Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos tunnet, että sinua sivalletaan työpaikalla, on paras olla provosoitumatta. Avoin riitely tuskin parantaa tunnelmia töissä. Psykologi Anna Salmi neuvoo kuitenkin reagoimaan.

 

Monilla työpaikoilla kamppaillaan yrityksen menestyspaineiden alla omasta elintilasta. Viime kädessä siitä, riittääkö töitä vielä tulevaisuudessa myös itselle.

Se voi hermostuttaa työntekijöitä ja lisätä työkavereiden välistä kilpailuhenkeä. Jokainen haluaa osoittaa olevansa tarpeellinen organisaatiolle.

Omaa asemaa saatetaan pönkittää muiden taitoja kyseenalaistamalla. Mitä tehdä, kun piikittely tulee työkuvioihin ja lannistaa työintoa?

-Kun tuntuu, että kollega piikittelee ikävällä tavalla, ota aikalisä, neuvoo Väestöliiton psykologi Anna Salmi.

Rauhoitu ennen reagointia

1. Kiukku synnyttää fysiologisen reaktion: sydän alkaa hakata ja kiihtymys nousee. Työkaverin heittämä sivallus voi romuttaa hetkeksi omanarvontuntosi. Sen sijaan, että sivaltaisit takaisin, kokoa rauhassa hyvä omakuvasi. Mieti vasta sitten, miten voit antaa ikävään käytökseen sortuneelle työkaverille palautetta.

2. Muista, että yhden ihmisen harrastama piikittely kertoo ehkä hänen omasta pahasta olostaan. Voit kysyä kaverilta, mitä hän tarkoittaa ikävällä heitollaan tai toistuvilla huomautuksillaan? Piikitteleekö hän tarkoituksella vai huomaamattaaan? Mistä hän todella on huolissaan ja mitä yrittää sanoa?

3. Tietoinen provosointi syö kaikkien työintoa ja huonontaa ilmapiiriä. Jos tilanne ei helpotu työkaverin kanssa juttelemalla, voit puhua mieltäsi painavasta asiasta esimiehesi kanssa. Pidemmän päälle se helpottaa kaikkien oloa.

 

 

Työpaikalla kiusattu

On hyvä oppia olemaan provosoitumatta

Mun työpaikalla se kiusaaja on just se esimies , joka antaa omalla käytöksellään vapaat kädet myös muille kiusaajille, joista tulee sitten tämän esimiehen luottohenkilöitä. Nämä luottohenkilöt saavat sitten johtaa projekteja ja valita ketkä saavat osallistua kokouksiin sekä mitä tietoa sieltä kerrotaan sille ulkopuolelle jätetylle - eli vähän tai ei mitään. Sittenpä onkin taas sanomista ku tämä ulkopuolelle jätetty tekee jotain väärin, koska ei saanut tarpeeksi oikeaa infoa. Kukaan ei uskalla...
Lue kommentti