Niina Nurminen

Näyttelijä ja valmentaja Niina Nurminen kertoo olevansa introvertti. Tyttö, joka viihtyi metsässä jo lapsena. Työyhteisöissä hän puhuu tunneälyn puolesta.

Vuorovaikutustaidot ja ihmiset kiinnostivat Niina Nurmista, 51, jo nuorena. Näyttelijäksi opiskellut Nurminen olisi voinut yhtä hyvin pyrkiä opiskelemaan psykologiaa tai pedagogiikkaa kuin Teatterikorkeakouluun.

Nykyisin hän valmentaa työyhteisöjä ArtSense-yrityksessä yhdessä johtamisen ammattilaisen, diplomi-insinööri Kimmo Huhtimon kanssa.

–On loputtoman kiinnostavaa tutustua ihmismielen toimintaan ja siihen, kuinka itse kukin meistä elää suhteessa toisiin ihmisiin, sanoo Nurminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sosiaalisia tilanteita sopivina annoksina

Niina Nurmisen työ vaatii hyviä sosiaalisia taitoja. Hän on kuitenkin perusluonteeltaan introvertti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

–Se ei tarkoita sitä, ettenkö ole sosiaalinen tai kiinnostunut ihmisistä, päinvastoin. Tarvitsen puheentäyteisen ja aistiärsykkeitä vilisevän päivän jälkeen hetken hiljaisuutta ja omaa rauhaa, sanoo Nurminen.

 Osaan kuitenkin

Nurminen on oppinut mukauttamaan omaa rytmiään ja vuorovaikutustyyliään ympäristön mukaan. Hän osaa myös tarvittaessa panna seurapiirivaihteen päälle. Introverttius ei välttämättä näy päälle.

–Nuorena ajattelin olevani ärsyttävän ujo, mutta myöhemmin olen ymmärtänyt, että kyse on temperamentista ja ehkä herkkyydestäkin. Valmentajan työssäni rauhallisuudesta, herkkyydestä ja tarkkaavaisuudesta on hyötyä.

Digi ei saa peitota kohtaamista

Nurminen tapaa valmentajan työssä ihmisiä, jotka ovat tottuneet digitodellisuuteen ja kommunikoivat lähettämällä toisilleen sermin yli sähköpostia. Työelämä tuntuu joskus vaativan tiukasti pysyttelyä digitodellisuudessa. Rationaalisen ajattelun rinnalla on aina kuitenkin käyttöä tunneälylle, kuuluvathan tunteet kaikkeen vuorovaikutukseen.

–Tarvitsemme tekniikkaa, mutta siinä vaiheessa, kun se alkaa kokonaan korvata ihmisten välistä kohtaamista, ollaan vaarassa hukata jotakin arvokasta, Nurminen sanoo.

Tekoäly mullistaa tulevaisuuden työelämän ja korvaa paljon perinteisiä ammatteja, mutta sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla, palveluammateissa ja luovilla aloilla on aina tarvetta ihmisten väliselle vuorovaikutukselle.

Kohtaamisten laatu korostuu tulevaisuudessa entistä enemmän.

–Asiakkaan tai työkaverin kohtaaminen vaativat muun muassa tilannetajua, läsnäoloa, empatiaa ja erilaisten persoonien ymmärtämistä. Tärkeää on myös itsetuntemus ja itsensä johtaminen. Onneksi tätä kaikkea voi opetella.

Lue lisää Niina Nurmisen Hyvän olon oivalluksista: Hyvä terveys 7/2017. Tilaajana koko lehti luettavissa ilmaiseksi digilehdet.fi

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla