Kun selkä särkyi, tv-kuuluttaja Maria Jungnerin piti oppia pitämään huolta kehostaan. Katso jumppavideoilta, miten hän sen tekee.

Jos joku olisi kertonut Maria Jungnerille 22-vuotiaana, että liikunnasta tulee hänen elämänlankansa, Maria olisi nauranut päin naamaa. Tai jos joku olisi sanonut modernin tanssin seitsemänvuotiaana erittäin epäonnisesti aloittaneesta, pulleasta tytöstä, että hän vielä tanssisi suorassa tv-lähetyksessä näyttävästi jiveä, sitä ei olisi uskonut kukaan – vähiten Maria itse.

Nyt, 40-vuotiaana, Maria Jungner on paremmassa kunnossa kuin koskaan. Hänestä myös tuntuu hyvältä.

– Minulta meni neljäkymmentä vuotta opetella tuntemaan kehoni. En haluaisi herätä parikymppisenä ja aloittaa tutustumista alusta, vaikka annettaisiin mahdollisuus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koululiikuntaa inhonnut ja vältellyt Maria ajatteli pitkään, että kaikki on hyvin, kunhan on tietyn painoinen. Lasten saannin jälkeen hän karisti useampia kymmeniä lisäkiloa Painonvartijoissa ja haki muutenkin hyvää oloa ulkoisen olemuksen kautta. Ne konstit eivät kuitenkaan kantaneet pitkälle. Vuosia jatkuneen väsymyksen päälle Mariaa vaivasi välilevytyrä, joka leikattiin syksyllä 2012.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Leikkaus itsessään ei ollut käännekohta, vaan kuukaudet ennen sitä. Menin fyysisesti todella huonoon kuntoon: kahdeksankymppiset porskuttivat kaupassa ohi. Olisin ottanut rollaattorin käyttöön jos olisin suinkin kehdannut, Maria muistelee.

Selkärangan pinteeseen jääneiden hermojen vuoksi Marian vasen jalka meni välillä kokonaan tunnottomaksi. Se, että jo keski-ikäisenä joutui välillä auttamaan jalkaa liikkeelle portaissa oli melkoinen herätys itsestä huolehtimisessa.

Nyt Maria on muuttunut liikutettavasta himoliikkujaksi. Liikuntakierre sai alkunsa yhdestä sisäpyöräily eli spinningtunnista, jonne Maria ystävän houkuttelemana raahautui. Viikko-ohjelmaan kuuluu niin hirvittävä määrä liikuntakertoja, että niitä ei aina uskalla laskea. Yhden lepopäivän viikossa Maria pyrkii kuitenkin pitämään.

Päivä alkaa yleensä aamuseitsemän spinning-tunnilla. Illalla Maria saattaa mennä Pilatekseen ja sen jälkeen hyvin raskaalle army-tyyppiselle ryhmäliikuntatunnille. Jonakin päivänä yksikin tunti on tarpeeksi.

– Alan allekirjoittaa sen kliseen, että jokaiselle löytyy oikea liikuntalaji. Itse en ole vieläkään mitenkään tanssillinen vaan etsin tunteja, joilla saan voimaa ja voin purkaa ja nollata päätäni tarvitsematta miettiä askelsarjoja tai koreografiaa. Lähes rääkkäävät ja totaalista itseensä keskittymistä vaativat tunnit osoittautuivat voimanlähteeksi myös avioeroprosessin aikana.

Toinen Marian todeksi elämä klisee liittyy henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin erottamattomuuteen.

– Aiemmin henkinen hyvinvointi tarkoitti minulle Tommy Hellstenin tai Paolo Coelhon lukemista. Nyt tarvitsen oheen myös fyysisen puolen, onhan ihminen psykofyysinen kokonaisuus. Haluaisin rohkaistua kokeilemaan bikram-joogaa, joka yhdistää henkisyyden ja fyysisyyden hienosti.
 

Maria Jungnerin vatsalihastreeni pilatespallolla

 Maria Jungnerin selkälihastreeni pilatespallolla

Asiantuntijana Eija Holmala, liikuntapäällikkö, UH &  FIX

Maria Jungnerin pilatesjumpat, Kylli Kukkin lempeät taukojumpat ja Miia Nuutilan vesijuoksukoulun löydät videoina täältä.

Itsellä ihan sama hyvä syy liikkua; selkä tulee niin kivuliaaksi, jollen liiku, että jo se pelkästään saa hoitamaan itseään. Ja se mahtavan hyvä olo lenkin, uinnin tai minkä tahansa liikunnan jälkeen - ahhh! Ei turhaan kehoteta ihmisiä hoitamaan kuntoaan, pelkkä ruokavalio ei riitä täyden hyvänolontunteen saamiseen.

  • ylös 10
  • alas 26

Marian kanssa samoissa jumpissa käyvänä voin sanoa, että tällä naisella ei ole lainkaan käytöstapoja! Hän puhuu kesken tuntien heitellen ties mitä omaa läppäänsä ivalliseen sävyyn ja lähtee jopa kesken tuntien pois ja on muutenkin todella epäasiallinen. Luulin aina, että Maria olisi ystävällinen ihminen, mutta kaikkea muuta. Huomionhakuinen jopa ryhmäliikuntatunneilla ja ilkeä! Aikuistu Maria ja opettele käytöstapoja!

  • ylös 8
  • alas 30
Sisältö jatkuu mainoksen alla