mustapapukeitto-on-talvipaivan-herkku

Pavut ovat mainiota talviruokaa. Pakkaspäivän paras keitto saa tulista potkua jalapenoista.

Mustapapukeitto

2 dl kuivattuja mustapapuja

1 sipuli

2 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 rkl tomaattipyreetä

1 tl juustokuminaa

7 dl kasvislientä

1 prk tomaattimurskaa

1 ps/200 g pakastemaissia

2 vihreää jalopenoa

1 limetin mehu

1 tl suolaa

Lisäksi

½ ruukku korianteria

1 dl ranskankermaa

  1. Huuhtele pavut kylmällä vedellä ja anna papujen liota runsaassa vedessä vähintään 8 tuntia.
  2. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Paista sipuleita öljyssä kattilassa 5minuuttia. Lisää tomaattipyree ja juustokumina. Jatka paistamista vielä muutama minuutti.
  3. Kaada papujen liotusvesi pois, huuhtele ja lisää pavut kattilaan yhdessä kasvisliemen kanssa. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä noin 1 tunti.
  4. Lisää tomaattimurska ja pakastemaissi, nosta lämpöä ja jatka keittämistä vielä noin 10 minuuttia.
  5. Hienonna jalopenot ja lisää keittoon yhdessä limetin mehun ja suolan kanssa. Tarjoa keiton kanssa hienonnettua korianteria ja ranskankermaa.

Vinkki! Liota ja keitä mustapapuja kerrallaan koko paketti ja pakasta loput kypsät pavut myöhempää käyttöä varten.

4 annosta,15 min + liotus 8 h + keittäminen 1 h 10 min, M G L

Yhdessä annoksessa (ilman ranskankermaa): energiaa 275 kcal, hiilihydraatteja 39 g, rasvaa 4 g , proteiinia 11 g, kuitua 9 g, suolaa 0,8 %

Näin käsittelet pavut

  • Huuhtele pavut ja liota yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois, huuhtele pavut ja keitä kypsiksi. Tarkista aina käyttämiesi papujen keittoaika pakkauksesta.
  • Pavut aiheuttavat joillekin vatsavaivoja. Voit edistää papujen sulamista vaihtamalla veden 1–2 kertaa keittämisen aikana.
  • Linssejä ei tarvitse liottaa, pelkkä huuhtelu kylmällä vedellä riittää ennen keittämistä.