Potenssipilleri on iso ilo. Vai suuri vaara, joka peittää vakavan valtimotaudin ensioireet? Vastaamassa dosentti Andreo Larsen Peijaksen sairaalasta Vantaalta.

1. Potenssilääkkeen avulla erektiokyky säilyy vaikka 90-vuotiaaksi.

Totta. Mies on periaatteessa seksuaalisesti kyvykäs koko ikänsä, joskin potenssi pyrkii kyllä vuosien mittaan heikkenemään ja monet taudit voivat rapauttaa sitä huomattavasti. Potenssilääkkeellä voidaan useimmissa tapauksissa korjata erektion heikkeneminen, eikä niiden käytölle ole yläikärajaa. Toisaalta, onpa 90-vuotiaita miehiä, joilla on erektiokyky tallella ilman pillereitäkin. Onko heillä sille käyttöä, onkin sitten eri kysymys...

2. Enää ei saa puhua impotenssista vaan erektiohäiriöstä.

Tarua. Toki impotenssista saa puhua, mutta usein mieluummin käytetään sanaa erektiohäiriö, joka mielletään lievemmäksi ja salonkikelpoisemmaksi ilmaisuksi, mitä se kyllä onkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kirjaimellisesti ottaen impotenssi tarkoittaa kyvyn puutetta, mistä osittaisessa erektion heikkenemisessä ei ole kyse. Samat tekijät, esimerkiksi verenkiertohäiriöt tai hermoratavauriot, voivat aiheuttaa niin lieviä kuin hankaliakin erektiohäiriöitä, kyse on aste-erosta. Mutta sana impotenssi tulisi siis varata tarkoittamaan vaikeimpia erektiohäiriötä. Henkiset tekijät, kuten suorituspaine, ”rimakauhu” – niin kiusallisia kuin voivat ollakin – eivät aiheuta totaalista erektion puutetta.

3. Erektiohäiriö on nykyään helposti lääkkeillä hoidettava pikkuvaiva.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pääosin totta. Tablettihoito korjaa erektiohäiriön kolmella neljästä potilaasta, eli useimmilla. Se on siis varsin helposti hoidettavissa, vaikka olisi väärin nimittää sitä “pikkuvaivaksi”. Kuitenkin noin neljäsosalla häiriö on niin vaikea, useimmiten verenkierrollisista syistä tai neurologisesta taudista johtuen, että tablettihoito ei riitä ja joudutaan harkitsemaan injektiohoitoa tai jopa kirurgisia toimenpiteitä.

4. Potenssilääke ei hoida sairautta vaan ”korjaa” vanhenemisen merkkejä.

Totta. Potenssilääke vahvistaa hermoimpulssien aikaansaamaa paisuvaiskudoksen laajenemista, vahvistaen siten erektiota mutta ei poista taustalla olevaa mahdollista tautia, esimerkiksi verenkiertohäiriötä. On tärkeää, että erektiohäiriön syy pyritään selvittämään ja perustauti mahdollisuuksien mukaan hoitamaan.

5. Parikymppiset käyttävät potenssilääkettä pystyäkseen huippusuorituksiin sängyssä.

Totta, mutta ei ilmeisesti kovin yleistä. Jotkut hankkivat lääkettä ulkomailta tai saavat miehiltä, joille lääkäri on sitä perustellusti määrännyt. Se on typerää, koska useimmiten se on täysin turhaa – ja siis hukkaan heitettyä rahaa. Tabletit (Cialis, Levitra, Viagra) eivät paranna normaalia potenssia vaan korjaavat heikkoutta. Ja jos se ei ole turhaa, se todistaa, että kaverilla silloin on erektiohäiriö.

6. Huvikäyttö voi aiheuttaa psykologista lääkeriippuvuutta.

Totta. Jos totuttautuu toimimaan pillerin voimalla, vaikka sitä ei tarvitsisikaan, saattaa käydä niin, ettei uskalla koettaakaan yhdyntää ilman. Ja jos joskus pillerit ovat unohtuneet, iskee paniikki. Lantin toinen puoli on se, että hoitoa oikeasti tarvitseva, mutta lieväoireinen mies voi joskus pärjätä ilmankin, kunhan tietää, että pillerit ovat mukana.

7. Erektiolääkkeen pitkäaikainen käyttö heikentää siittiöiden hedelmöityskykyä.

Tarua. Tästä ei ole mitään yksiselitteistä tieteellistä näyttöä. Eri asia on sitten se, että erektiolääkkeiden avulla mies säilyttää siitoskykynsä korkeampaan ikään ja iän myötä siemennesteen laatu luonnollisesti hieman heikkenee.

8. Mies jatkaa epäterveellisiä elämäntapoja, kuten juomista, tupakointia, ylensyömistä ja yletöntä työntekoa, pitempään kun impotenssi ei säikyttele.

Totta, tällainen riski on valitettavasti olemassa.

9. Vakavat valtimotaudit voivat jäädä huomaamatta, koska potenssiongelmat ovat niissä usein ensioire.

Totta. Tosin ennemmin tai myöhemmin vakavat valtimotaudit antavat kyllä kuulua itsestään muutenkin, mutta silloin voi jo olla liian myöhäistä. Jos siis mies tarvitsee hoitoa erektiohäiriöön, on tärkeää, että verenkiertoelimistön tila tarkistetaan.

10. Erektiolääkkeen tulon jälkeen miesten haluttomuus on lisääntynyt.

Tarua. Joidenkin naisten päinvastaisesta käsityksestä huolimatta, myös mies voi toisinaan olla haluton. Ennen moderneja erektiohoitoja mies saattoi vedota vaikkapa ikäänsä tai heikentyneeseen potenssiinsa, jos ei huvittanut. Mutta nyt häneltä on riistetty tämä mahdollisuus, kun nykyhoidoilla lähes jokainen voi olla kyvykäs.

Miesten haluttomuus ei todellisuudessa ole lisääntynyt, mutta joissakin parisuhteissa se on saattanut putkahtaa kaapista ulos, tulla potenssihäiriön takaa esiin. Siitä myös puhutaan enemmän. Suorituskeskeisyys on yhteiskunnassa entisestään lisääntynyt, mikä joidenkin miesten kohdalla voi johtaa vastareaktioon, seksuaalisuuden torjuntaan.

11. Saamme pian pillerin myös naisten seksiongelmiin.

Totta. Tällainen lääke todella on tulossa. Mutta sitä ei voi eikä pidä verrata miesten potenssipillereihin. Naisen seksuaalifysiologia ja -psykologia ovat hyvin erilaisia kuin miehen ja niin myös lääkinnälliset keinot niiden hoitamiseksi. Tulevan lääkkeen hyöty on todennäköisesti suurin haluttomuudesta kärsiville naisille (ja pareille).

Lue lisää miesten vaihdevuosista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla