Näyttelijä Lena Meriläinen on löytänyt liikesarjan, joka antaa hänelle hyvää energiaa joka aamu. 

Lena Meriläinen kuuli 1990-luvun puolivälissä ystävältään tiibitiläisistä riiteistä. Kuulosti jännittävältä ja hyödylliseltä. Hän pyysi ystäväänsä opettemaan tiibetiläismunkkien päivänavaukseen kuuluvat liikkeet itselleen.

Myös Meriläisen puoliso, Olli Tola, innostui opettelemaan ne. Sanotaanhan niiden takaavan ikuisen nuoruuden!

Pian Lena hankki riiteistä kertovan kirjan ja tutustui liikesarjan historiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Totesin, että näitä ihminen tarvitsee, ja otin riitit osaksi aamujani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Viisi liikettä tekemällä valmistaudun päivään rauhallisesti. Saan olla hetken itseni kanssa, ikään kuin mennä itseni sisälle, ja latautua päivään, kertoo Meriläinen.

Liikkeisiin olennaisesti kuuluva voimakas hengitys auttaa osaltaan elimistöä heräämään. Liikkeet sinällään saavat veren kiertämään ja lihakset lämpiämään.

- Olo on heti vetreä ja silloin on mukavampi lähteä uuteen päivään. Kävelykin on heti joustavaa, Meriläinen kertoo.


Kohti vetreämpää elämää

Viiden tiibetiläisen riitin sanotaan hidastavan vanhenemista ja tuovan terveyttä ja elinvoimaa. Liikkeet ovat alunperin kuuluneet joogaharjoituksiin. Ne lisäävät liikkuvuutta, kestävyyttä ja ketteryyttä sekä parantavat ryhtiä.

Liikkeet vahvistavat keskivartaloa, niin vatsalihaksia kuin alaselänkin lihaksia.

Tiibetiläinen harjoitus vaatii keskittymään omaan hengitykseen ja rauhoittaa ajatusten laukkaamista. Liikkeisiin kuuluva oikeaoppinen hengitys siirtyy ehkä myös arkeesi ja tuo rauhaa stressaaviin tilanteisiin.


15 minuuttia jumppamatolla

Aloita siitä, että saat liikkeet ja hengityksen kulkemaan rytmissä. Kun rytmi löytyy, voi keskittyä hiomaan liikkeitä ja nauttia niiden flowsta. Tavoitteena on saada liikeistä tasainen, juoheva sarja.

Voit aluksi tehdä jokaista liikettä vai muutaman, esimerkiksi 3. Aikaa myöden niitä tulisi lisätä niin, että parin kuukauden kuluttua teet kaikista viidestä liikkeestä 21 toistoa. Se on riittien vakiomäärä.

Jos haluat tehdä enemmän, tee aamuriittien lisäksi erikseen iltariitit.

Liikkeet on mukavinta tehdä pehmeän maton tai jumppamaton päällä.

Aloita siitä, että saat liikkeet ja hengityksen kulkemaan rytmissä. Kun rytmi löytyy, voi keskittyä hiomaan liikkeitä ja nauttia niiden flowsta. Tavoitteena on saada liikeistä tasainen, juoheva sarja.

Voit aluksi tehdä jokaista liikettä vai muutaman, esimerkiksi 3. Aikaa myöden niitä tulisi lisätä niin, että parin kuukauden kuluttua teet kaikista viidestä liikkeestä 21 toistoa. Se on riittien vakiomäärä.

Jos haluat tehdä enemmän, tee aamuriittien lisäksi sarja illalla hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa. Silloin elimistö ehtii rauhoittua unille.

Ensimmäinen  riitti
Seiso haara-asennossa ja nosta kädet sivuille olkapäiden korkeudelle. Ala pyöriä myötäpäivään kiirehtimättä — vauhdilla ei ole väliä. Ota katseellesi joku kiinnekohta, johon katsot mahdollisimman pitkään ennen pyörähdystä ja johon katsot taas pyörähdettyäsi. Tämä auttaa tasapainon pitämisessä. Hengitä pyörimisen aikana pitkillä hengenvedoilla ja syvään. Hengitä hetki vielä, kun olet pysähtynyt.

Toinen riitti
Käy selinmakuulle kädet kylkien vieressä tai ristittyinä niskan takana. Pidä jalat suorina ja hengitä sisään. Nosta seuraavaksi jalat ylös 90 asteen kulmaan. Aluksi voit pitää polvia hieman koukussa, että liike onnistuu. Nosta samalla pääsi ylös lattiasta niin, että leuka on tiiviisti rintaa vasten. Hengitä ulos palatessasi alkuasentoon.

Kolmas riitti
Asetu lattialla kädet sivuilla ja kämmenet reisiä vasten. Laske leuka rintaan ja aloita sisäänpäin hengittäminen. Nosta pääsi ylös ja nojaa sitten taaksepäin. Vie kädet takareisien päälle tukemaan asentoasi. Päästä pää ja kaula painumaan taaksepäin ja rentoutua alaselkä. Aloita uloshengitys, kun palaat alkuasentoon.

Neljäs riitti
Istu lattialla jalat suorina edessäsi hartianlevyisessä haara-asennossa. Pidä kädet sivulla lantion vieressä, kämmenet lattiaan vasten ja sormenpäät kohti varpaita. Laske pääsi rintaa vasten ja aloita sisäänhengitys. Nosta takapuoli ja keskivartalosi ylös samalla polvia koukistaen. Pää laskeutuu maata kohti. Painosi pitäisi olla kokonaan käsien ja jalkojen varassa. Aloita sisäänhengitys ja pala alkuasentoon.   

Viides riitti
Käy leveään punnerrusasentoon, kädet ja jalat hartioiden leveydellä. Aloita sisäänhengitys ja työnnä vartaloa eteenpäin. Siirrä paino käsillesi ja nojaa päätä taakse. Vain varpaat ja kädet koskettavat maata. Aloita uloshengitys ja nosta takapuoli ylös suoristaen samalla kätesi ja jalkasi. Näin muodostat kolmion lattiaa vasten. Yritä saada sekä kämmenesi että jalkapohjasi kokonaan kiinni lattiaan. Pidä leuka kiinni rinnassa.


 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla