paniikkikohtaus ahdistus unettomuus
Kuva Shutterstock

Mistä mahtaa johtua, että juuri nukahtamishetkellä saan ahdistuskohtauksen? Sydän alkaa tykyttää, ahdistaa ja vasenta käsivartta pakottaa. Nivusissa on myös outoa kuumotusta. Kohtaus kestää muutamasta minuutista puoleen tuntiin ja nukahtaminen on mahdotonta kohtauksen jälkeen. Päivisin kohtauksia ei ole. Olen 61-vuotias mies ja sydänfilmini on täysin normaali.

Ahdistuskohtauksesi voi hyvin olla nukahtamisen hetkellä ilmenevä paniikkikohtaus, jonka seurauksena sydämesi alkaa tykyttää ja saatat vasemman käsivarren pakottamisen seurauksena pelätä sydäninfarktia. Pelko sydänkohtauksesta lisää luonnollisesti ahdistuneisuuttasi ja sen myötä sydämen tykytystä.

Kuvauksesi perusteella oireesi ei kuitenkaan ole sydänperäinen. Käsivarren pakottaminen johtuu luultavasti makuuasentoon liittyvästä kaularangan välilevyjen ahtaumasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos koet sydäntuntemuksesi hyvin pelottavana, pääset varmimmin tästä pelosta Holter-tutkimuksella, jossa sydänfilmi rekisteröidään vuorokauden ajan ja mahdollinen nukahtamisen yhteydessä ilmenevä rytmihäiriö voidaan sulkea pois tai tunnistaa. Jos nämä ahdistuskohtaukset ovat lähes jokailtaisia, niiden ilmenemistä voi estää tai vähentää asianmukaisella lääkehoidolla.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla