ihmissuhteet, epäonnistuminen, improvisaatio, sisäinen puhe
Kuva Shutterstock

Jännittääkö? Jospa sanotkin väärät sanat tai joudut ujouspaniikkiin kesken kohtaamisen. Mokaat. Epämukavuusalueella on paljon mukavampaa, kun ottaa käyttöönsä apuvälineitä improvisoinnista.

Pelottaako tuleva kohtaaminen? Vuorovaikutuskouluttaja Pia Koponen vakuuttaa, että improvisoinnin opeista löytyy apu mokapelkoiselle. Kun suhtautuu uudella tavalla epäonnistumisiin, kohtaamisista tulee rakentavampia. Siispä kohti omaa epämukavuusaluetta, josta tuleekin elämysalue!

1. Huomioi

Puhutko itsellesi ennen toisen kohtaamista lannistavasti vai kannustavasti? Jännittyneen, peloissaan olevan ihmisen sisäinen kommenttiraita kuulostaa yleensä lannistavalta. Palauta mieleesi kertoja, jolloin olet selviytynyt haastavasta tilanteesta. Sanat, joita toistelet mielessäsi, muokkaavat tulevaa kohtaamista.

2. Hyväksy

Valitse kommenttiraitaasi sanoja, jotka rentouttavat. Kokeile, kuinka hengityksesi ja olosi muuttuu, kun sanot itsellesi ”jos se ylipäätään on mahdollista, se on mahdollista myös minulle”. Pelokas mieli muuttuu avoimemmaksi ja voit antaa itsellesi luvan mokata. Samoin on kaverin laita, joten tärkeimmäksi asiaksi nousee, kuinka me yhdessä onnistumme!

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Heittäydy

Hengitä rauhallisesti ja ole läsnä, kuuntele toista. Kaikki hetkessä on valmista onnistuneeseen vuorovaikutukseen. Sano toisen tarpeille kyllä ja löydät hänen tarjoamistaan ajatuksista jotakin, johon tarttua. Omia tarpeitaan ei tarvitse siirtää syrjään, mutta toista hyväksyvästi kuunnellen löytää jotakin innostavaa. Tartu siihen aktiivisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisää hyvästä mokaamisesta Pia Koposen kirjassa Lupa mokata – improvisointi arjessa. S&S, 32 e.

Sisältö jatkuu mainoksen alla