasata pakkelikerrosta punoitusta peittämään.

Yksi vaihtoehto punoituksen poistoon on mekaaninen laserhoito, mutta silläkin on varjopuolensa:

- Yksi hoitokerta maksaa satoja euroja ja yleensä hoitokertoja tarvitaan 2-4, Saarinen sanoo.

 

Unohda kortisoni

Jos ruusufinni ei rajoitu vain punoitukseen vaan oireilee pahoina näppylöinä tai talirauhasten liikakasvuna, pitää ottaa käyttöön järeämmät keinot.

Ihotautilääkäri voi määrätä kuukausia kestävän A-vitamiinihappokuurin, joka usein auttaa. A-vitamiinihappo on kuitenkin raju lääkeaine, jolla on monia sivuvaikutuksia. Siihen turvaudutaan vasta, kun muut hoidot eivät ole tehonneet.

Kortisonivoiteet tulee unohtaa ruusufinnin hoidossa kokonaan, sillä ne pahentavat oireita.

- Kortisoni on susi lammasten vaatteissa. Se supistaa verisuonia, jolloin ruusufinniä sairastava voi ajatella, että tämähän vaalentaa ihoa ja vie ärsytyksen pois. Pitkällä aikavälillä tämä kostautuu taudin pahenemisena.

 

 Asiantuntija: Kari Saarinen, ihotautien ylilääkäri, Päijät-Hämeen keskussairaala.

 

 

 

Mikä ruusufinni?

 Ruusufinni on krooninen ihosairaus, jonka voi jakaa neljään alatyyppiin.

  1. Ruusufinnin esiaste. Iho punoittaa ja hiussuonet ovat laajentuneet. Tunnetaan myös couperosana.
  2. Iholla on punaisia, kutiavia ja kirveleviä märkänäppyjä, jotka voivat olla kipeitä.
  3. Pääoireena talirauhasten voimakas liikakasvu yleensä nenän alueella. Yleensä vain miehillä.
  4. Silmiin iskevä rosacea, joka aiheuttaa punoitusta, turvotusta, kuivumista ja toistuvia silmätulehduksia.
Vierailija

Vierailija kirjoitti:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860352/#!po=63.5714

Tässä on eritelty mikä ainesosa on tea treessä vaikuttava aine demodex punkkeihin.


Amazon nettikaupasta saa myös kasvojenpesuainetta cliradex, jossa on tea treen vaikuttavaa ainetta.
Tea treetä öljyä 50% oli käytetty lääkärien tekemänä kerran viikossa hoitona silmäruusufinniin, mutta huom! tea tree ärsyttää silmissä joten itse ei kannata tehdä. Silmäluomia voi pestä tea tree shampoolla.
Tässä eräiden lääkäreiden tea tree kokemuksia
http://www.optometrytimes.com/modern-medicine-cases/treat-rosacea-treati...

  • ylös 109
  • alas 127
Sisältö jatkuu mainoksen alla