hiljaisuus, äänimaailma, stressi
Kuva Shutterstock

Välillä on terveellistä olla hiljaisuudessa. Siellä voi kohdata myös itsensä. Hakeudu elvyttävään ympäristöön, kun äänimaailma ympärillä alkaa väsyttää.

Jatkuva ärsyketulva väsyttää aivoja ja voi alkaa hermostuttaa. Siihen löytyy helppo apu, elvyttävä hiljaisuus. Tietokirjailija Outi Ampuja kannustaa etsimään omat hiljaiset paikat. 

1. Tee hiljaisuudesta suoja

Elvyttävä ympäristö, kuten hiljainen luonnontilainen puisto, laskee verenpainetta, sydämen sykettä ja stressihormoni kortisolin eritystä. Kaikki tämä vähentää stressiä ja nostaa mielialaa. Hiljaisuus toimii puskurina ärsyketulvaa vastaan: ei tarvitsekaan reagoida ympäristön vaatimuksiin.

2. Tunnista äänimaailman luonne

Kartoita keitaat, joihin on helppo mennä hiljentymään. Kuuletko siellä puiden kahinaa, tuulen kulkua tai muita miellyttäviä rauhoittavia ääniä? Toisenlaista hiljaisuutta löytyy kirjastoista ja kirkoista, joita voi käyttää rauhoittumiseen. Opi tunnistamaan mieltä hellivä äänimaailma ja käyttämään sitä tarpeisiisi.

3. Sulje kommunikointivälineet

Kotona voi sulkea ainakin hetkeksi kaikki kommunikointivälineet. Töissä on usein mukana jatkuvassa vuorovaikutuksessa, ja aivot väsyvät. Vaikka kaikki perheessä eivät haluaisi hiljaisuutta, voit neuvotella itsellesi tilaisuuksia vetäytymiseen. Se on oikeutesi.

4. Anna aikaa joutokäynnille

Mietiskelevä hiljaisuus auttaa, kun kaipaa lepuuttavaa joutokäyntiä tai tavoittelee luovaa tilaa. Ajattelu avartuu, kun mikään ei pakota sitä ponnisteluun. Kesken työpäivän saatat tehdä oivalluksia viiden minuutin elvyttävällä kävelyllä.

Lisää tietoa hiljaisuuden merkityksestä Outi Ampujan kirjassa Hyvä hiljaisuus, Atena.

Vierailija

Hiljaisuus hellii ja rauhoittaa mieltä

Järjestäytyneen vihatyön määritelmiä, joukkovainon määritelmiä (ei itse keksitty) Jotkut värväävät ihmisiä metelöimään tahallisesti. On olemassa sairaita ihmisiä, jotka väittävät vaikkapa, että lapsi jolle vanhemmat oikeuttavat toiminnan, joka vahingoittaa muita, mutta ei välttämättä ole rikos tai laitonta tsi huonoa käytöstä ja nauttivat siitä kun tietävät vahingoittavansa toisia "laillisella" toiminnalla ja kakara tietää myös ja nauttii, olisi parempi kuin sellainen joka tekisi joskus väärin...
Lue kommentti