Minkälaista ruokaa suosittelette narkolepsiaa sairastavalle koululaiselle, jotta hän jaksaisi läpi koulupäivän? Voiko ja onko tarpeellista anoa hänelle erikois­ruokaa?

Tutkimusnäyttö narkolepsiapotilaille optimaalisesta ruokavaliosta on hyvin vähäistä. Tämän vuoksi keskustelin tästä kysymyksestä narkolepsiapotilaita hoitavan lastenneurologin kanssa.

Tutkimustietoa siis ei ole, mutta potilaita saattaa auttaa säännöllinen ateriarytmi, esim. aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan sisältävä ateriarytmi. Suuria ruoka-annoksia kannattaa välttää. Tämä onnistuu, kun aterioita on säännöllisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On hyvä välttää runsaita määriä helposti sokeristuvia hiilihydraatteja, kuten vaaleita vähäkuituisia leipiä, leivonnaisia, makeisia ja sokerilimsoja ja -mehuja. Näitä voi nauttia pieniä määriä muun ruoan yhteydessä, esim. makeisia jälkiruokana. Ruokavalion olisi hyvä sisältää kohtuudella kuitupitoisia hiilihydraattilähteitä eli täysjyväviljatuotteita, hedelmiä ja marjoja eli kuten yleisestikin hiilihydraattilähteistä suositellaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Narkolepsian hoitoon on kokeiltu myös gluteenitonta ja vähähiilihydraattista ruokavaliota, mutta näyttöä näiden eduista ei ole. Tämänhetkisen tiedon mukaan on siis hyvä pyrkiä edellä mainittuun, yleisten ravitsemussuositusten mukaiseen ruoka­valioon ja kiinnittää erityishuomiota vähäkuituisten hiilihydraattilähteiden välttämiseen sekä säännölliseen ateriarytmiin suuria ruoka-annoksia välttäen. 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla