Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vatsavaivoja ja iho-oireita aiheuttavan keliakian ainoa hoitokeino on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Kotimaisia viljoja täytyy välttää täysin, ettei suolinukka vaurioituu uudelleen. Lue kuinka se onnistuu terveellisestä syömisestä tinkimättä.

Keliakian diagnostiset kriteerit ovat  muuttuneet päivitetyssä Käypä hoito -suosituksessa. Keliakian toteamiseksi ei aina tarvita ohutsuolen limakalvon koepalaa. Keliakian ainoa hoito on elinikäinen gluteeniton ruokavalio, joka tulee toteuttaa ravitsemusterapeutin ohjauksessa. Lue lisää keliakian Käypä hoito -suosituksesta.

1. Ole tarkka

Gluteenia voi piileskellä yllättävissä tuotteissa, kuten liemikuutioissa, maustekastikkeissa, leikkeleissä, jäätelötuutin vohveleissa, jogurteissa, mysleissä, makeisissa, valmispuuroissa ja uppopaistetuissa tuotteissa. Noutopöydissä syöminen voi olla joskus ongelmallista, sillä esimerkiksi vihersalaatin joukkoon saattaa tippua pastaa tai krutonkien muruja tai lounastajat ottavat samalla ottimella ensin pastaa, sitten salaattia.

2. Hallitse painoa

Gluteenittomat leivät ovat tiiviimpiä ja painavampia kuin gluteenipitoiset leivät. Yksi leipäviipale sisältääkin hulppeammin energiaa ja hiilihydraatteja kuin viipale ruisleipää. Leivän päälle saatetaan kasata myös paljon leikkeleitä, sillä gluteeniton leipä ei maistu samalta kuin tavallinen. Monella keliaakikolla paino tuppaakin nousemaan ruokavalion aloittamisen myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

3. Keräile kuitua

Syö päivittäin puoli kiloa kasviksia, marjoja ja hedelmiä, kourallinen pähkinöitä sekä gluteenitonta kauraa, kuitulisiä ja yli kuusi prosenttia kuitua sisältäviä viljavalmisteita. Näin saat kuitua mukavasti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Täydennä aluksi

Vitamiinivalmiste voi joskus diagnoosin jälkeen olla tarpeen noin vuoden ajan, jos on todettu vajaaravitsemus tai imeytymishäiriöitä.

5. Pidä erillään

Keliaakikko ei voi syödä ranskalaisia, jotka on paistettu samassa rasvassa gluteenia sisältävien ruokien, esimerkiksi nugettien kanssa. Myös kotona gluteenittomat tuotteet pitäisi säilyttää omassa kaapissa, sillä esimerkiksi leivänmurut eivät saa seilata pitkin keittiön pöytää. Koska rasvarasiaan putoaa helposti leivän murusia, keliaakikon kannattaa käyttää omaa rasvarasiaa ja veistä, samoin leivänpaahdinta.

6. Kokeile kauraa

Suuri osa keliaakikoista voi syödä puhtaasti tuotettua kauraa, johon ei ole missään vaiheessa päässyt sekoittumaan gluteenipitoisia viljoja.

Lue lisää keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta Hyvä terveys 2/2017. Tilaajana voit lukea lehden digilehdet.fi

Vierailija

Elimistömme on tottunut metsästäjä-keräilijä-ruokavalioon (marjat, juuret, kasvikset, hedelmät, siemenet, pähkinät, kala, liha), johon ei vilja tai maito kuulu millään muotoa

Lääkärit toteuttavat heille määrättyä agendaansa ja hoitosuosituksia, eivätkä halua tietää ravitsemustieteestä mitään, muutenhan he suosittelisivat viljoista luopumista.

Arvellaan, että jopa kolmasosa suomalaisista on gluteeniyliherkkiä, joka aiheuttaa ns. vuotavan suolen. Monien autoimmuunisairauksien takana on vuotava suoli. Esim. reuma, kilpirauhasen toiminnan häiriöt, ihosairaudet, suolistosairaudet, astma, psyyken ongelmat ja nivelrikko ovat tällaisia. Suomalaisten lääkärien tietämys ravinnon vaikutuksesta eri sairauksiin ja niiden hoitoon ja varsinkin ennaltaehkäisyyn on erittäin heikkoa.

Itse kannattaa kokeilla onko viljattomasta ruokavaliosta apua iho-, suolisto- tai niveloireisiin. Mistään ravintoainepuutoksista tai kuidun puutteista ei kannata huolestua, jos niiden tilalla syö kasviksia ja marjoja. 

  • ylös 20
  • alas 22
Marko Huttu

Säännöllisesti otettuna vitamiini turvottaa aivoja. Tarvittaessa vaan pitäisi ottaa.

Yst. Sebaot7, Jesaja ja Jeesus + Marko allekirjoittanut.

  • ylös 19
  • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla