Tähän piirakkaan sopii erinomaisesti nokkonenkin.

30 PALAA

 Yksi annos 90 kcal

TAIKINA

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3 dl rasvatonta maitoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla

tai piimää

25 g tuorehiivaa

½ tl suolaa

¼ tl sokeria

2 rkl öljyä

½ dl pellavansiemenrouhetta

½ dl kauraleseitä

5½ dl spelttijauhoja

TÄYTE

300 g pinaattia

1 iso purjosipuli

1 rkl öljyä

¾ tl suolaa

mustapippuria myllystä

2-3 rkl silputtua timjamia

1 ruukku ruohosipulia

100 g salaattijuustoa (3-10 %)

3 dl ruokakermaa (5-10 %)

3 kananmunaa

KORISTELU

150 g kylmäsavulohta

tuoreyrttejä tai herneenversoja

1. Lämmitä maito tai piimä kädenlämpöiseksi. Murenna siihen hiiva, lisää suola, sokeri ja öljy. Alusta taikinaan rouhe, leseet ja jauhot.

2. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Kumoa se sitten leivonta-alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Kauli taikina jauhojen avulla levyksi ja nosta leivinpaperilla peitetylle uunipellille vuoraamalla taikinaa myös reunoille.

3. Huuhtele ja kuivaa pinaatti. Jos käytät pakastepinaattia, purista siitä neste pois.

4. Halkaise purjo, huuhtele ja suikaloi. Kuullota sitä öljyssä, lisää pinaatti ja kuumenna, kunnes neste on haihtunut pois.

5. Mausta pinaatti-purjotäyte suolalla, mustapippurilla, yrteillä ja ruohosipulilla. Kaada täyte taikinapohjalle ja levitä murennettu salaattijuusto pinnalle.

6. Sekoita ruokakerma ja kananmunat. Levitä seos täytteelle. Paista piirakkaa 225-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja piirakka on saanut kauniin värin.

7. Anna piirakan jäähtyä ja leikkaa pieniksi neliöiksi. Koristele palat ennen tarjoilua kylmäsavulohella ja tuoreyrteillä tai herneenversoilla.

VINKKI

  • Purjon sijaan voit käyttää kevätsipulia ja pinaatin sijaan nokkosta.
  • Herneenversot ovat koristeellista herkkua ja sopivat mainiosti pinaatti-purjopiirakan makuun.

 

OIVALLUS

  • Pellavansiemenrouheella on helppo lisätä leivonnaisten kuitupitoisuutta. Ruoanlaitossa rouheesta irtoaa siemeniä paremmin pellavan sisältämä tehokas antioksidantti, lignaani.
  • Pinaatissa on paljon nitraattia ja oksaalihappoa, eikä sitä suositella syötäväksi päivittäin.
  • Speltin valkuaisaine-, vitamiini- ja kuitupitoisuus on tavallista vehnää paljon korkeampi. Spelttijauhot eivät sovellu keliaakikoille.
Sisältö jatkuu mainoksen alla