Täyteläinen bataatti-palsternakkakeitto on helppo tapa lisätä päivittäistä kasvistensaantia.

1 kg bataattia
300 g palsternakkaa
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2–1/4 punainen chili
2 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria
Lisäksi
6-7 dl kasvislientä (vähäsuolaista)
2 dl ruokakermaa (rasvaa 15 %)
Yrttiöljy
1 dl silputtuja tuoreyrttejä (esim. persiljaa, basilikaa, timjamia)
3/4 dl kylmäpuristettua oliivi- tai rypsiöljyä
ripaus suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

1. Kuori ja lohko bataatit, palsternakat ja sipulit. Levitä kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tai tilavaan uunivuokaan. Lisää päälle kuoritut ja viipaloidut valkosipulinkynnet, silputtu chili sekä öljy, suola ja pippuri.

2. Paahda kasviksia 225-asteisen uunin keskitasolla noin 40 minuuttia tai kunnes kasvikset vaikuttavat täysin pehmeiltä.

3. Valmista kasvisten kypsyessä yrttiöljy. Silppua yrtit tehosilpppurissa tai terävällä veitsellä erittäin hienoksi. Lisää öljy, suola ja pippuri. Pyöräytä tasaiseksi.

4. Siirrä paahdetut kasvikset mausteineen ja öljyineen kattilaan. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää ruokakerma ja kuumenna. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Jos keitto vaikuttaa liian paksulta, lisää vielä tilkka kasvislientä.
Tarjoa sosekeitto yrttiöljyn kera. Tarjoa runsaan vihersalaatin ja paahdetun täysjyväleivän kanssa.

Gluteeniton gluteenittomalla kasvisliemellä, Munaton
Valmistusaika 50 minuuttia
6 annosta

Yhdessä annoksessa
energiaa 390 kcal
hiilihydraattia 39 g
rasvaa 22 g (tyydyttynyt 8 %, yksittäistyydyttymätön 28 %, monityydyttymätön 13 %)
proteiinia 5 g
kuitua 4 %
suolaa 0,3 %