sokeri, addiktio, riipuvuus, Patrik Borg

Ravitsemusasiantuntija ja Pöperöproffa-blogin pitäjä Patrik Borg ampuu alas puheet sokeririippuvuudesta.

Yksi Patrik Borgin Pöperöproffa-blogin suosituimmista teksteistä käsittelee muodikasta sokeririippuvuutta.

Borg huokaisee. Aiheesta oli pakko kirjoittaa, koska osa ihmisistä uskoo, että sokeri aiheuttaa addiktiota. Ei aiheuta, sanovat tutkimuksetkin, kumoaa asiantuntija.

Sokeriaddiktiosta tuli ravitsemusdebattien lempiaiheita sen jälkeen, kun Yalen yliopisto julkaisi tähän viittaavan tutkimustuloksen 2009. Sittemmin tutkimusta on tehty paljon ja nykyinen tiedekonsensus on, ettei sokeri aiheuta riippuvuutta.

– Ymmärrän sokeriaddiktion ihmisten kokemuksena. Syömiselle voi toki tulla addiktiiviseksi. Se ei ole kuitenkaan samanlaista riippuvuutta kuin esimerkiksi alkoholiriippuvuus, Parik Borg sanoo.

– Ainakin omat makeanhimoiset ja sokeriaddiktiksi itseään kutsuvat asiakkaani muuttuvat sokerin kohtuukäyttäjiksi, kun asioita parannellaan.

Sokeri on juuri niitä yksittäisiä juupas eipäs -aiheita, joiden kanssa asiantuntijat ovat helposti suossa.

Netistä löytyy aina vahvistusta myös katteettomalle tiedolle, jos sitä etsii.

Kyllä Pöperöproffa silti jaksaa sokerista keskustella. Mieluummin hän kuitenkin keskittyisi olennaiseen: suuriin linjoihin, jotka varmistavat, että ruokavalio on kunnossa.

– Yritän välttää kaikenlaista pipertämistä. Jos bloggaan pikkuasioista, niistä tulee tärkeämpiä kuin ne ovatkaan. Pikkuasiatkin pitää toki tietää, mutta ei kaikesta tarvitse puhua tai kaikkea yrittää parantaa. Se on ravitsemusideologiani muutenkin: Keskitytään olennaiseen, Parik Borg sanoo.

 

Lue lisää Patrik Borgin ajatuksia rennosta syömisestä ja laihduttamisesta Hyvä terveys 2/2017. Tilaajana voit lukea lehden digilehdet.fi

Asiantuntija

Patrik Borg: ”Sokeri ei koukuta”

Borg on väärässä. Tuoreessa eläinkokeessa sokeri aiheutti pahempaa riippuvuutta kuin alkoholi ja kokaiini. Estäpä sokeririippuvaista lasta saamasta päivittäisiä karkkejaan ja limujaan. Saat raivokkaan vastustajan. Koetapa saada sokerilla ja roskaruualla itsensä lihottanut nuori aikuinen vähentämään sokerin suositeltuun 6 lusikalliseen päivässä. Aivan mahdotonta. Jokaisen elinympäristö vilisee ylipainoisia ja huonosti voivia itsensä makealla itsensä lihottaneita ja sairastuttaneita ihmisiä jotka...
Lue kommentti
windy hakkarainen

Patrik Borg: ”Sokeri ei koukuta”

Lieneekö Robert Lustig tuttu? Ellei, kannattanee tutustua esim YouTube välityksellä. https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/04/sugar-alcohol-chil... ? Esimerkkinä yo osoitteen artikkeli. Lisäsin tähän siitä artikkelista kohden, jonka Mr. Borg voinee kommentoida ellei jaksa koko artikkelia lukea. Dietary sugar is composed of two molecules: glucose and fructose. Fructose, while an energy source (4kcal/g), is otherwise vestigial to humans; again, there is no biochemical reaction that...
Lue kommentti
siemenet

Siemenet ovat ravintorikkaita hyviksiä, mutta niiden sisältämien raskasmetallien vuoksi niitä on syötävä kohtuudella.

Siemenet ovat hyviä kuidun ja tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Niissä on kivennäis- ja hivenaineita sekä proteiinia, monissa myös E-vitamiinia. Energiapitoisuuden ja siementen sisältämien raskasmetallien vuoksi Eviran tuore päiväsuositus aikuiselle on korkeintaan 15 grammaa eli kaksi pientä ruokalusikallista, lapsille 6–8 grammaa. Raskaana oleville ja imettäville siemeniä ei suositella, lukuun ottamatta leivissä olevia. Siemeniä on hyvä syödä vaihdellen, sillä eri kasvien siemenet keräävät eri raskasmetalleja. Suosituksia noudattamalla siemeniä voi kuitenkin syödä turvallisin mielin.

HAMPUNSIEMEN
+ Sisältää reilusti omega-3-rasvahappoja, kuitua ja proteiinia sekä paljon alfalinoleenihappoa ja magnesiumia.
– Kerää erityisesti nikkeliä.


AURINGONKUKANSIEMEN
+ Sisältää puolet pehmeää rasvaa, runsaasti E-vitamiinia sekä elimistölle tärkeää kaliumia ja linolihappoa.
– Kerää nikkeliä ja kadmiumia.


CHIANSIEMEN
+ Sisältää runsaasti kuitua, omega-3-rasvahappoja ja rautaa. Ehkäisee hyvin ummetusta.
– Kerää alumiinia. Sisältää vain vähän E-vitamiinia.


PELLAVANSIEMEN
+ Sisältää runsaasti kuitua, omega-3-rasvahappoja ja alfalinoleenihappoa. Ehkäisee ummetusta.
– Kerää kadmiumia. Sisältää vain vähän E-vitamiinia.


KURPITSANSIEMEN
+ Sisältää hyvää rasvaa, proteiinia, kuitua sekä runsaasti rautaa, seleeniä ja magnesiumia.
– Kerää nikkeliä.


SEESAMINSIEMEN
+ Sisältää paljon pehmeää rasvaa ja seleeniä. Kuorimattomissa siemenissä on runsaasti kalsiumia.
– Ei sisällä E-vitamiinia.


LISÄTIETOA SIEMENISTÄ: https://www.evira.fi/yhteiset/vierasaineet/tietoa-vierasaineista/raskasm...

 

Syödessäni tomaattia ja paprikaa suutani alkaa kihelmöidä, mutta se menee ohi tunnissa. Voinko syödä näitä tästä huolimatta? Allergiaa ei ole testattu, eikä muista ruoista tule oireita.

Ruoka-allergia saattaa aiheuttaa kuvailtuja oireita, mutta taustalla voi olla muukin reaktio. Käytännössä tällä ei ole merkitystä, kun oireet eivät ole hankalampia. Ruoka-allergian hoidon keskeinen periaate on, että oireita aiheuttavia ruokia käytetään oireiden sallimissa rajoissa. Hyvin herkät tai voimakkaasti oireilevat joutuvat välttämään oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta tarkasti. Suurin osa ruoka-allergioista on onneksi kuitenkin lievempiä, jolloin allergikko voi käyttää ruoka-aineita rajoitetusti kiinnittämällä huomiota käyttötiheyteen ja kerralla nautittavaan määrään. Myös ruoka-aineen käsittely, esim. kasvisten keittäminen, voi tehdä ruoka-aineesta sopivan. Turha välttäminen voi kaventaa ruokavaliota entisestään, joten siihen ei tulisi mennä.

Olipa kysyjän kohdalla siis kyse allergiasta tai ei, nykyistä käytäntöä kannattaa jatkaa eli käyttää tomaattia ja paprikaa edelleen.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.