Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen parikymppinen nuorimies, jolla on ongelmia esinahan kanssa. Saan lepo­tilassa esi­nahan taakse, mutta erektiossa en likimainkaan. Olen yrittänyt venytellä sitä, mutta mitään muutosta ei ole tapahtunut. Onko järkevintä hakeutua ympärileikattavaksi? Peniksen alapuolella oleva jänne vaikuttaa myös todella tiukalta, onko sekin mahdollista poistaa ympärileikkauksen yhteydessä? Onko julkisella puolella mahdollista tehdä ympärileikkaus nukutuksessa?

Esinahka on pienillä lapsilla usein niin ahdas, että terskaa ei helposti saa esiin nahkaa taakse vetämällä. Mikäli ei ole tulehduksia, esinahka yleensä aikuisikään mennessä väljenee niin, että terskan paljastaminen on vaikeuksitta mahdollista myös erektiossa.

Noin yhdellä sadasta esinahan ulkosuu jää kuitenkin niin pieneksi, että tämä ei murrosikään tullessakaan onnistu. Joskus tähän tilaan voi liittyä myös siittimen alla olevan esinahan siteen tiukkuus, josta voi aiheutua ongelmia varsinkin erektiotilanteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ahdas esinahka, jota ei saa terskan reunan taakse, vaatii ilman muuta leikkausta, joita tehdään sekä julkisella sektorilla että yksityisesti. Leikkaus on melko pieni toimenpide, ja se tehdään esinahkaa mahdollisimman paljon säästäen niin, että ahtaus saadaan poistetuksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samalla voidaan tarvittaessa katkaista liian lyhyt esinahan side. Leikkaus on nopea päiväkirurginen toimenpide, joka voidaan tehdä selkäydinpuuduksessa tai nukutuksessa.
 

 

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla