En saa mitaan aikasieksi saamattomuus masennus
Kuva Shutterstock

Elämässäni ei ole minkäänlaista rutiinia. Nousen sängystä vasta päivällä, en saa töitä tehdyksi, en huolehdi terveydestäni tarpeeksi, en saa pidettyä asuntoani siistinä ja ilkeilen miehelleni jatkuvasti purkaakseni turhautumistani. Elämässä on paljon hauskoja hetkiä, mutta tunnen että olen kaiken suhteen myöhässä ja pettynyt. Olen tarkoituksella muuttanut asennettani kyyniseksi, jotta en pettyisi koko ajan omaan toimintaani. Pahin ongelmani on, että en halua aloittaa mitään epämukavaa tehtävää. Olen 27-vuotias nainen, vakaassa parisuhteessa, valmistuin hiljattain korkeakoulusta mieluiseen, mutta vaikeasti työllistyvään ammattiin. Nyt teen satunnaisesti etätöitä freelancerina. Mistä saan apua ja mitä minun kannattaa tehdä?
Laura

Aikaansaaminen lienee yksi meidän suomalaisten perisynneistä. Pakko tehdä varmasti riittävästi ja pelko saada laiskan leima, istutetaan jo varhain meihin. Kulttuuri ja kasvatus pystyvät muokkaamaan parhaimmastakin geeniperimästä varjokuvan, jollemme itse pistä hanttiin. Teemaa kuvaa hyvin Maaret Kallio kirjassaan Lujasti Lempeä, jossa hän kysyy muun muassa "mitä sanoisi rakkaus". Ongelmanratkaisu alkaa tuttuun tapaan sen tunnustamisesta, kuten sinä olet jo tehnyt.

Kerrot kamppailleesi vuosia aikaansaamattomuuden kanssa. Silti olet valmistunut hiljattain korkeakoulusta ja parisuhteessa. Pinnan alla on kuitenkin turhautumista ja jopa jonkinlaista itserankaisua, kun laiminlyöt itseäsi ja suhdettanne.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi asia, mikä pistää silmään kirjeessäsi, on suunnan puute: et oikeastaan kuvaa mitä haluat vaan sen, mitä et enää halua. Muutoksen aikaansaamiseksi sinun pitäisi ruveta haluamaan jotain sinulle arvokasta elämääsi. Ilman suuntaan ajaudumme sinne tänne, mikä tekee elämästä poukkoilevaa ja hallitsematonta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ikäsi perusteella olet tilanteessa, jossa joutuu pohtimaan perheen perustamista: parisuhteesta tehdään vakaa ja lapsia joko hankitaan tai ei hankita. En tiedä oletko ratkaissut tämän elämänkysymykset, mutta voisi olla hyvä puhua siitä luottoystävän tai miehesi kanssa. Ratkaisemattomat elämänkysymykset vievät usein kuvaamaasi ajelehtivaan tilaan. Suosittelisin lukemaan esimerkiksi Viktor Franklin Elämän tarkoitusta etsimässä tai Anthony De Mellon Havahtumisen.

Kuvauksesi perusteella ylläpidät pessimismiä ikään kuin rankaisuna johonkin. Mikä tämä asia elämässäsi voisi olla? Välttääksesi kohtaamasta jotain vielä pelottavampaa? Taustalla voi olla ylikontrolloitua tai suorituskeskeistä lapsuutta, jossa ei ole ollut mahdollista löytää omaa tietään. Ehkä voisit etsiä sitä vaikkapa psykoterapian avulla.

Erilaisia ajankäytön oppaita oman työskentelyn aikatauluttamiseen löytyy pilvin pimein. Kokemukseni mukaan ne voivat toimia myös uusien pettymysten välineinä. Ehkä oletkin jo hakenut verkosta tietoa.

On hyvä muistaa, että et ole yksin. Me kaikki välttelemme asioita, jotka tuottavat tuskaa tai ovat liian pelottavia. Elokuvassa Jäähyväiset (Israel 2014) käsitellään meille kaikille pelottavaa teemaa eli kuolemaa. Jos siitä voi tehdä komedian ikäihmisten piirissä, ollaan jo pitkällä. Myös kotimainen komediasarja Siskonpeti tekee pilaa lähes kaikesta mitä suomalaisen miehen ja naisen pitäisi kyetä tekemään, mutta jossa epäonnistumme surkeasti. Suvaitsevampaa kesää sinulle.

Näin eteenpäin

  • Harjoittele suvaitsevampaa ja rakastavampaa suhdetta itseesi kaikkine puutteinesi ja riittämättömyyksinesi.
  • Pysähdy pohtimaan kysymystä: Mitä minä oikeasti haluan elämässä?
  • Harjoittele olemaan turvallisesti surkea esimerkiksi miehesi kainalossa tai terapiassa.

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla