Ruoka voi sairastuttaa myös kotikeittiössä, ja siksi puhtaus ruoanlaitossa on tärkeää. Käsien pesu on muistisääntö numero yksi, sillä suurin osa mikrobeista leviää likaisten käsien kautta ruokaan.

Käsen lisäksi myös veitsiä pitää pestä välillä, os leikataan niillä eri elintarvikkeita. Kala ja liha pidetään eri leikkuualustoilla. Esimerkiksi raaka liha ja salaattiainekset leikataan eri veitsillä ja eri alustoilla.

Ruoan säilytyksessä pitää muistaa, että lämmitettävä ruoka pitää kuumentaa tarpeeksi kuumaksi ja kylmänä säilytettävät maidot, juustot, lihat, kalat ja vihannekset on pidettävä riittävän kylmässä.

– Kesätoreilla myytävät lihapiirakat on lainsäädännön mukaan säilytysvaiheessa pidettävä alle 6 asteessa, mutta lämmitettävä ainakin 60:een lämpöasteeseen, kertoo Helsingin kaupungineläinlääkäri Niina Kotisalo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hänen alaisenaan työskentelevät Helsingin ympäristökeskuksen elintarvikevalvojat vahtivat väsymättä kesätapahtumia, jotta ihmiset välttyisivät ylimääräisiltä pöpöiltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pauliina Talja ja Laura Saajasto lähtevät kiertämään lauantaiaamuna Maailma kylässä -tapahtumaa, jossa myydään toinen toistaan eksoottisempia ruokia, mutta myös suomalaisia perinneherkkuja.

– Raa'an lihan käyttö alueella on kielletty, kaiken pitää olla esikypsennettyä ja vihannestenkin valmiiksi pilkottuja, Talja selittää.

Kaisaniemen hiekkakentällä ruoan myyntipisteitä on viitisenkymmentä, joten hommaa on pariksi päiväksi. Jokaisesta on tehty kirjallinen ilmoitus, mutta se mitä tarkalleen ottaen myydään ei käy ilmi papereista. On esimerkiksi saksalaistyyppisiä lihatuotteita, afrikkalaista papupataa, kongolaisia ponduja ja platanoja, erilaisia somalialaisia ruokia ja arabialaisia suolaisia ja makeita leivonnaisia. Niitä on mentävä katsomaan.

Aamulla monet vasta virittelevät grillejään paistokuntoon, mutta pikku hiljaa lämpöisessä kesäsäässä tuoksuu curry, valkosipuli, makkara, letut ja jo suomalaisille hyvin tutuksi tullut jasmiiniriisi, jonka tuoksu on lähellä mietoa maissia tai popcornia.

Käsienpesupisteet ja saippuaa on myyntitelttojen takana. Jotkut selvästi vasta opettelevat niiden käyttöä. Terveystarkastajat opastavat, että saippuaa on hyvä turauttaa mukaan joka kerta.

Laura Saajasto mittailee ruokien lämpötiloja ja antaa joitakin huomautuksia liian alhaisista säilytyslämpötiloista. Alueen roska-astioissa tulisi  Pauliina Taljan mielestä olla kannet, etteivät lokit lähde levittelemään niihin heitettyä ruokaa.

Tarkastuskierros sujuu pääosin hyvässä hengessä, mutta yhden tuoretta lihaa myyvän kojun tuotteet Talja ja Saajasto joutuvat kieltämään. Terveystarkastajien ikävä velvollisuus on tuottaa pettymys ja mahdollisesti tappiota yrittäjälle. Tuotteet määrätään hävitettäväksi.
He ovat meidän kuluttajien puolella.

Nyt voi ottaa vaikka höyryävää maissikeittoa. Sen voi tehdä turvallisesti terveystarkastajien jatkaessa kierrostaan.

Lue lisää kylmäketjusta.

Kotikeittiössä

  • pese kädet aina ennen ruoanlaittoa
  • leikkaa kala, liha ja vihannekset eri leikkuualustoilla
  • pese veitset välillä, jos leikkaat eri elintarvikkeita
  • kypsennä liha läpikypsäksi
  • säilytä tuoretuotteet jääkaappilämpötilassa, ja kuuma ruoka riittävän kuumana (yli 60 astetta)
Sisältö jatkuu mainoksen alla