Ruoka voi sairastuttaa myös kotikeittiössä, ja siksi puhtaus ruoanlaitossa on tärkeää. Käsien pesu on muistisääntö numero yksi, sillä suurin osa mikrobeista leviää likaisten käsien kautta ruokaan.

Käsen lisäksi myös veitsiä pitää pestä välillä, os leikataan niillä eri elintarvikkeita. Kala ja liha pidetään eri leikkuualustoilla. Esimerkiksi raaka liha ja salaattiainekset leikataan eri veitsillä ja eri alustoilla.

Ruoan säilytyksessä pitää muistaa, että lämmitettävä ruoka pitää kuumentaa tarpeeksi kuumaksi ja kylmänä säilytettävät maidot, juustot, lihat, kalat ja vihannekset on pidettävä riittävän kylmässä.

– Kesätoreilla myytävät lihapiirakat on lainsäädännön mukaan säilytysvaiheessa pidettävä alle 6 asteessa, mutta lämmitettävä ainakin 60:een lämpöasteeseen, kertoo Helsingin kaupungineläinlääkäri Niina Kotisalo.

Hänen alaisenaan työskentelevät Helsingin ympäristökeskuksen elintarvikevalvojat vahtivat väsymättä kesätapahtumia, jotta ihmiset välttyisivät ylimääräisiltä pöpöiltä.

Pauliina Talja ja Laura Saajasto lähtevät kiertämään lauantaiaamuna Maailma kylässä -tapahtumaa, jossa myydään toinen toistaan eksoottisempia ruokia, mutta myös suomalaisia perinneherkkuja.

– Raa'an lihan käyttö alueella on kielletty, kaiken pitää olla esikypsennettyä ja vihannestenkin valmiiksi pilkottuja, Talja selittää.

Kaisaniemen hiekkakentällä ruoan myyntipisteitä on viitisenkymmentä, joten hommaa on pariksi päiväksi. Jokaisesta on tehty kirjallinen ilmoitus, mutta se mitä tarkalleen ottaen myydään ei käy ilmi papereista. On esimerkiksi saksalaistyyppisiä lihatuotteita, afrikkalaista papupataa, kongolaisia ponduja ja platanoja, erilaisia somalialaisia ruokia ja arabialaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Niitä on mentävä katsomaan.

Aamulla monet vasta virittelevät grillejään paistokuntoon, mutta pikku hiljaa lämpöisessä kesäsäässä tuoksuu curry, valkosipuli, makkara, letut ja jo suomalaisille hyvin tutuksi tullut jasmiiniriisi, jonka tuoksu on lähellä mietoa maissia tai popcornia.

Käsienpesupisteet ja saippuaa on myyntitelttojen takana. Jotkut selvästi vasta opettelevat niiden käyttöä. Terveystarkastajat opastavat, että saippuaa on hyvä turauttaa mukaan joka kerta.

Laura Saajasto mittailee ruokien lämpötiloja ja antaa joitakin huomautuksia liian alhaisista säilytyslämpötiloista. Alueen roska-astioissa tulisi  Pauliina Taljan mielestä olla kannet, etteivät lokit lähde levittelemään niihin heitettyä ruokaa.

Tarkastuskierros sujuu pääosin hyvässä hengessä, mutta yhden tuoretta lihaa myyvän kojun tuotteet Talja ja Saajasto joutuvat kieltämään. Terveystarkastajien ikävä velvollisuus on tuottaa pettymys ja mahdollisesti tappiota yrittäjälle. Tuotteet määrätään hävitettäväksi.
He ovat meidän kuluttajien puolella.

Nyt voi ottaa vaikka höyryävää maissikeittoa. Sen voi tehdä turvallisesti terveystarkastajien jatkaessa kierrostaan.

Lue lisää kylmäketjusta.

Kotikeittiössä

  • pese kädet aina ennen ruoanlaittoa
  • leikkaa kala, liha ja vihannekset eri leikkuualustoilla
  • pese veitset välillä, jos leikkaat eri elintarvikkeita
  • kypsennä liha läpikypsäksi
  • säilytä tuoretuotteet jääkaappilämpötilassa, ja kuuma ruoka riittävän kuumana (yli 60 astetta)
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti