Olen 31-vuotias ja olen kärsinyt 10 vuotta pahenevista PMS-oireista. Ovulaatiota seuraavana päivänä olen jo herätessäni kuin zombie ilman elämäniloa. Tuskin löytyy toista yhtä rumaa naista. Mieheni on varmasti maailman huonoin puoliso ja ystävät vihaavat minua. Huudan, raivoan ja lopuksi itken. Olen yrittänyt kaikkea SSRI-lääkkeistä jätti­annoksiin B₆-vitamiinia ja luomukonstit siinä välissä. Ehkäisypillerit pahensivat PMS-oireita. SSRI-lääke oli ainoa, joka toimi, mutta sen seurauksena sain elämäni ensimmäisen manian. Nykyään minulla on diagnosoitu kaksisuuntainen mielialahäiriö ja hoitona on Lito 300 mg. Olen käynyt ongelman kanssa niin gynekologin kuin psykiatrin vastaanotolla. Kaikki tuntuvat sivuuttavan asian. Pitääkö odottaa vain vaihdevuosia, vai onko Litoon mahdollista yhdistää esim. jotain SSRI-lääkettä?
 
Gynekologi Aila Tiitinen vastaa:  Kuukautisia edeltävää eli premenstruaalioireyhtymän (PMS) syytä ei tiedetä, mutta se liittyy säännölliseen kuukautiskiertoon, on pahimmillaan keskimäärin 40-vuotiailla ja häviää vaihdevuosien myötä. Tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Fyysisiä oireita ovat rintojen arkuus ja pingotus, yleinen turvotus ja päänsärky. Oirekuva voi vaihdella.

Joskus B₆-vitamiini (pyridoksiini) voi olla hyödyksi psyykkisten oireiden hoidossa, annos on 50–100 mg päivässä 1–2 viikon ajan ennen kuukautisia.  Monilla naisilla yhdistelmäehkäisypillerit tasaavat kuukautiskiertoja ja siihen liittyviä mielialaoireita, mutta kaikille siitä ei ole apua vaan tilanne voi pahentua.

Uusia mielialalääkkeitä, ns. serotoniinin takaisinoton estäjiä, voidaan käyttää vaikeissa tilanteissa. Annos on pienempi kuin depression hoidossa (esim. fluoksetiini tai sitalopraami 10–20 mg/vrk). Jos käytössä on muu jatkuva lääkitys, on aina mietittävä yhteisvaikutuksia.

Lääkäreiden lääketietokanta toteaa: Liton yhteiskäyttö SSRI-masennuslääkkeiden kanssa voi lisätä ns. serotoniinisyndrooman riskiä tai aiheuttaa muita haittavaikutuksia, kuten vapinaa.

Näin ollen kysyjän tilanteessa gynekologi kaipaa psykiatrin apua lääkehoidon valinnassa.

 

Psykiatri Matti Huttunen vastaa: Oirekuvasi ei ole tyypillinen PMS-oireyhtymälle, koska käytöksesi muuttuu heti ovulaation jälkeen. Yleensä PMS-oireyhtymä ilmenee vain muutama päivä ennen kuukautisten alkua. Serotoninergiset mielialalääkkeet (SSRI-lääkkeet) ovat ainoa lääke, jonka on tutkimuksissa osoitettu lievittävän PMS-oireita.

Joillakin kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä kärsivillä potilailla masennuslääkkeiden käyttö voi laukaista manian tai hypomanian. SSRI-lääkkeitä voidaan kuitenkin käyttää kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä, jos samalla käytetään litiumia tai muita mielialantasaajia. SSRI-lääkkeen käyttöä PMS-oireittesi hoitoon kannattaa kokeilla edellyttäen, että käytät samanaikaisesti litiumia.

 

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Selvinnyt

Mistä lääkkeet PMS-oireisiin?

Hei, Itselläni oli vahvat PMS -oireet. Oireet alkoivat tasan viikkoa ennen kuukaustisia ja olivat mm. 'miesinhoa', itkuherkkyyttä, raivoherkkyyttä, rintojen aristusta ja turvotusta. Kun oireet helpottivat, tiesin, että vuorokauden sisällä kuukautiset alkavat. Ja tosiaan, oireet hävisivät vaihdevuosien alettua. Miten PMS-oireiden kanssa sitten elää? En huomannut, että mikään (syöty tai meditoitu) olisi helpottanut, mutta kun tiesi mistä hankala viikko johtui ja että se menee ohi, niin itse sekä...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kuinka yhteinen loma kannattaa viettää, ettei elokuussa jätettäisi erohakemusta? Tässä muutama kokeilemisen arvoinen neuvo.

ODOTETTU VAPAA alkoi, mutta usko rentouttaviin päiviin puolison kanssa on koetuksella.Taasko riidellään kyläilyistä, veneilyistä ja kaikesta muustakin mahdollisesta? Lomatoiveet kun eivät kohtaa. Miten paineet laukaisi onnellisesti?

 1. MALTA Mieti, onko suhteenne joutunut talven aikana koetukselle ja niin sanottu tunneyhteys rakoillut. Miksi toinen on ehkä kireä, toinen vetäytynyt, ja molempien reppuun on kertynyt pettymyksiä. Ne kumpuavat  toteutumattomista toiveista ja saattavat lomalla aktivoitua riidaksi. Juttele puolison kanssa molempien tarpeista ja kerro, että onneksi on mahdollisuus toipua raskaasta vuodesta.
 2. TUNNUSTELE yhteyttänne. Jos se hohkaa viileyttä, etsi luontevia keinoja korjata yhteyttä. Mitä voisit tehdä, että toinen tulisi lähemmäs, ja teillä olisi mukavaa. Voisitko osallistua johonkin puuhaan, jota puolisosi rakastaa tai antaa hänelle vaikka hartiahierontaa. Pienet liikkeet kertovat välittämisestä ja arvostamisesta.
 3. LUOTA Jos yhteys pätkii, voi tuntua, ettei tontin toisella puolella touhuavaan puolisoon oikein voi luottaa. Kun yhteys on kunnossa, molemmat iloitsevat mahdollisuudesta olla sekä yhdessä että itsekseen. Hyvä tunneyhteys takaa itsenäisyyden. Nautitte enemmän sekä yhteisistä että omista lomapuuhistanne.

Vinkit antoi psykologi Anna Salmi Väestöliitosta.

 
 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Amerikkalaista tautiluokitusta käytetään Suomessa vain harvoin, mutta se kuvaa hyvin narsismiin kuuluvia piirteitä. Vähintään viisi näistä vaaditaan:

 • Suuret käsitykset itsestä, saavutusten liioittelu.
 • Keskittyminen mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta.
 • Usko omasta ainutlaatuisuudesta, jota vain muut huomattavat henkilöt tai tahot voivat ymmärtää.
 • Jatkuva ihailun vaatiminen.
 • Koettu oikeus erityiskohteluun.
 • Muiden hyväksikäyttö.
 • Empatian puute.
 • Kateus tai uskomus muiden kateellisuudesta.
 • Ylimielisyys ja röyhkeys.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Narsisti - suuri ja hauras
Mieli
Narsisti - suuri ja hauras

 

Varo näitä!

1. NARSISTITARKASTUS

Jos työyhteisössä on ilmapiiriongelmia, paikalle saatetaan kutsua ”ammattilainen” tunnistamaan sen myrkyttäjä, joka sitten irtisanotaan. Näillä tarkastuksilla ei näytä olevan mitään tieteellistä pohjaa, joten periaatteessa kuka tahansa on vaarassa joutua leimatuiksi ja jäädä ilman työtä.

2. NARSISTILEIMA

Joskus oikeusprosessissa luodaan illuusio toisen osapuolen narsistisuudesta. Se voi heikentää tämän uskottavuutta oikeuden edessä. Narsistin tai psykopaatin leima voi ohjata oikeuden päätöksiä ja johtaa leimatun kannalta epäsuotuisaan ratkaisuun.

Asiantuntija: Hannu Lauerma, vastaava ylilääkäri, Psykiatrinen vankisairaala.