– Turha pelätä tulehduskipulääkkeitä nivelkipujen hoidossa, sanoo fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta. Kaikkea kipua ei kuitenkaan pidä yrittää hoitaa itse, vaan mennä lääkäriin. Alta löydät listan niveloireista, jotka pitää ottaa vakavasti.

Kivun luonne kropan eri nivelvaivoissa on tavallisimmin turvottava ja kuumottava kudosvauriokipu, jossa tulehtunut nivel oireilee joko nivelrikon, reuman, jännetulehduksen tai kapselivaurioiden takia. Vaihtelevat kiputuntemukset piinaavat potilasta tavallisimmin liikkeellä, nivelrikossa edetessään myös levossa ja öisin.

– Kipua kannattaa ehdottomasti hoitaa itse niin hyvin kuin pystyy. Kylmä on omahoidosta tärkeimpiä: käytä jäätä, lunta, pakastepusseja, keinokylmennysaineita ja kemiallista kylmää, kuten kylmägeeliä. Etenkin kesällä liikkuessa on kotipakkasessa syytä pitää varalla jotakin sellaista, jota voi kääräistä vaurioituneeseen kohtaan, ohjeistaa fysiatrian ylilääkäri Olavi Airaksinen KYSistä.

Lääkärin apukeinoihin Airaksinen lukee nivelen sähkökäsittelyt ja akupunktion, mutta muistuttaa, että kipulääkkeillä on vankka ja tutkitusti oikeutettu asemansa myös nivelkipujen hoidossa.

– Moni tuntuu pelkäävän pitkäkestoisemman tulehduskipulääkekuurin syömistä nivelvaurioihin ja jättäisi kivun lääkitsemättä. Kuitenkin tutkimus osoittaa, että hallitsematon kipu lisää muita terveysongelmia selvästi enemmän kuin kipulääkkeet esimerkiksi verenkierron häiriöitä.

Keskisuomalaisia nivelrikkopotilaita seurattiin eräässä tutkimuksessa viisi vuotta, ja huomattiin, että hoitamaton keskivaikea ja vaikea krooninen kipu altisti potilaat kuolemantapauksille jopa 12-kertaisesti niihin verrattuna, joiden kipu oli lievää.

– Näin kävi muun muassa siksi, että kipu rapauttaa elintavat, eikä ihminen enää jaksa lähteä liikkumaan. Siksikin kivun hoito on tärkeää, Airaksinen painottaa.

Lääkkeet ovat hyvä tuki niveloireiden hoitoon, mutta niin on tutkitusti myös esimerkiksi akupunktio polven nivelrikossa. Lääkkeellisiä ja ei-lääkkeellisiä menetelmiä pitäisikin käyttää yhdessä.

– Akupunktio on menetelmä, jolla potilas voi oppia hallitsemaan vaivaansa hyvin. Tukilaitteet ja fysioterapia taas auttavat, jos kipu ja oireet aiheutuvat vääränlaisista asennoista. Kipu pitäisi saada sellaiseksi, että se ei sotke elämää, sanoo ylilääkäri.

Milloin lääkäriin?

Olkapää: Kiertäjäkalvosimen jännetulehdus, johon liittyy nivelen seudun osittainen tai täysimittainen repeämä ja jonka potilas tunnistaa liikekivusta. Loitontavat liikkeet lavan suuntaan koskevat. Lääkäriin, jos jos oireet haittaavat yli kolme viikkoa esimerkiksi pukeutumista.

Polvi: Usein tapaturma- ja urheiluvammoja, joissa repeää tavallisimmin polvikierukka. Kivut ovat kovat. Joskus polvinivel tulehtuu. Ikääntyvän ja ylipainoisen väestön polvivaivojen pääsyy on nivelrikko, joka kipuilee liikkeessä vaihtelevasti. Jos nivel on turvonnut, liikerajoitus on merkittävä tai liikkuminen on hankalaa yli kolme viikkoa, kannattaa mennä lääkäriin. Myös silloin, jos vaiva häiritsee työ- ja muuta toimintakykyä.

Lonkka: Yleisiä ovat limapussintulehdukset, joissa kipu tuntuu reisiluun yläosan ulkoreunalla. Ikääntyvillä lonkan nivelrikossa kipu paikantuu nivuseen ja voi säteillä reiteen tai jopa polveen saakka. Jos kipu ei laannu kotikonsteilla, lääkäri voi antaa kortisoni-puuduteruiskeen.

Sormet: Nivelrikko kohdistuu sormen kärkiniveliin ja aiheuttaa kipua, turvotusta, jäykkyyttä sekä nivelrikkokyhmyjä. Oireilee yleensä vuoden kaksi, kunnes nivelet jäykistyvät ja kipu häviää. Nivelreuma vaurioittaa sormien rysty- ja keskiniveliä ja sormien aamujäykkyys kestää yli tunnin. Sorminivelten kiputiloja aiheuttavat myös psoriaasi, sukupuolitaudit ja monet virustulehdukset. Sorminivel- ja pinnevaivat vaativat lääkärinhoitoa, jos käsi puutuu ja sitä pistelee jatkuvasti.

Kyynärpää: Kovia kipuja aiheuttava tenniskyynärpää syntyy aina virheellisen liikkeen toistorasituksesta. Nykyisin usein työ- tai harrasteperäinen esimerkiksi jääkiekon pelaajilla. Jos kipu ei taltu tai 2 viikon sisään, jos kipu alkaa ärhäkästi rajun rasituksen seurauksena ja silloin, kun yösärky ei anna nukkua.

Naksuvat nivelet: Kivuton nivelen naksuminen on täysin vaaratonta eikä viittaa mihinkään poikkeavaan. Se onkin varsin yleistä. Jos naksuminen on toistuvaa ja kivuliasta, on syytä hakeutua lääkärille.

Asiantuntijana fysiatrian ylilääkäri, dosentti Olavi Airaksinen

Vierailija

Älä pelkää kipulääkettä

Itselläni naksuu kyynerpää tämä vasén ja oikeakin saattaa naksua ja muljahdella ja kyllä tuntuu treenatessa välillä kipuakin ja voi kipeytyä treenistä. En tiedä mikä tossa kyynerpäässä on kun siä on se luu´niin se naksuu ja liikkuu siä ja voi kipuillakkin varsinkin ojentajia treenatessa kipuilee. :( En tiedä onko mitään vakavaa.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.