Jos kynsi painaa kynnen vierustan eli kynsivallin herkkää ihoa, syntyy helposti kipeä kynsivallin tulehdus.
Jos kynsi painaa kynnen vierustan eli kynsivallin herkkää ihoa, syntyy helposti kipeä kynsivallin tulehdus.

Ihon sisään kasvavasta kynnestä voi tulla iso riesa. Miten siitä pääsee?

Minulla on ollut viime aikoina paljon ongelmia isovarpaan kynnen kanssa. Pari kuukautta sitten kynnelle tehtiin kiilaleikkaus, joka märki vielä pitkään leikkauksen jälkeen. Varvas oli parempi jonkin aikaa mutta on taas alkanut oireilla. Mistä jatkuvat tulehdukset voivat johtua, miten niitä pitäisi hoitaa ja miten ehkäistä?

Vastaus:

YLEINEN isovarpaan kynteen liittyvä ongelma on kynnen reunan sisäänkasvaminen,jolloin kynsi painaa kynnen vierustan eli kynsivallin herkkää ihoa ja altistaa kynsivallin tulehdukselle. Pitkään jatkunut ärsytys synnyttää kroonisen tulehduksen, jonka hoidossa sisäänkasvaneen kynnen reunan aiheuttama mekaanisen paineen poistaminen on tärkeintä. Jalkahoitaja tai -terapeutti voi erilaisin keinoin ohjata kynnen kasvua ja oikaista kääntynyttä reunaa.

Aina nämä keinot eivät riitä, ja silloin voidaan tehdä kynnen reunan osapoisto. Se on lääkärin tekemä toimenpide, jossa kynnen reunasta tai reunoista poistetaan tarpeen mukaan yleensä enintään 0,5 cm leveä kaistale kynnen juureen asti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Joskus tästä toimenpiteestä käytetään nimeä kiilaleikkaus, vaikka oikeasti kiilaleikkaus tarkoittaa laajempaa toimenpidettä, jossa myös kynsivallia leikataan. Toimenpiteen tavoitteena on, että kynsi kasvaisi jatkossa kapeampana eikä reuna enää painaisi kynsivallia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus kynsi alkaa kuitenkin kasvaa uudelleen leveämpänä ja aiheuttaa kynsivallintulehduksen uusimisen. Tällöin toimenpide voidaan uusia tai tehdä kiilaleikkaus.

Leikkauksen jälkeen haavan puhtaana pitäminen on tärkeää. Tähän kuuluu haavan suihkuttelu vähintään aamuin illoin ja haavan suojaus. Desinfioivien aineiden käyttö ei ole tarpeellista.

Joskus haava tulehtuu hyvästä hoidostahuolimatta, jolloin tarvitaan antibioottikuuri. Hiostavat tai ahtaat sukat ja kengät voivat ärsyttää haavaa tai ihoa ja edesauttaa tulehduksen syntyä.

Lisäksi haavan paranemista voi hidastaa perussairaus, kuten diabetes tai jalan verenkiertohäiriö.

Lievät tulehdusoireet kannattaa yrittää hoitaa varpaan ja haavan suihkuttelulla ja ilmakylvyillä. Antiseptisen tai antibakteerisen voiteen käy töstä voi olla hyötyä. Kenkien olisi hyvä olla väljät ja mahdollisimman vähän hiostavat.

Ellei itsehoito tuota riittävää tulosta kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Oma kokemus sisäänkasvaneesta isovarpaan kynnestä ja todella viheliäisestä tulehduksesta on se, että parasta hoitoa saa ammattitaitoiselta jalkahoitajalta.

Lääkäri oli sitä mieltä, että kynsi olisi pitänyt poistaa kokonaan. Jalkahoitaja oli eri mieltä ja leikkasi kynnestä pienen kulman ja kaikki kipu hävisi saman tien.

Kynsi parani täydellisesti eikä ole kasvanut uudestaan sisäänpäin.

  • ylös 15
  • alas 10

Kaikki kynsienhoitajien pakeille viedyt rahat menevät hukkaan.Mikään kynsien kääntely ei korjaa ko vaivaa.Ainoa mikä autaa, on pieni leikkaus, missä kynnen yläosasta poistetaan vaalea osa, lunula, mistä kynnen kasvu tapahtuu.Kun se tehdään oikein, luuta myöten, on parantuminen pysyvsäti hyvin todennäköinen.

  • ylös 9
  • alas 23
Sisältö jatkuu mainoksen alla