Kadehtiminen koskettaa ihan kaikkia, ja lisääntyneen sometuksen myötä altistuneiden määrä vain kasvaa. Torjumisen sijaan kateus kannattaa kääntää rohkaisuksi kohti omannäköistä elämää.

1. Tunnista tunne, jäljitä syy

SE, ETTÄ koet kateutta, tarkoittaa ainoastaan sitä, että olet ihminen. Jalosta tätä sosiaalista tunnetta tutkailemalla, millaisiin tilanteisiin ja asioihin se yhdistyy.

Näin pääset jyvälle, millaisissa kohtaamisissa kannattaa olla valppaana.

2. Analysoi, mitä tunnet

MIETI, MILLAISIA ajatuksia, kehollisia tuntemuksia ja toimintayllykkeitä tuntemiisi kateuden vihlaisuihin liittyy. Ärsyttääkö, suututtaako? Tunnetko itsesi ihan mitättömäksi ja kurjaksi? Haluaisitko sanoa kateuden kohteelle suorat sanat tai mollata tätä lähiystävillesi?

3. Testaa, mikä ärsyttää

SELAA SOMEA läpi ja mieti, kuka ja mikä ärsyttää. Mitä ajattelet ihailemastasi tai suuttumusta aiheuttavasta henkilöstä ja mitä ajattelet itsestäsi? Mieti vertailun perusteella, mitkä ovat mahdollisuutesi saavuttaa samoja asioita kuin kadehtimasi henkilö. Onko hän uhka vai mahdollisuus?

4. Mieti, mistä tunteesi kertoo

PENGO HERÄNNEITÄ tunteita vielä syvemmin. Voisiko kateuden tunne vinkata jostakin haaveesta, jonka olet ehkä torjunut itseltäsi? Se, että toinen on sen saavuttanut, ei ole sinulta pois vaan voit imeä siitä inspiraatiota oman unelmasi täyttämiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

5. Kyseenalasista se, mitä tunnet

VAIKKA TUNTEET toimivat usein hyvinä tienviittoina, aina niiden synnyttämät ajatukset ja pohdinnat eivät ole totta.

Ravisuttele kateuden tunnetta ja puntaroi, kuinka luotettavaa tai epäluotettavaa tietoa se sinulle itsestäsi tai ympäröivästä maailmastasi tuo.

Asiantuntija: Emilia Kujala, kognitiivisen käyttäytymisterapian psykoterapeutti ja sosiaalipsykologi, Mielellä hyvinvointi- ja koulutuspalvelut.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Syntymälahja

"Voisiko kateuden tunne vinkata jostakin haaveesta, jonka olet ehkä torjunut itseltäsi? Se, että toinen on sen saavuttanut, ei ole sinulta pois vaan voit imeä siitä inspiraatiota oman unelmasi täyttämiseen."

Aivan kuin kaikki kateuden aiheet olisivat saavutettavissa, kun vain tarpeeksi yrittää.. Esim. Itse en niinkään edes koe kateutta asioista, joista tiedän, että ne saavutetaan kovalla työllä, mutta sellaiset asiat, joihin ei itse voi vaikuttaa, kyllä aiheuttavat... Esimerkiksi itse koen suurinta kateutta kauniille, naisellisille, hyvännäköisille naisille. Itse olen ruumiinrakenteeltani roteva, kasvot ovat suuret ja rumat, huulet olemattomat, vyötärö leveä (kylkiluut), lantio laatikon mallinen. Vaikka kuinka olen treenannut kovaa ja syönyt terveellisesti ja vähentänyt rasvakudoksen määrän ideaaliseksi, ei ulkonäköni ole muuttunut sellaiseksi, mitä tavoittelin. Olen toki paremmassa kunnossa ja Sixpackin näkyy, mutta olen edelleen roteva, ei erottuvaa vyötäröä ja ruma. Ehkä jopa miehekkäämpi, kun on tullut lihasta. Hartiani ovat leveät vaikka en edes treenaisi. Hiukseni ovat ohuet ja putoavat päästä. Olen kyllästynyt mantraan, että mitä vaan voi saavuttaa kun tarpeeksi yrittää. Ei, kaikkia unelmia ei voi toteuttaa. Karu fakta.

Ynnerö

Olen poistunut somesta. Kyllästyin ihailemaan eli tykkäämään. Koska ihailu eli tykkäämään luetaan useimmiten (kadehtimaan)

Sisältö jatkuu mainoksen alla