Miksi lasillinen viiniä illalla herättää yöllä sydämen tykyttelyyn, kun se päivällä nautittuna ei laukaise rytmihäiriötä? Sydänlääkäri vastaa.

Kysymys on alkoholista. Mistä johtuu, että jos illalla juon lasillisen, 12–16 cl, viiniä, niin yöllä herään sydämentykytykseen? Joskus sydän hakkaa melkoisesti. En käytä alkoholia edes viikoittain, mutta joskus olisi mukava nauttia lasillinen. Nyt olen luopunut tästä nautinnosta lähes kokonaan tai juon sen lasillisen päivällä, jolloin ikäviä tykytyksiä ei tule. Tämä asia on askarruttanut minua, kun minulla ei ole rytmihäiriöitä eikä muutakaan sydänsairautta. Olen perusterve nainen.

Asiantuntija vastaa:

ALKOHOLILLA on varsin monia vaikutuksia verenkiertoelimistöön keskushermostovaikutusten lisäksi.

Vastanautittu alkoholi nostaa sykettä, avaa ääreisverenkiertoa ja laskee verenpainetta. Sykkeen nousun on osoitettu olevan suhteessa alkoholin promilletasoon veressä. Mekanismin ajatellaan johtuvan sympaattisen hermoston aktivoitumisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Alkoholin nauttimisen jälkeen myös virtsan eritys kiihtyy melkein välittömästi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nämä alkoholin nauttimisen välittömät vaikutukset suosivat verenkierron lievää vajaatäyttöä ja sykkeen nousua.

Jos alkoholin nauttii tyhjään vatsaan, jo hyvin pieni annos, esimerkiksi yksi olut tai lasi viiniä, käynnistää nämä mekanismit.

Sykkeen nousu tasapainottaa laskevaa verenpainetta.

Eli jos verenpainetaso on matala ja alkoholin vaikutus nopea nautittaessa tyhjään vatsaan, sykettä nostava vaikutus korostuu.

Kysyjä kertoo, että sama viinilasillinen päivällä ei aiheuta ongelmia. En tiedä asiaa suoranaisesti tutkitun, mutta voin ajatella muutamien seikkojen mahdollisesti selittävän tätä eroa viinilasillisen vaikutuksessa.

Alkoholi löystyttää ruokatorven sulkijalihaksen toimintaa ja voi siten lisätä nukahtamisen jälkeistä vatsalaukun nesteen purskahtamista ruokatorveen. Hapan mahan sisältö kirvelee ruokatorvessa, ja oireena voi olla närästyksen lisäksi herääminen tykytyksen tunteeseen.

Toinen mahdollinen syy tai osatekijä voi olla nesteen juonnin karttaminen loppuillasta, jottei yöllä tarvitsisi nousta vessaan. Tämä taas voi lievän hypovolemian kautta lisätä sydämen sykettä.

Yöllä myös erilaiset tuntemukset ovat voimakkaampia ja aiheuttavat enemmän huolta kuin päivällä.

Lopuksi voisi ehkä todeta, että joillekin kuppi kahvia illalla on tärkeä nukkumaan menoa ja unta valmistava tapa. Moni taas kokee sen vievän yöunet.

Olemme yksilöitä ja totutuilla tavoilla on suuri merkitys siinä, miten koemme asioita.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla