Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaikka puoliso on rakas, toistuvat masennukset vievät ilon perhe-elämästä. Miten pysyä toiveikkaana ja järjissään, psykologi Mikael Saarinen?

Mieheni on vuosia sairastanut masennusta. Hän syö lääkkeitä ja käy huonoina aikoina terapiassa. Hyviä kausiakin on ollut ja pitkään uskoin, että lopulta masennus katoaa. Siksi aina masennuksen saapuessa tunnen itseni epätoivoiseksi.

Olen mielestäni empaattinen, joustava ja anteeksiantava vaimo ja yrittänyt pitää yllä iloista ilmapiiriä, ihan jo lastenkin vuoksi. Joudun elämään avioliitossani varpaillani, kannatellen toista ja ohittaen omat suruni, koska niille ei ole tilaa. Tiedän, että mieheni rakastaa minua, mutta ei hänellä ole voimia tukea minua.

En voi elää näin loppuelämääni. Haluan silti vielä uskoa, että mies selättää sairautensa ja jonakin päivänä suhteemme voisi taas olla tasavertainen. Kaipaankin konkreettisia neuvoja, kuinka jaksaa siihen asti? Usein sanotaan, että läheisen pitää muistaa ”pitää itsestään huolta”, mutta sekin kuulostaa vain yhdeltä vaatimukselta lisää. Minä pidän jo huolta miehestä ja lapsista, kunpa edes hetken verran joku toinen pitäisi huolta minusta.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

UUPUNUT

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omaishoitamisesta on viime vuosina tullut pysyvä ilmiö, mutta lähinnä puhutaan iäkkäiden vanhempien tai vajaakuntoisten lasten hoitamisessa. Jälleen kerran mielenterveysongelmaiset sivutaan. Näin vaikka suurin osa heistä on jo vuosikymmeniä asunut avohoidossa.

Kuvaat tarkasti sitä, miten raskasta on yrittää hoitaa yhtä aikaa masennuksesta kärsivää puolisoa ja perhettä. Omalle itselle ei silloin jää juurikaan aikaa: sinun tapauksessasi ei yhtään. Ei ihme, että tunnet olevasi loppu. Varsinkin kun yrität olla täydellinen vaimo ja äiti, joka pitää kaikesta huolimatta yllä iloista ilmapiiriä. Aikamoinen vaatimus kenelle tahansa!

 

On hienoa, että välillänne on vielä rakkautta, mutta sekään ei yksin auta korjaamaan tilannetta. Tarvitset selvästi tukea ja omaa aikaa. Kehottaisin sinua tutustumaan omaishoitajat.fi-sivustoon. Sivuilta löytyy erilaista tietoa, linkkejä ja tapahtumia, jotka voisivat auttaa sinua saaman vertaistukea. Vertaistuen on tutkimuksissa todettu olevan yksi parhaista keinoista jakaa omia ajatuksia ja tunteita, voimaantua yhdessä ja koota parhaita käytäntöjä oman jaksamisen tueksi. Myös Mielenterveysseuran sivuilla on omaishoito-osa.

Kerrot toivovasi, että lopulta masennuskaudet tulevat katoamaan elämästämme. En tiedä minkä ikäinen miehesi on, mutta todennäköistä on, että masennuskaudet jatkuvat vielä pitkään. Pelkkä lääkehoito ja ajoittainen terapia eivät selvästikään riitä, vaan teidän tulisi harkita pitkää psykoterapiaa hänelle.

Säännöllinen hoitosuhde voisi auttaa häntä saavuttamaan paremman tasapainon sairauden kanssa ja antaisi sinulle omaa aikaa. Osa taakasta siirtyisi jonkun toisen kannettavaksi. Teidän olisi hyvä myös käydä yhdessä vaikkapa tunnekeskeisen pariterapeutin luona (ks. pariterapia.fi). Näin sinullekin avautuisi mahdollisuus puhua omista tarpeista ja tunteistasi.

 

Sinun on hyvä harjoitella myös hyväksymään miehesi sairaus ja sen läsnäolo elämässänne. Ehkä sen jälkeen et ole niin pettynyt ja vihainen, kun uusi alakulon kausi taas alkaa, vaan voit keskittyä siihen, mikä hänessä on vielä sinulle tärkeää ja rakasta. Toisen tukeminen ei silloin tunnu vaatimukselta vaan omalta valinnalta.

Viime aikoina omaishoito ja vakavat sairaudet ovat olleet paljon esillä elokuvissakin. Niihin samaistumalla voit saada ymmärrystä ja lisävoimia jaksaa myös omaa läheishoitotyötäsi. Fyysikko Stephen Hawkinsin ja hänen vaimonsa tarina nousi isoksi hitiksi elokuvassa Kaiken teoria (Universal 2014). Frendeistä tuttu Jennifer Aniston teki erilaisen roolityön traagisena yksinjääneenä kipupotilaana elokuvassa Cake (Futurefilm 2014). Vielä hurjempi masennuksen kuvaus löytyy tanskalaisen Lars von Trierin elokuvasta Melancholia (Nordisk Film 2011). Kanadan-ranskalainen Mommy (Futurefilm 2014) taas kuvaa kaikkensa antavaa äitiä, joka hoitaa ongelmaista poikaansa yksin. Yksi lempielokuvani tältä saralta on Rakkaus — Amour (Futurefilm 2013), jossa mies hoivaa aivohalvauksen saanutta vaimoaan traagisin loppuseurauksin.

 

Mikael Saarinen

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla