Inkivääri vauhdittaa pintaverenkiertoa ja helpottaa nivelkipuja. Ja ainakin siitä saa ruokaan mojavan maun!

Inkivääri (Zingiber officinale) on ikivanha lääkekasvi, jonka tehoon on luotettu Aasiassa jo tuhansia vuosia. Se kiihdyttää pintaverenkiertoa, lämmittää kehoa, edistää ruoansulatusta ja estää pahoinvointia.

Inkivääriä käytetään myös flunssalääkkeenä, ja sen uskotaan hoitavan niveliä.

Perinteisesti inkiväärin on uskottu auttavan raskausajan pahoinvointiin. Elintarvikevalvontavirasto Evira ei kuitenkaan suosittele inkiväärivalmisteita tai -teetä raskaana oleville naisille. Osa inkiväärin kemiallisista aineista saattaa olla haitallisia sikiölle.

Makeaa voimaa

Tropiikissa kukkivan inkiväärin maku on makeahko ja voimakas, ja sitä käytetään tuoreena ja jauhettuna. Tuore inkivääri antaa vahvemman maun, ja siinä on paremmin tehoaineet tallella.

Yliannos inkivääriä polttelee suussa.

Tuore inkivääri säilyy jääkaapin vihanneslokerossa muovipussissa viikkoja. Sen voi myös pakastaa ja raastaa jäisenä ruokaan. Inkiväärin voi myös säilyttää kuivassa ja viileässä kaapissa sellaisenaan, mutta silloin se on syytä käyttää aika pian kuivumisen välttämiseksi.

Kokeile inkivääriä esimerkiksi aasialaisessa keitossa. Kevyen mutta täyttävän broileri-nuudelikeiton mausteeksi lisätään reilusti tuoretta inkivääriä.

Broileri ja sienet takaavat täysipainoisen proteiiniannoksen.

 

Kuumottava soppa Aasiasta

(4 annosta) 

1,5 l vettä
2 salottisipulia
2 rkl ohueksi viipaloitua tuoretta inkivääriä
puolikas chili
0,5 dl limetinmehua
2 rkl soijakastiketta
1 tl (ruokokide)sokeria
2 isoa porkkanaa
2 (n. 300 g) broilerin nahatonta rintafileetä
100 g siitakkeita
100 g purjosipulia (vihreää osaa)
100 g täysjyvänuudeleita (tai sobanuudeleita)

1. Kiehauta vesi kattilassa. Lisää kuoritut ja viipaloidut salottisipulit, inkivääri, viipaloitu chili, limetinmehu, soija ja sokeri.

2. Kuori porkkanat ja leikkaa ne ohuiksi tikuiksi tai viipaleiksi. Suikaloi broilerinfileet. Lisää porkkanat ja broileri liemeen. Keitä keskilämmöllä noin 10–15 minuuttia tai kunnes broileri kypsyy.

3. Puhdista siitakkeet ja poista kuivat kannat. Viipaloi siitakkeet ja huuhdeltu purjosipuli. Murenna nuudelit pienemmiksi paloiksi.

4. Lisää siitakkeet, purjosipuli ja nuudelit keittoon. Hauduta vielä 5 minuuttia tai kunnes nuudelit pehmenevät. Tarjoa limetinlohkojen kanssa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman soijakastiketta.

Valmistusaika 30 min
Gluteeniton (gluteenittomalla soijakastikkeella ja nuudeleilla), maidoton, munaton (munattomilla nuudeleilla).

Yhdessä annoksessa:
• energiaa 210 kcal
• hiilihydraattia 23 g
• rasvaa 2 g (tyydyttynyttä 2 %, yksittäistyydyttymätöntä 2 %, monityydyttymätöntä 2 %)
• proteiinia 22 g
• kuitua 3 %
• suolaa 0,6 %

Lisää inkiväärireseptejä:

Paahdettu kurpitsakeitto

Kuuma vesimeloni ja jogurtti-inkiväärikastike

Lue lisää:

Nivelrikon hoitokeinot

Nivelvaivoihin löytyy apu

Tunnista ja hoida nuhasi oikein

  • Inkivääri voi lievittää kipua ja tulehdusta nivelissä.
  • Inkivääriä sisältävien valmisteiden tehosta on näyttöä, mutta vain hieman.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.