Eppu Nuotio on opetellut ottamaan rennommin. Pitkät kävelyt ja päivärokki aviomiehen Kurren kanssa kuuluvat hyviin arkirutiineihin. Jos työpaineet uhkaavat, Eppu ottaa pyöränsä ja polkee hamamiin. 

I love myself. Niin ohjaaja Kurt Nuotio sanoo puolisolleen kirjailija Eppu Nuotiolle joka aamu heti herättyään.

–Sen jälkeen hän kertoo, että rakastaa minua. Hyvä ystävämme tekstiviestitti äskettäin, että hänkin on päättänyt aloittaa päivänsä Kurren tyyliin. Se antaa hyvän aloituksen, kertoo Eppu Nuotio. 

Eppu herää aikaisin koiran kanssa ja istuu kirjoittamaan nojatuoliin kahdeksi, kolmeksi tunniksi, ennen kuin mies herää. Nojatuolin vieressä on iso lasillinen lämmintä sitruunamehua, jossa on pellavansiemeniä.

–Siemailen sitä ennen kuin syömme aamiaisen. Auttaa vatsan toimintaan.

Aamiainen on puuroa ja mustikoita tai itse paahdettua mysliä ja mutteripannullinen kahvia. Ja aina Kurre kuorii omenan, jonka he syövät puoliksi.

Sen jälkeen he tekevät Annan, tyttären, mittatilauksena suunnitteleman niskajoogaohjelman. Kirjoitustöiden vuoksi hartioissani on jatkuva jumi.

Rentous näkyy ihossa

Eppu kertoo olleensa ahdistunut nuori aikuinen, ja siksi kaikki vuodet, jotka ovat kauempana siitä ajasta, ovat olleet hyviä vuosia.

–Oma ruumis tuntui olevan liian pitkä, pyöreä, reitevä, persevä, rintava... Helpottaa, kun on päässyt sen kanssa sovintoon ja on hyvä olla.

Lapsena pienikin vastoinkäyminen näkyi nopeasti iholla maitorupena. Eppu vietti paljon aikaa allergiasairaalassa.

–Muistan kuinka lääkäri totesi, että iho on ihmisen suurin elin ja tulehtuneena se todella vaikuttaisi elämääni. Ihanaa, ettei stressi enää näy kuin pieninä läikkinä kämmenissä ja parissa sormessa. Olen oppinut ottamaan rennommin, sanoo Eppu.

Aviomies on Epun mukaan veistetty ihan toisenlaisesta puusta. Jo kauan sitten hän kysyi Epulta, pitääkö sun rientää paikalle, kun jossakin maa järkkyy. Sehän siis ei ole sinun syytäsi!

–Ymmärrän jo, ettei kannata yrittää kantaa ja ratkaista kaikkien murheita. Omissa pienemmissäkin riittää puuhaa.

Parisuhde on jo koeteltu

Kurre on kasvanut perhekulttuurissa, jossa saa sanoa suoraan.

–Hänen suustaan lennähtää sammakko seinälle ennen kuin kukaan ehtii valmistautua. Minulle on ollut tervehdyttävää oppia, että asioista voi puhua heti, kun harmittaa ja myös pehmentelemättä, kertoo Eppu.

Paukauttelu voi aiheuttaa äkillisen riidan, mutta enimmäkseen kiertelemättömyys helpottaa elämää. Samalla kun Eppu toivottaa ovella vieraat tervetulleiksi, hän saattaa kertoa, että heillä oli juuri iso riita. Se ei kuitenkaan tarkoita mitään kamalaa!

–Olemme olleet yhdessä kolmekymmentäkolme vuotta, ja riidat on ehditty riidellä. Oikeastaan hermostun enää vain Kurtin myöhästelystä. Se todella nostaa verenpainettani. Olenkin opetellut lähtemään eteisestä oma teatterilippu kädessä, jos hän ei millään saa takkia päälle.

Arkisin heidän iltapäivänsö katkaisee hauska, outo ja hyvä rutiini.

–Päiväkahvien jälkeen pannaan soimaan kappale Girls just wanna hava fun ja tanssitaan olohuoneessa kaksi ja puoli minuuttia täysillä. 

 

Lue lisää Epun hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 7 /2018. Tilaajna voit lukea lehden maksutta myös digilehdet.fi-palvelusta.

hellukankellukka

Eppu Nuotio: ”Ei kannata yrittää kantaa ja ratkaista kaikkien murheita”

Voi miten ihanan liikuttavaa suorastaan oli lukea Epun ja Kurtin yhteiselosta! Voi kun tuohon pääsisi mahdollisimman moni pari ja huomaisi toisen huomioimisen tärkeimmäksi ja näkisi hyvän antamisen lisäävän kaikkinaista hyvää elämään. Olemme mekin löytäneet yhteisen sävelen ja voi miten se voittaa jäkätyksen, ärhentelyn ja ikävät käytösmallit mennen tullen. Onnea ja iloa edelleen näille" saksan asukkaille"myötämielisessä ja rakastavassa ilmnapiirissä!
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Varjostaako sinun onneasi mustasukkaisuus? Nyt voit hoitaa ongelmaa kotisohvalta.

Vaikka mustasukkaisuus on normaali tunne, liiallisena se vaarantaa parisuhteen. Mustasukkaisuudesta seuraa riitelyä, syyllistämistä tai kontrollointia. Kumppanin viestejä luetaan salaa ja väkivalta hiipii suhteeseeen. Pahimmillaan mustasukkaisuus tappaa: se on toiseksi yleisin henkirikoksen motiivi Suomessa.

Mustasukkaisen on kuitenkin mahdollista löytää rakentavampia tapoja toimia. Niitä voi oppia esimerkiksi psykoterapiassa, mutta nyt niitä voi opetella myös kotona. HUSin Mielenterveystalossa on avattu kaikille avoin Mustasukkaisuuden omahoito -palvelu, josta voi hyötyä niin mustasukkainen kuin hänen kumppaninsakin. Omahoito-ohjelman antaa tietoa mustasukkaisuudesta sekä tarjoaa työkaluja sen kanssa selviytymiseen. Ohjelmassa on tehtäviä, joita voi tehdä joko yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mustasukkaisuuden omahoito-ohjelmaan pääset  Mielenterveystalo.fi -sivustolta.

Huom! Jos suhteessa esiintyy väkivaltaa tai sen uhkaa, on kaikkien osapuolten turvallisuuden varmistaminen ensisijaista. Väkivaltaan on tärkeää hakea apua. Kun tarvitset kiireellistä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112. Muussa tapauksessa ota yhteyttä poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen, turvakotiin tai muuhun auttavaan tahoon.

 

Keväällä 50 vuotta täyttänyt näyttelijä Minna Suuronen on havainnut, että iän myötä kliseet alkavat tuntua tosilta.

–Asiat, joille nuorena hymähdin ylimielisesti, ovatkin viisautta. Kuten, että elämässä tärkeintä ovat terveys ja perhe. Tai että ajan kuluminen se vain vuosi vuodelta kiihtyy, sanoo Minna.

Hän havahtuu juhannuksena huomaamaan, että vastahan oli joulu. Jouluna tuntuu, että juhannusta vietettiin ihan äsken.

–Sinänsä en usko vanhuuden automaattisesti tuovan viisautta, mikä tietysti olisi kivaa. Se voi sitä tuoda, jos on erilaisten haasteiden edessä valmis miettimään, miksi tämä tilanne tai tuo ihminen tuntuu taas niin hankalalta.

Silloin on avattava itsessään olevia solmuja, jotka estävät suhtautumasta avoimesti elämään. Jos siinä onnistuu, on avoimempi elämälle ja sitä kautta voi antaa toisille ihmisille enemmän.

–Tätä pitäisin ihmisen vastuuna elämää kohtaan, mutta kukapa aina jaksaisi tehdä kaikkea ärsyttävää työtä, jota vastuunkanto tarkoittaa.

Ei tarvitse selvitä yksin

Minna kertoo, että hänen miehensä Antti Virmavirta on hänen paras ystävänsä.

–Antti tuntee minut parhaiten ja osaa kysyä lisää, houkutellakin puhumaan, jos vetäydyn mietteliääksi. Usein se on minun puoleltani neuvottomuutta, kun en tiedä, miten pitäisi toimia, Minna toteaa.

Tai jos tulee riitaa, Antti yrittää kaivaa esiin sen, mikä Minnaa todella ottaa päähän.

–Sanon yleensä ensin, ettei mikään, vaikka se ei ole totta! Hän näkee, että jotain siellä taustalle on ja vaatii sitä esiin.

Minna on kasvanut ajattelemaan, että hankalista hetkistä pitää selviytyä itsekseen, mutta hiljalleen tajunnut, ettei tarvitsekaan. Kaikki asiat ratkeavat helpommin, kun niistä puhuu jonkun kanssa.

–Toinen ihminen saattaa näyttää vihaiselta, vaikka on ennen muuta ehkä pelokas tai surullinen. Jokaisella on tapansa toimia, kun tulee vaikeaa. On helpottavaa, jos silloin on vieressä läheinen tai ystävä, joka tunnistaa yskän.

Opettelen yhä ottamaan apua vastaan tässä asiassa.

 

Lue lisää Minnan Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 9/2018