sokeri, addiktio, riipuvuus, Patrik Borg

Ravitsemusasiantuntija ja Pöperöproffa-blogin pitäjä Patrik Borg ampuu alas puheet sokeririippuvuudesta.

Yksi Patrik Borgin Pöperöproffa-blogin suosituimmista teksteistä käsittelee muodikasta sokeririippuvuutta.

Borg huokaisee. Aiheesta oli pakko kirjoittaa, koska osa ihmisistä uskoo, että sokeri aiheuttaa addiktiota. Ei aiheuta, sanovat tutkimuksetkin, kumoaa asiantuntija.

Sokeriaddiktiosta tuli ravitsemusdebattien lempiaiheita sen jälkeen, kun Yalen yliopisto julkaisi tähän viittaavan tutkimustuloksen 2009. Sittemmin tutkimusta on tehty paljon ja nykyinen tiedekonsensus on, ettei sokeri aiheuta riippuvuutta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ymmärrän sokeriaddiktion ihmisten kokemuksena. Syömiselle voi toki tulla addiktiiviseksi. Se ei ole kuitenkaan samanlaista riippuvuutta kuin esimerkiksi alkoholiriippuvuus, Parik Borg sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ainakin omat makeanhimoiset ja sokeriaddiktiksi itseään kutsuvat asiakkaani muuttuvat sokerin kohtuukäyttäjiksi, kun asioita parannellaan.

Sokeri on juuri niitä yksittäisiä juupas eipäs -aiheita, joiden kanssa asiantuntijat ovat helposti suossa.

Netistä löytyy aina vahvistusta myös katteettomalle tiedolle, jos sitä etsii.

Kyllä Pöperöproffa silti jaksaa sokerista keskustella. Mieluummin hän kuitenkin keskittyisi olennaiseen: suuriin linjoihin, jotka varmistavat, että ruokavalio on kunnossa.

– Yritän välttää kaikenlaista pipertämistä. Jos bloggaan pikkuasioista, niistä tulee tärkeämpiä kuin ne ovatkaan. Pikkuasiatkin pitää toki tietää, mutta ei kaikesta tarvitse puhua tai kaikkea yrittää parantaa. Se on ravitsemusideologiani muutenkin: Keskitytään olennaiseen, Parik Borg sanoo.

 

Lue lisää Patrik Borgin ajatuksia rennosta syömisestä ja laihduttamisesta Hyvä terveys 2/2017. Tilaajana voit lukea lehden digilehdet.fi

Asiantuntija

Borg on väärässä.

Tuoreessa eläinkokeessa sokeri aiheutti pahempaa riippuvuutta kuin alkoholi ja kokaiini.
Estäpä sokeririippuvaista lasta saamasta päivittäisiä karkkejaan ja limujaan. Saat raivokkaan vastustajan.

Koetapa saada sokerilla ja roskaruualla itsensä lihottanut nuori aikuinen vähentämään sokerin suositeltuun 6 lusikalliseen päivässä. Aivan mahdotonta.

Jokaisen elinympäristö vilisee ylipainoisia ja huonosti voivia itsensä makealla itsensä lihottaneita ja sairastuttaneita ihmisiä jotka ovat ylipääsemättömässä makean koukussa. 

Sokeri myös pilkkoo LDL:n sisällä rasvapartikkelit pienimmiksi vaarallisiksi hiukkasiksi jotka ovat pääsyy sydänkuolemiin.

Olisi mielenkiintoista tietää mistä motiivista käsin Borg laukoo noin päättömiä asioita.

  • ylös 29
  • alas 16
windy hakkarainen

Lieneekö Robert Lustig tuttu? Ellei, kannattanee tutustua esim YouTube välityksellä.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/jan/04/sugar-alcohol-chil...?

Esimerkkinä yo osoitteen artikkeli. 

Lisäsin tähän siitä artikkelista kohden, jonka Mr. Borg voinee kommentoida ellei jaksa koko artikkelia lukea.

Dietary sugar is composed of two molecules: glucose and fructose. Fructose, while an energy source (4kcal/g), is otherwise vestigial to humans; again, there is no biochemical reaction that requires it. But fructose is metabolised in the liver in exactly the same way as alcohol. And that’s why, when consumed chronically and at a high dose, fructose is similarly toxic and abused, unrelated to its calories or effects on weight. And that’s why our children now get the diseases of alcohol (type 2 diabetes, fatty liver disease), without alcohol. Because sugar is the “alcohol of the child”. Also similar to alcohol, sugared beverages are linked to behavioural problems in children.

Ehkäpä on niin että sokeri koukuttaa vain ulkomailla?

  • ylös 17
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla