
Marjojen terveysvaikutusten taustalla ovat antosyaanit, jotka antavat marjoille värin. Mustaherukka on värien kuningas ja siinä on jytyä.
Hiirikokeissa mustaherukan antosyaanit vähensivät beeta-amyloidiplakkien kertymistä aivoihin ja paransivat suoriutumista käyttäytymistesteissä, erityisesti paikkamuistia mittaavissa testeissä. Beeta-amyloidiplakit ovat proteiinisakkaa, jota aivoihin kertyy Alzheimerin taudissa.
Lupaavaa on sekin, että mustaherukka voi lievittää glaukooman eli silmänpainetaudin oireita. Glaukooma on maailmanlaajuisesti yksi tavallisimpia sokeuden aiheuttajia. Mustaherukka parantaa hämäränäköä ja lievittää näyttöpäätetyöskentelyn aiheuttamaa silmien väsymistä ja hartioiden lihasjännitystä.
Marjan antosyaanit saattavatkin parantaa ääreisverenkiertoa ja lihasten hapensaantia.
– Koska tutkimustulokset ovat yksittäisiä, laajempia kliinisiä tutkimuksia tarvitaan vielä, Riitta Törrönen sanoo.
Asiantuntija: Riitta Törrönen, dosentti, Itä-Suomen yliopisto.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta