Kuva: <span class="photographer">Jani Laukkanen</span>
Kuva: Jani Laukkanen

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola, 53, sanoo, että onni on taito eikä pelkästään sattumaa.

Mika Aaltolalle onni merkitsee muun muassa sitä, että pystyy keskittymään töihinsä ja arki sujuu.

– Silloin koen rauhaa rauhattomuudessa. Arkeni koostuu siitä, että kirjoittelen, liikun, ulkoilutan koiria ja löhöän sohvalla katsomassa tv-sarjaa.

Aaltola miettii, että itsensä voi tehdä onnekkaaksi, kun osaa hallita elämän sattumanvaraisuutta, ei ole itse holtiton ja osaa etsiä uusia onnellisuuden lähteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Universaalia onnellisuutta ei ole. Jos suomalaiselta kysytään, montako minuuttia olet päivästä onnellinen, luku on suurempi kuin muilla. Suomalaisten kätketty onni ei ole ohimenevä tunne vaan sentimentti. Me saamme onnea niin luonnosta kuin sydämen purkamisesta ystävälle viinilasin ääressä. Se on tyyneyttä karuissakin olosuhteissa ja sen ymmärtämistä, että on yhtä ympäristönsä kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sodan ja rauhan kysymyksiä työkseen pohtiva mies sanoo, että sodassa ihmistä kiduttaa ehkä eniten se, että jää yksin ja ilman arjen tuomaa turvaa.

– Onnen hetkiä tuottavat arjen rutiinit rikotaan väkivaltaisella tavalla, kun ihmiset joutuvat eroon toisistaan. Yhteiset aamiaiset, illalliset ja kouluun viemiset riistetään. Rauha on sitä, että saa miettiä kauppalistoja ja muita askareita ja tietää illalla tapaavansa läheisensä uudelleen.

”Lapsi tuo pippuria ja makeutta”

Perhe ja tuore isyys ovat tuoneet balanssia, ja uusia mausteita, Mika Aaltolan elämään.

– Kun on muutakin sisältöä kuin työ, elämää voi katsoa useammasta näkökulmasta. Lapsi tuo pippuria ja makeutta. Se pakottaa löytämään uusia puolia itsestään ja parisuhteesta.

Hän yllättyi rauhasta, jota oma lapsi tuo.

– Kai se on juuri onnea, että voi katsella lasta ja meren aaltoja ja olla ajattelematta asioita, joita ei sillä hetkellä tarvitse tietää.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Vierailija

Onnellisuus edellyttää toimeentuloa tässäkin maassa, jos sattuu näin jotta yhteiset tai yhden vanhemman tulot niin pienet, ettei onnellisuutta saada perheessä niin, silloin vain paremmat tulot antaa elämälle paljon enemmän sisältöä, työpaikkojen määrä ratkaisee hyvin paljon, samoin ylenemisen mahdollisuus työpaikoilla ? myös vapaa aikaan saisi enemmän hohtoa, myös Amerikassa paljon pientuloisia josta Aaltola oppia saanut länsi maiseen vapaaseen markkina talouteen, jotenkin Valtion osa markkina taloudessa liian pieni ?

Sisältö jatkuu mainoksen alla