30-vuotias ei halua lapsia onko parempi kohdunpoisto vai sterilaatio
Kuva Shutterstock

Olen 30-vuotias nainen enkä elä parisuhteessa. Olen täysin varma, etten halua lapsia.
Tehdäänkö Suomessa kohdunpoistoa tämän ikäisille? Mitä haittaa leikkauksesta olisi?

Kysyjä on siis 30-vuotiaana varma, että hän ei halua lapsia. Kohdunpoistoa ei pelkästään tästä syystä tehdä, mutta sterilisaatiota voi harkita.

Suomessa tehdään 6 000–7 000 kohdunpoistoa vuodessa. Kohdunpoisto on tavallisimpia gynekologisia leikkauksia. Se voidaan tehdä avoleikkauksena, emättimen kautta tai vatsaontelon tähystyksessä eli laparoskooppisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kohdunpoistolle pitää olla lääketieteelliset perusteet; tavallisimpia syitä ovat myoomat, endometrioosi tai runsaat kuukautiset. Kaikissa näissä tilanteissa kevyempiä ja helpompia hoitokeinoja käytetään ensin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vakavia leikkauskomplikaatioita esiintyy harvoin, mutta lieviä komplikaatioita tulee jopa 30 %:ssa kohdunpoistoista. Näistä tavallisimpia ovat virtsatietulehdukset leikkauksen jälkeen. Pitkä­aikaishaitat ovat harvinaisia. On epäilty, että kohdunpoisto voisi lisätä virtsankarkailua, mutta varmaan näyttöä tästä ei ole.

Kohdunpoistolla ei ilmeisesti ole vaikutusta naisen seksielämään. Kohdunpoisto saattaa heikentää munasarjojen toimintaa ja aikaistaa vaihdevuosioireita vuodella parilla.

Naisen sterilisaatio voidaan tehdä kahdella eri tekniikalla. Pidempään käytössä on ollut laparoskopia eli nukutuksessa tehtävä vatsaontelon tähystys. Tässä menetelmässä munanjohtimiin asetetaan metalliset klipsit, jotka tukkivat munanjohtimen.

Uudempi menetelmä on polikliinisesti, kohtuontelon tähystyksessä (hysteroskopia) tehtävä sterilointimenetelmä. Siinä viedään kohtuontelon kautta kummankin munanjohtimen tyveen niin sanotut Essure-spiraalit.

Lain mukaan sterilisaatioon voidaan ryhtyä henkilön omasta pyynnöstä, esimerkiksi kun on synnyttänyt kolme lasta tai on yksin tai aviopuolisonsa kanssa yhteensä kolme alaikäistä lasta tai on täyttänyt 30 vuotta. Näin ollen kysyjällä on omasta pyynnöstään mahdollista saada sterilisaatio, vaikka hänellä ei ole lapsia.

Päätöstä kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan sen lopullisuuden vuoksi. Lääkärin vastaanotolla asiasta keskustellaan perusteellisesti, koska kokemuksesta tiedetään, että elämäntilanteet muuttuvat ja katumisia tulee.  THL ylläpitää tilastoja sterilisaatioiden määrästä. Naisten sterilointeja tehtiin vuonna 2014 noin 2 500 ja miesten sterilointeja 1 900. Erityisesti naisten sterilointien määrä on vähentynyt voimakkaasti viimeisten 15 vuoden aikan. Tämä johtuu ehkäisymenetelmien valikoiman laajenemisesta.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kätilö

Sterilisaatiota harkitsevan kannattaa tutustua FB-ryhmään Suomen Essure Problems. Sieltä saa Essure-toimenpiteen läpikäyneiltä naisilta todenmukaista tietoa hyödyistä ja haitoista.

  • ylös 25
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla