– Turha pelätä tulehduskipulääkkeitä nivelkipujen hoidossa, sanoo fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Kaikkea kipua ei kuitenkaan pidä yrittää hoitaa itse, vaan mennä lääkäriin. Alta löydät listan niveloireista, jotka pitää ottaa vakavasti.

Kivun luonne kropan eri nivelvaivoissa on tavallisimmin turvottava ja kuumottava kudosvauriokipu, jossa tulehtunut nivel oireilee joko nivelrikon, reuman, jännetulehduksen tai kapselivaurioiden takia. Vaihtelevat kiputuntemukset piinaavat potilasta tavallisimmin liikkeellä, nivelrikossa edetessään myös levossa ja öisin.

– Kipua kannattaa ehdottomasti hoitaa itse niin hyvin kuin pystyy. Kylmä on omahoidosta tärkeimpiä: käytä jäätä, lunta, pakastepusseja, keinokylmennysaineita ja kemiallista kylmää, kuten kylmägeeliä. Etenkin kesällä liikkuessa on kotipakkasessa syytä pitää varalla jotakin sellaista, jota voi kääräistä vaurioituneeseen kohtaan, ohjeistaa fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen KYSistä.

Lääkärin apukeinoihin Airaksinen lukee nivelen sähkökäsittelyt ja akupunktion, mutta muistuttaa, että kipulääkkeillä on vankka ja tutkitusti oikeutettu asemansa myös nivelkipujen hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Moni tuntuu pelkäävän pitkäkestoisemman tulehduskipulääkekuurin syömistä nivelvaurioihin ja jättäisi kivun lääkitsemättä. Kuitenkin tutkimus osoittaa, että hallitsematon kipu lisää muita terveysongelmia selvästi enemmän kuin kipulääkkeet esimerkiksi verenkierron häiriöitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Keskisuomalaisia nivelrikkopotilaita seurattiin eräässä tutkimuksessa viisi vuotta, ja huomattiin, että hoitamaton keskivaikea ja vaikea krooninen kipu altisti potilaat kuolemantapauksille jopa 12-kertaisesti niihin verrattuna, joiden kipu oli lievää.

– Näin kävi muun muassa siksi, että kipu rapauttaa elintavat, eikä ihminen enää jaksa lähteä liikkumaan. Siksikin kivun hoito on tärkeää, Airaksinen painottaa.

Lääkkeet ovat hyvä tuki niveloireiden hoitoon, mutta niin on tutkitusti myös esimerkiksi akupunktio polven nivelrikossa. Lääkkeellisiä ja ei-lääkkeellisiä menetelmiä pitäisikin käyttää yhdessä.

– Akupunktio on menetelmä, jolla potilas voi oppia hallitsemaan vaivaansa hyvin. Tukilaitteet ja fysioterapia taas auttavat, jos kipu ja oireet aiheutuvat vääränlaisista asennoista. Kipu pitäisi saada sellaiseksi, että se ei sotke elämää, sanoo ylilääkäri.

Milloin lääkäriin?

Olkapää: Kiertäjäkalvosimen jännetulehdus, johon liittyy nivelen seudun osittainen tai täysimittainen repeämä ja jonka potilas tunnistaa liikekivusta. Loitontavat liikkeet lavan suuntaan koskevat. Lääkäriin, jos jos oireet haittaavat yli kolme viikkoa esimerkiksi pukeutumista.

Polvi: Usein tapaturma- ja urheiluvammoja, joissa repeää tavallisimmin polvikierukka. Kivut ovat kovat. Joskus polvinivel tulehtuu. Ikääntyvän ja ylipainoisen väestön polvivaivojen pääsyy on nivelrikko, joka kipuilee liikkeessä vaihtelevasti. Jos nivel on turvonnut, liikerajoitus on merkittävä tai liikkuminen on hankalaa yli kolme viikkoa, kannattaa mennä lääkäriin. Myös silloin, jos vaiva häiritsee työ- ja muuta toimintakykyä.

Lonkka: Yleisiä ovat limapussintulehdukset, joissa kipu tuntuu reisiluun yläosan ulkoreunalla. Ikääntyvillä lonkan nivelrikossa kipu paikantuu nivuseen ja voi säteillä reiteen tai jopa polveen saakka. Jos kipu ei laannu kotikonsteilla, lääkäri voi antaa kortisoni-puuduteruiskeen.

Sormet: Nivelrikko kohdistuu sormen kärkiniveliin ja aiheuttaa kipua, turvotusta, jäykkyyttä sekä nivelrikkokyhmyjä. Oireilee yleensä vuoden kaksi, kunnes nivelet jäykistyvät ja kipu häviää. Nivelreuma vaurioittaa sormien rysty- ja keskiniveliä ja sormien aamujäykkyys kestää yli tunnin. Sorminivelten kiputiloja aiheuttavat myös psoriaasi, sukupuolitaudit ja monet virustulehdukset. Sorminivel- ja pinnevaivat vaativat lääkärinhoitoa, jos käsi puutuu ja sitä pistelee jatkuvasti.

Kyynärpää: Kovia kipuja aiheuttava tenniskyynärpää syntyy aina virheellisen liikkeen toistorasituksesta. Nykyisin usein työ- tai harrasteperäinen esimerkiksi jääkiekon pelaajilla. Jos kipu ei taltu tai 2 viikon sisään, jos kipu alkaa ärhäkästi rajun rasituksen seurauksena ja silloin, kun yösärky ei anna nukkua.

Naksuvat nivelet: Kivuton nivelen naksuminen on täysin vaaratonta eikä viittaa mihinkään poikkeavaan. Se onkin varsin yleistä. Jos naksuminen on toistuvaa ja kivuliasta, on syytä hakeutua lääkärille.

Asiantuntijana fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen

Itselläni naksuu kyynerpää tämä vasén ja oikeakin saattaa naksua ja muljahdella ja kyllä tuntuu treenatessa välillä kipuakin ja voi kipeytyä treenistä. En tiedä mikä tossa kyynerpäässä on kun siä on se luu´niin se naksuu ja liikkuu siä ja voi kipuillakkin varsinkin ojentajia treenatessa kipuilee. :( En tiedä onko mitään vakavaa.

  • ylös 15
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla